«Основа» за 201 мільйон відремонтує мерію Маріуполя і Палац культури металургів
18.08.2020   //  

КП «Міське управління капітального будівництва» Маріупольської міської ради Донецької області 11 серпня за результатами тендерів уклало дві угоди з ТОВ «Основа» про капітальний ремонт адмінбудівлі виконкому міськради і Палацу культури металургів на загальну суму 201,23 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До квітня 2021 року мають відремонтувати адмінбудівлю виконкому міськради без зовнішніх мереж за 112,08 млн грн. і Палац культури металургів за 89,14 млн грн. Ці роботи будуть фінансуватися із субвенції місцевим бюджетам із державного бюджету на проекти у рамках «Надзвичайної кредитної програми для відновлення України».

Субпідрядниками є ТОВ «Будівельна та торгівельна компанія «Міра», котре виконає роботи на 82% ціни ремонту адмінбудівлі та 41% ціни ремонту Палацу культури, та ТОВ «Виробничо-технічна фірма «Азовпроммонтаж» з роботами відповідно на 10% і 0,5%.

За підсумковими відомостями ресурсів без доставки і ПДВ, значні кошти припадають на ті ресурси, ринкових цін яких немає у відкритих джерелах. Наприклад, на панелі HPL у комплекті з алюмінієвим каркасом, кріпленнями і клейовим комплексом Sika по 3 476 грн./кв. м або на різноманітне потужне вентиляційне та кліматичне обладнання.

Природний рядовий пісок коштує 427 грн./куб. м і 909 грн./куб. м. Це відповідно майже вдвічі та більше ніж утричі дорожче від його середньої ринкової ціни у 250 грн./куб. м.

Цегла керамічна одинарна повнотіла М100 коштує 8,24 грн./шт. У відкритих джерелах її гуртові ціни різняться від 2,60 грн. до 5,50 грн., що від півтора до трьох разів дешевше.

Натомість ціни гарячекатаної арматурної сталі, бетонів і розчинів відповідають ринку.

Сума угод всього на 0,1% нижча від очікуваної вартості закупівель у 201,41 млн грн.

ПП «Фасад-Сервіс» пропонувало ремонт адмінбудівлі на 2% дешевше. Його відхилили за прострочений витяг з реєстру платників ПДВ. Також воно надало пакт щодо дотримання екологічних та соціальних стандартів з незаповненим розділом під назвою «Належним чином уповноважений на підписання договору від імені» і не підтвердило документально відповідність технічним, якісним, кількісним та іншим вимогам до предмета закупівлі.

Дорожчим конкурентом переможця на тендері щодо адмінбудівлі було столичне ТОВ «Архітектурно-будівельна компанія «Будмонтаж» Олени Ремізової. Його директором є Володимир Клокоцький, який у 2011-2012 роках протизаконно суміщав перебування на посаді головного спеціаліста Відділу розвитку фондового ринку Управління розвитку фінансових ринків Департаменту фінансової політики МЕРТ із роботою в страхуванні.

Єдиним конкурентом на тендері щодо Палацу культури металургів було столичне ТОВ «Абсолют-Клімат» Вячеслава Березовського, директором якого є Сергій Большаков.

«Абсолют-Клімат» був субпідрядником «АБК «Будмонтаж» із розбудови Національного інституту раку. «Абсолют-Клімат» разом з «Основою» згадується в одній кримінальній справі прокуратури. Ця справа стосується можливої розтрати коштів службовцями КК «Київавтодор», КП «Київпастранс», Київського пологового будинку №3, Управління будівництва, архітектури та землекористування і Управління освіти, молоді та спорту Святошинської РДА при роботах на шести об’єктах загальною вартістю 494 млн грн.

Засновниками «Основи» з Броварів Київської області є її директор Юрій Карпенк, Віктор Карпенко, Вячеслав Орлов, Алла Кондратович, Семен Новофастовський, Лариса Байбара і Лідія Миронова. Компанія вказала в довідці 43 працівників. Більшість техніки в неї своя, крім трьох самоскидів. Вона відома як будівельник «Меморіалу жертв Голодомору».