«Прокладці» подарували 30% авансу вже після розіграшу 124 мільйонів на Інститут раку, але МОЗ завадило розпильникам
12.06.2019   //  

ДП «Державний будівельний центр Міністерства охорони здоров’я України» 31 травня за результатами тендерів уклало дві угоди з ТОВ «Архітектурно-будівельна компанія «Будмонтаж» щодо розбудови Національного інституту раку на загальну суму 124,42 млн грн.. А вже через три дні 3 червня були укладені додаткові угоди, якими підряднику надали непередбачений в умовах тендеру аванс 30%. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Замовлено капітальний ремонт лабораторії за 105,95 млн грн. і реконструація приміщення №12-17 радіологічного корпусу за 18,47 млн грн.

Документація обох тендерів і первинні договори з переможцем передбачали відстрочку оплати виконаних робіт до півроку та право (не обов’язок) замовника надати аванс у визначних законом обсягах і порядку. Однак уже у понеділок 3 червня, тобто на наступний робочий день після п’ятничного укладення договорів, були укладені додаткові угоди, за якими замовник не «має право надати», а «перераховує» аванс 30%.

Первинна угода

Змінена угода

З боку замовника основні угоди 31 травня та додаткові угоди 3 червня підписував т.в.о директора ДП «Державний будівельний центр Міністерства охорони здоров’я України» А.В.Іванець.

Разом з тим, з бази Clarity відомо, що 3 червня у цього ДП змінився керівник – замість Дениса Єлєнєва держпідприємство очолила Тетяна Германівна Калініченко. Аналогічні дані містяться у «Youcontrol». Також у розпорядженні «Наших грошей» є копія наказу за підписом держсекретаря МОЗу Артема Янчука про звільнення Єлєнєва та призначення на його посаду Калініченко 30 травня.

Про Іванця жодних даних у цих базах нема. Таким чином невідомо на підставі чого він 3 червня у якості т.в.о. директора держпідприємства підписував фінансові документи.

Підписання додаткових угод дає організаторам можливість швидко перерахувати підряднику аванси через на підставі нових договорів.

Під час підготовки публікації Міністерство охорони здоров’я повідомило, що почало процедуру оскарження тендеру закупівель для розбудови Інституту раку.

«Уже підготували звернення до правоохоронних органів щодо порушення кримінальної справи по факту шахрайства попереднім керівництвом ДП “ДБЦ МОЗ України”.

5 квітня ДП «Державний будівельний центр Міністерства охорони здоров’я України» оголосило тендер на розбудову Національного інституту раку з очікуваною вартістю 2,46 млрд грн (https://bit.ly/2H3TZz9). Ознаки потенційних порушень виявив проект “Наші гроші” проаналізувавши тендерні умови (https://bit.ly/2vI1Xr4). Це підтвердив внутрішній аудит «Державного будівельного центру Міністерства охорони здоров’я України», який провело Міністерство. МОЗ України звернулося до правоохоронних та уповноважених органів, щоби перевірити ці факти (https://bit.ly/2V3SAw7).

Департамент захисту економіки Національної поліції України виявив невідповідність кваліфікаційним критеріям учасників тендеру та звернувся до Північного офісу Державної аудиторської служби (лист від 3.06.2019).

Зі свого боку МОЗ України також повідомило Державну казначейську службу та ГУ ДФС про зміну керівника ДП “ДБЦ МОЗ України”.

Міністерство охорони здоров’я разом із керівництвом ДП «ДБЦ МОЗ України» проводить роботу про визнання договорів підряду недійсними, що були незаконно укладені 31 травня 2019 року між ДП «ДБЦ МОЗ «України» та ТОВ «Архітектурно-будівельна компанія«БУДМОНТАЖ» на загальну суму майже 2,5 млрд грн. та додаткові угоди від 03.06.2019 року щодо авансування на суму 15 000 000,00 грн. та проведення енергоаудиту в розмірі 600 000,00 грн.

Підготовлено відповідне звернення до правоохоронних органів про порушення кримінальної справи по факту шахрайства попереднім керівництвом Державного підприємства «Державний будівельний центр МОЗ України».

Довідково про учасників тендерів

Створений у січні 2019 року «Будмонтаж» зі статутним капіталом 500 грн. уперше виграв державні підряди. Однак фірма зараз бере участь в іншому скандальному тендері цього ж амовника щодо розбудови Інституту раку очікуваною вартістю 2,46 млрд грн., причому там його спаринг-партнером є ТОВ «Аліас Інвест Груп» з ідентичними помилками в документах тендерної пропозиції – однакові помилки, довідки з послідовними номерами, які можуть вказувати на змову цих двох учасників тендеру (докладніше зі скрінами у статті «Прокладочне» меню у будівельників МОЗу»).

Засновницею «Будмонтажу» є кримчанка Олена Ремізова, нині прописана у Києві. Керує фірмою Олена Борзаковська, котра в лютому подала декларацію перед звільненням з посади головного держінспектора Сектору з управління ризиками Енергетичної митниці ДФС.

У розпорядженні «Наших грошей» є копія довіреності на представництво інтересів «Будмонтажу», яку Борзаковська виписала на імя Володимира Миколайовича Мирутенка. Саме так звали замдиректора держпідприємства «Зовнішторгвидав», що раніше забезпечувало роботу «Вісника державних закупівель». Ще за часів Януковича СБУ порушувало карну справу проти Мирутенка за те, що він заднім числом розмістив у «ВДЗ» інформацію про кілька тендерів. Мирутенко уклав із прокурором угоду про визнання винуватості і в грудні 2013 р. був покараний штрафом 13 600 грн.

Сама фірма «Будмонтаж» збирається виконати лише частину замовлених робіт. Роботи на 24% вартості лабораторії та 75% вартості радіокорпусу має виконати субпідрядник ТОВ «Хозхімсервіс». Проектуванням лабораторії займатиметься ПрАТ «Сумський Промпроект», а всіма роботами з протипожежної обробки – ТОВ «Абсолют-Клімат».

Оскільки проектування ремонту лабораторії замовляють разом із будівельними роботами, підсумкова відомість ресурсів і кошториси не опубліковані, що не дозволяє порівняти ціни матеріалів та обладнання з ринковими цінами на предмет можливого завищення.

За підсумковою відомістю ресурсів радіокорпусу без доставки і ПДВ, найбільша сума у 5,44 млн грн. піде на важкий баритобетон і чавунний дріб густиною 3 200 кг/куб. м по 52 тис грн./куб. м, або 16 250 грн./т. У відкритих джерелах немає цін такої суміші.

Сума угод на 0,2% нижча від загальної очікуваної вартості закупівель у 124,68 млн грн.

Спаринг-партнерами на тендерах були княжицьке ТОВ «Інтер-Норм» киянина Юрія Лисенка, який прописаний по бул. Приймаченко, буд. 8Б, кв. 1 разом із переможцем «Будмонтаж», та київське ТОВ «Бенефіт Експлорейшн» дніпровця Вячеслава Білоуса, яке належало Юрію Самборі, допоки той не став в. о. директора нині ліквідованого ДП «Комітет з питань народної і нетрадиційної медицини Міністерство охорони здоров’я України». Зараз Юрій Самбора володіє миколаївським ТОВ «Український будівельний експерт».

На більшому тендері «Бенефіт Експлорейшн» пропонувала в півтора раза нижчу ціну, але її відхилили за відсутність тендерного забезпечення та невідповідності вимогам тендеру.

Столичним «Хозхімсервісом» на чолі з Марком Олеговичем Кізіменком володіють Давід Олегович Кізіменко та їхня мати Алла Кізіменко, прописані в окупованому Донецьку.

Чоловік Алли Кізіменко Олег Кізіменко колись очолював Управління капітального будівництва Донецької ОДА, а з 2012 року був заступником мера Севастополя Володимира Яцуби. Після анексії Криму Росією Кізіменко-старший лишився на тій же посаді при так званому губернаторі Сергію Меняйлі, а в 2015 році був звільнений.

У вересні 2018 року Олег Кізіменко був арештований у Херсоні за підозрою в державній зраді, а в грудні 2018 року – засуджений на п’ять років умовно за сепаратизм.

Юрій Ніколов, Анна Сорока, “Наші гроші”