«Укрпошта» взяла в лізинг у Ахметова «фіати» на 8,5 мільйона євро
13.04.2020   //  

АТ «Укрпошта» 9 квітня відмінила через відсутність подальшої потреби закупівлю у ТОВ «Торговий дім «Укрлада» півсотні автомобілів Fiat Doblo Maxі вартістю 8,45 млн євро. А потім взяла їх у лізинг у банку «ПУМБ». Про це повідомляється у системі «Прозорро».

В активних торгах очікуваною вартістю 8,90 млн євро взяло участь чотири учасники: «Укрлада» з автомобілями Fiat Doblo Maxі, ТОВ «ВіДі Авеню» з автомобілями Peugeot Partner та ТОВ «Арма Моторс» і ТОВ «Європа Плюс» з автомобілями Renault Dokker Van.

Найнижчу ціну запропонувала «Арма Моторс» – 8,32 млн євро загалом, або 16 634 євро за одиницю. Однак при оцінці тендерних пропозицій 10% припадало на неціновий критерій вантажопідйомності: від 801 кг – 10%, 581-800 кг – 5%, до 580 кг – 0%. Автомобілі Renault Dokker Van мали вантажопідйомність 589 кг, що дало фірмі 5%. Тому після приведення цін за формулою переможцем стала наступна «Укрлада» з автомобілями Fiat Doblo Maxі вантажопідйомністю 960 кг за 8,45 млн євро загалом, або 16 890 євро за одиницю.

Автомобілі мали бути оснащені відеореєстратором із двома камерами, GPS-трекером та електронною двосторонньою сигналізацією, а в кузові треба було обладнати пересувне відділення. Воно включає зону роботи співробітника поштової служби зі столом, сейфом і системою для сортування кореспонденції, зону водія та кур’єра і вантажний відсік.

Зараз у салонах автомобілі Fiat Doblo Maxi 1.3 без додаткового оснащення продають у роздріб по 469 тис грн., або 15 501 євро за курсом на 1 квітня, яким датовано прайс.

Ціна угоди була б на 5% нижчою від очікуваної вартості закупівлі у 8,90 млн євро.

Замовник 9 квітня відмінив тендер через відсутність подальшої потреби на оголошених умовах. Наступного дня, 10 квітня міністр інфраструктури Владислав Криклій повідомив, що «Укрпошта» взяла в лізинг у банку «ПУМБ» півсотні автомобілів Fiat Doblo Maxі із додатковим обладнанням і трирічним техобслуговуванням. Вартість автомобілів складає майже 8,50 млн євро, строк лізингу – три роки, а лізингова ставка – 6% річних у євро.

«У результаті запеклої конкурентної боротьби, Укрпошта отримала автівки Fiat Doblo Maxі з усім необхідним дообладнанням та трирічним технічним обслуговуванням з майже 20% знижкою на базову модель у порівнянні з роздрібною ціною», – пише Криклій.

Ймовірно, це перший випадок, коли замовник обрав продавця через аукціон, а потім узяв товар у лізинг. Зазвичай замовники лише звітують про договір з банком, а продавець часто залишається неназваним. Однак невідомо, чому обрали саме «ПУМБ» Ріната Ахметова.

Керівник Укрпошти Ігор Смілянський до призначення працював саме у «ПУМБі».

Засновниками столичної фірми «Укрлада» є кияни Геннадій Розумєй та Юрій Спічак.

Анна Сорока, “Наші гроші”