Суд дозволив фірмі Микитася тендеритись допоки та не насудиться з АМКУ
15.10.2019   //  

Господарський суд Києва дозволив ТОВ «Північно-український будівельний альянс» брати участь у публічних закупівлях до моменту вирішення двох судових спорів у справах за позовами проти Антимонопольного комітету, який відправив компанію у трирічний тендерний бан. Про це свідчать ухвали суду від 23 вересня та 2 жовтня.

Рішення про задоволення клопотання ТОВ «Північно-український будівельний альянс» щодо забезпечення позову у межах двох судових проваджень проти АМКУ прийняли судді Сергій Щербаков та Оксана Марченко.

Марченко виходила з того, що:

«…після винесення Господарським судом Києва ухвали про відкриття провадження у справі про визнання недійсним оскаржуваного рішення АМКУ дія останнього повинна була б зупинитися автоматично».

У цьому випадку позовні вимоги  «Північно-Українського Будівельного Альянсу» (ПУБА) мотивовано тим, що рішення АМКУ №38-р/тк є незаконним та необґрунтованим, оскільки відсутні прямі докази узгоджених антиконкурентних дій фірми і ТОВ «Спецбуд-Плюс».

Щербаков по другому позову резюмував таке рішення:

«Виключність даного випадку полягає в тому, що позивач, у разі визнання недійсним оскаржуваного рішення АМКУ, тривалий час до набрання законної сили рішення суду буде позбавлений права брати участь у державних закупівлях, тому доводи про неможливість поновлення його прав внаслідок невжиття заходів щодо зупинення дії оскаржуваного рішення суд вважає обґрунтованими, а обраний захід забезпечення позову – доцільним. […] Протилежне може призвести до нанесення позивачу збитків».

У цьому випадку позовні «ПУБА» вимоги обґрунтовані тим, що спірне рішення є незаконним та необґрунтованим внаслідок неповного з`ясування та доведення обставин. Крім того, позивач зазначає про порушення юрисдикційної приналежності розгляду справи та здійснення контролю у сфері публічних закупівель між органами Антимонопольного комітету України, оскільки ані голова, ані адміністративна колегія територіального відділення АМКУ не наділені повноваженнями щодо здійснення державного контролю у сфері публічних закупівель.

Нагадаємо, йдеться про оскарження двох рішень Тимчасової адміністративної колегії АМКУ (ТАК) щодо визнання змови між ТОВ «Північно-український будівельний альянс» та ТОВ «Спецбуд-Плюс» на трьох публічних закупівлях.

7 травня цього року ТАК оштрафувала компанії на загалом 112 млн грн за змову на минулорічних торгах щодо реконструкції Шулявського мосту у Києві. А через місяць, 19 червня, ще на 149,93 млн грн – за спотворення результатів двох інших тендерів 2018 року (замовниками будівельних робіт виступили КП «Голосіїво-будінвест» та ДУ «Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова»).

За результатами усіх трьох закупівель переможцем при конкуренції «Спецбуд-Плюсу» став «Північно-український будівельний альянс», підписавши три контракти загальною вартістю 2,74 млрд гривень. «Наші гроші» повідомляли про розіграш цих тендерів тут, тут і тут.

Розслідування щодо антиконкурентних узгоджених дій компаній проводило Київське ОТВ АМКУ.

На момент проведення спірних торгів київський «Північно-український будівельний альянс» належав Андрію Якусевичу, який був позаштатним помічником уже екс-нардепа з «Волі народу» та екс-президента держкорпорації «Укрбуд» Максима Микитася.

У другій половині вересня цього року представник будівельного холдингу заявив, що Микитась вийшов з будівельного бізнесу. Одночасно з цією заявою у соцмережах пролетіли повідомлення про фактичну зупинку будівельних робіт на Шулявському мосту.

Незадовго до цього «Північно-український будівельний альянс» отримав черговий транш по реконструкції мосту у розмірі 25 млн грн.

Ще наприкінці 2018 року КМДА звернулась до Кабміну за дозволом на 100% передоплату по реконструкції мосту. І станом на 16 вересня 2019 року вже було перераховано 583,44 млн грн, тобто 99,5% від вартості підряду.

ТОВ «Спецбуд-Плюс» зареєстроване на белізький офшов «Міуріт Бізнес Лімітед», а кінцевим бенефіціаром є директор Олександр Єфімчук.

Як раніше встановили «Наші гроші», до лютого 2018 року керівником був повірений «Miurit Business Limited» Михайло Бородавко, який зараз очолює ПрАТ «Укренергомонтаж» Артема Лескова.

До лютого керівником був повірений «Miurit Business Limited» Михайло Бородавко, який зараз очолює ПрАТ «Укренергомонтаж» Артема Лескова.

Також Бородавко через белізьку «Ніорт Інвест Лтд» володіє ТОВ «Будівельні мережі», яке раніше належало Юрію Пелиху – секретарю правління ПАТ «Будівельна компанія «Укрбуд» зі складу держкорпорації «Укрбуд». Торік заступником Пелиха там був інший тепер уже екс-помічник Микитася – Сергій Якусевич. Це брат згаданого власника «Північно-українського будівельного альянсу» Андрія Якусевича та підписант ТОВ «Укрбуд Девелопмент», яке Микитась вказував у своїй декларації.