«Київтеплоенерго» викупило в Ахметова майна «Київенерго» ще на 93 мільйони
06.03.2019   //  

КП «Київтеплоенерго» 4 березня уклало угод з ПрАТ «Науково-виробнича компанія «Гірничі машини» щодо викупу майна і техніки на 92,90 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

З усіх коштів 6,93 млн грн. відведено на 22 транспортних засоби і машини, серед яких найдорожчими є автобус Ataman A092H6 за 982 тис грн. та екскаватор JCB 3CX за 961 тис грн. Ще 85,97 млн грн. піде на 33 тис одиниць майна, яке мають передати до 19 березня.

Найдорожчою в переліку майна виявилась якась «перетинка» за 10,22 млн грн.

По 500 тис грн. обійдуться ротор НД.БТ-195684 і статор турбогенератора ТВФ-120-2 Б/В.

У 2001 році КМДА уклала з акціонерною енергопостачальною компанією «Київенерго» Угоду щодо реалізації проекту управління та реформування енергетичного комплексу міста Києва. У 2016 році Київрада припинила дію угоди, після чого почалось повернення енергокомплексу в управління місту. Однак у квітні 2018 року Київрада подовжила дію угоди до 31 липня для проходження опалювального сезону 2018/2019 років у частині користування майном ТЕЦ №5, ТЕЦ №6 і сміттєспалювального заводу «Енергія». У травні 2018 року постачальником гарячої води та опалення у Києві замість «Київенерго» визначили «Київтеплоенерго», але для надання цих послуг йому треба було передати не лише об’єкти комунальної власності, а й низку інтегрованих в енергокомплекс додаткових допоміжних приладів, інструментів, обладнання, машин, механізмів тощо, які належать «Київенерго». Перелік останніх склало ДП «Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут міського господарства», підтвердивши, що вони можуть бути викуплені за переговорною процедурою.

З огляду на це у вересні 2018 року «Київтеплоенерго» уклало угоду з «Київенерго» про викуп майна і техніки на 269,49 млн грн. А в грудні 2018 року «НВК «Гірничі машини» повідомила «Київтеплоенерго», що придбала в «Київенерго» майно, необхідне для утримання частини повернутих у комунальну власність об’єктів. Тож тепер комунальники купують його вже у нового власника. Загальна вартість становитиме 362,40 млн грн.

Як і в минулому році, нині в обґрунтуванні сказано, що у разі «закупівлі елементів для технічного обслуговування окремими групами можливі зупинки у роботі системи теплопостачання міста».

Також замовник пише, що теплоенергетичний комплекс Києва є взаємопов’язаною системою активів незалежно від форми власності майна, тож зупинка його роботи спричинить техногенну катастрофу, яка може призвести до розбалансування усього енергетичного ринку України та інших негативних незворотних процесів.

«НВК «Гірничі машини» належить британській компанії «Коал Філд Лімітед» панамського офшора «Clean Energy Invest Ltd», а бенефіціаром є донеччанка Вікторія Дзюба. На сайті «СКМ» компанія раніше була вказана як стара назва «Corum Group».

Головний бухгалтер «НВК «Гірничі машини» Ірина Калавай раніше працювала бухгалтером в однойменному ТОВ «Компанія «Гірничі машини» панамського офшора «Севард Трейдінг ІНК.», який теж входить в орбіту впливу Ріната Ахметова.