Держкомбінат Журила за 38 мільйонів поза «Прозорро» купив соду вдвічі дорожче, ніж торік
18.02.2019   //  

Філія «Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат» ПАТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» 3 січня замовила ТОВ «Імекс Мінералс» карбонату кальцію на 37,80 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч поставлять 2 тис т кальцинованої соди марки Б або легкої, вищого або першого ґатунку за ГОСТ 5100-85 по 18 900 грн. за тонну.

Торік у січні комбінат замовляв її в цієї ж фірми на 88% дешевше – по 10 080 грн./т. Це було на чверть дорожче від тодішніх цін ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» у 7 901 грн./т і ПАТ «Укргазвидобування» у 8 070 грн./т. У жовтні «Іршанський ГЗК» підняв ціну додатковою угодою до 11 088 грн./т, що на 70% дешевше за нинішню ціну.

Зараз у відкритих джерелах гуртові ціни такої соди сягають щонайбільше 15 500 грн./т, що на 22% дешевше від договірної ціни, однак невідомо, чи включають вони ПДВ.

На відміну від минулого року, «Іршанський ГЗК» провів нинішню закупівлю через відкриті торги приватному електронному майданчику «Rialto», який не підключений до державної системи «Прозорро», хоч і побудований на її основі. А потім опублікував договори у «Прозорро» за процедурою звітування про укладений договір.

Вартість договору перевищувала поріг для звичайних замовників на товари і послуги у 200 тис грн., після якого гірники мали би проводити відкриті торги за законом «Про публічні закупівлі» на одному з авторизованих у системі «Прозорро» майданчиків.

Раніше комбінати «ОГХК» проводили закупівлі через відкриті торги у «Прозорро». Отже, тоді вони вважали, що є замовниками у розумінні закону «Про публічні закупівлі» та зобов’язані проводити тендери відповідно до вимог цього закону лише на майданчиках, підключених до «Прозорро». Однак вони оголошували відкриті торги у «Прозорро» востаннє ще в лютому 2018 року, а потім остаточно перейшли на «Rialto».

ТОВ «Торгівельний двір «Українська товарна спілка» не допустили до нинішнього аукціону, оскільки воно не завантажило жодного документу тендерної пропозиції.

Єдиним допущеним конкурентом було дніпровське ТОВ «Сігма Трейдерс» Юлії Ільченко на чолі з Олегом Ільченком, причому ніхто не знижував ціну під час аукціону.

Кінцевим бенефіціаром столичної «Імекс Мінералс» значиться криворожець Віталій Кравченко, який керує нею із 2017 р. Засновником раніше був Олексій Бондаренко із с. Чайки під Києвом, а зараз у держреєстрі взагалі не зазначено засновника цієї фірми.

За словами нині відстороненого керівника ОГХК Руслана Журила (а до того – заступника екс-директора ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» Сергія Дробота), це інжинірингова компанія, що шукає і наймає субпідрядників. Вона створена в кінці 2014 р., коли Журило очолив ОГХК. Відтоді фірма отримала підрядів ОГХК на 1,94 млрд грн.

Зараз Журило знаходиться під слідством, НАБУ підозрює його у нанесенні збитків держпідприємству на 300 млн грн. на експортних схемах. Журило знаходиться на свободі, бо за нього вніс завдаток 12 млн грн. нардеп із «Народного фронту» Микола Княжицький.

Крім того, у 2015 р. Генпрокуратура порушила кримінальне провадження за фактом незаконного видобування корисних копалин службовцями ОГХК. Суд дозволив слідству вилучити документи ОГХК та її контрагентів, у тому числі «Імекс Мінералс».