АМКУ розгромив проект Методрекомендацій з заточками під картель «Укравтодору» (документ)
30.03.2020   //  

Антимонопольний комітет вважає, що вимоги, які «Укравтодор» хоче впровадити у тендерній рекомендації на ремонт доріг, призведуть до зменшення конкуренції та нівелювання прав споживачів. Про це йдеться у листі голови АМКУ Юрія Терентьєва «Укравтодору», оприлюдненому «Лігою антитрасту».

АМКУ розглянув проект Методичних рекомендацій зі складання тендерної документації на закупівлю послуг ремонту автодоріг, розроблений «Укравтодором» у грудні 2019 року.  І виявив «низку можливих ризиків створення передумов зниження захисту конкуренції  на засадах рівності фізичних та юридичних осіб перед законом».

Комітет розцінив як шкідливі для конкуренції вимоги, що обмежують нерезидентів у можливості брати участь в закупівлях, встановлюють мінімальну кількість техніки, необхідної для виконання робіт, вимагають наявність в учасника досвіду в обсязі не менш ніж 50% від об’ємів робіт, що закуповуються.

«Комітет вважає, що вимоги встановлені у проекті Методичних рекомендацій в зазначеній редакції можуть призвести до зменшення конкуренції на торгах при здійсненні закупівель робіт з проектування, будівництва (нове будівництво, реконструкція та капітальний ремонт)… та як результат – нівелювання прав споживачів», – йдеться у листі АМКУ від 3 лютого.

Після того листа «Укравтодор» зробив норму про досвід учасників тендерів ще жорсткішою і у березні було оприлюднено проект Методрекомендацій з вимогою наявності вже не 50%, а 100% аналогічного досвіду.

«На практиці це означає повне закриття ринку. Щедре фінансування дорожньої галузі буде розподілятись між обмеженою кількістю фаворитів, що останні п‘ять років вигравали тендери та освоювали «дорожні кошти». Це немає нічого спільного з підвищенням якості дорожніх робіт та матеріалів. Навпаки. Не відчуваючи конкурентного тиску підприємці в будь-якій галузі будуть економити на якості, щоб максимізувати прибутки», – пояснила співзасновниця «Ліги антитрасту» Агія Загребельська.

«Укравтодор» почав масово впроваджувати цю вимогу щодо 100% аналогічного досвіду у свої тендери не чекаючи рішення Мінекономрозвитку про прийняття вказаних Методрекомендацій.

Антимонопольний комітет наразі послідовно задовольняє скарги про визнання вказаної норми дискримінаційною. Однак «Укравтодор» не поспішає змінювати свої вимоги. Наприклад, станом на 30 березня не змінено вимоги у відповідності до рішень тендерної Колегії від 12 березня по скарзі «Альткому» на дискримінаційну заточку по 100-відсотковому досвіду у тендері на реконструкцію траси Н-03 у Житомирській області вартістю 392,95 млн грн.

В тих тендерах, де вимога про 100% залишилась не оскарженою, або учасники ринку відізвали вже подані скарги, перемоги на найбільших торгах отримують виключно фаворити тендерів «Укравтодору» – компанії «Автомагістраль-Південь», «Онур», «Ростдорстрой». Ці компанії входять в Національну асоціацію дорожників України, очолювану Тарасом Сиротинським.

«На сьогодні ми бачимо всі ознаки функціонування картелю в дорожній галузі. Кілька найбільших компаній ринку, схоже замість того, щоб конкурувати між собою за підряди на тендерах, вирішили «поділити між собою Україну». Ми проаналізували тисячі процедур закупівель – фаворити приходять один до одного на тендер в область, щоб «постояти», «для масовки», не знижуючи ціну взагалі під час аукціону, але створюючи видимість конкуренції лише своєю присутністю. Подібні картелі наносять величезні збитки державному бюджету та обкрадають нас з вами. Розвинені країни ставлять боротьбу з картелями в пріоритет, бо кожен знищений картель економить бюджету 20-40% витрат. Мова не про мільйони, а про мільярди. Укравтодор навпаки намагається легалізувати картель. А значить більше 10 млрд грн бюджетних коштів у такий складний для країни період підуть в гаманці картелістів та чиновників. Впевнена, сьогодні нам є куди їх витратити. Та ми не можемо собі дозволити таку розкіш зі своїх податків «годувати» картелі», – відмітила Агія Загребельська.