«Укртрансгаз» заплатить полякам 45 мільйонів за супровід анбандлінгу
26.03.2019   //  

Філія «Оператор газотранспортної системи України» ПАТ «Укртрансгаз» 22 березня за результатами тендеру уклала угоду з компанією «PwC Advisory Sp. z o. o. Sp. k.» (Польща) про управлінські послуги на 1,60 млн євро, або 48,94 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Ціна угоди на 28% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 67,62 млн грн.

На строк до 30 вересня 2020 року замовили управління проектом супроводження процесів відокремлення діяльності з транспортування та зберігання природного газу. Йдеться про дроблення єдиної газотранспортної системи України за вимогами Третього енергопакету ЄС, чи так званий unbundling. Фірма надасть рекомендації щодо цього процесу, сформує план дій з перетворення філії «Оператор ГТС України» у дочірнє ТОВ «Оператор ГТС», розробить модель взаємодії між ТОВ і «Укртрансгазом» та план заходів із підготовки до сертифікації незалежного оператора, консультуватиме із пов’язаних питань тощо.

Фірма «PwC Advisory Sp. z o. o. Sp. k.» представляє у Польщі «PricewaterhouseСoopers» із «четвірки». Із листопада 2018 року вона отримала підрядів «Укртрансгазу» на 51,86 млн грн. Зокрема торік змоделювала роботу ГТС без транзиту російського газу за 960 тис грн.

Інша дочірня фірма «PwC Polska Sp. z o.o.» із червня 2017 року по квітень 2018 року взяла підрядів «НАК «Нафтогаз України» на 11,71 млн грн. Разом це складає 63,57 млн грн.

Із серпня 2017 року «Укртрансгаз» очолював виходець із компанії «PGNiG Technologie S.A.» (Польща) Павел Станчак, який зараз є віце-президентом та членом правління держкомпанії.

Субпідрядником є українське ТОВ «ПрайсвотерхаусКуперс Едвайзорі», яке належить українському ТОВ «ПрайсуотерхаусКуперс», заснованому голландськими компаніями «ПрайсвотерхаусКуперс Істерн Юроп Б.В.» і «ПрайсвотерхаусКупер ІІ Холдінгс Б.В.».

Єдиним конкурентом переможця на торгах була компанія «Ernst & Young Business Advisory Sp. z o. o. Sp. k.», яка представляє у Польщі міжнародну компанію «Ернст енд Янг» із «великої четвірки» аудиторів.

Нагадаємо, в 2018 році «Приватбанк» подав в суд Нікосії (Кіпр) позов проти кіпрської компанії «PricewaterhouseCoopers» та однойменної української аудиторської фірми на $3 млрд. У таку суму український держбанк оцінив збитки, нібито понесені ним унаслідок порушень з боку «PwC» своїх обов’язків при перевірці фінзвітності «Приватбанку» за 2013-2015 звітні роки. У Нацбанку також вважають, що «PwC» завищували вартість заставного майна «Приватбанку», пов’язаного із приватними екс-власниками банку.