Ремонт дороги до села, де мати Фірташа вирощує свиней та помідори, коштує вдвічі дорожче від ремонту міжнародної траси
21.03.2013   //  

Служба автомобільних доріг у Тернопільській області 14 березня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Автомагістраль – Південь» на поточний середній ремонт автомобільної дороги Касперівці–Збручанське вартістю 46,40 млн грн.  Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Ділянку довжиною в 7 км між селами Новосілка та Шупарка мають відремонтувати  до кінця року. Окрім ремонту самого дорожнього полотна заплановано також зробити в’їзди у двори, поставити огородження та дорожні знаки.

Ремонт 1 км дороги обійдеться в 6,23 млн грн. Це майже вдвічі дорожче від поточного середнього ремонту міжнародної траси Київ – Ковель – Ягодин. За словами радника директора “Укравтодора” Євгена Прусенка, влаштування вирівнюючого шару із асфальтобетону до 5 см і додавання зверху ще одного шару щебенево-мастичного асфальтобетону теж до 5 см у цьому випадку коштувало близько 3,5 млн грн за км.

Роботи фінансують з державного бюджету, завершити ремонт повинні до кінця цього року. ТОВ «Автомагістраль-Південь» належить двом одеситам – Валерію Короткову та Олегу Наливанному. За останні п’ять років фірма виграла тендерів на 1,75 млрд грн.

Нагадаємо, у вересні минулого року ТОВ «Автомагістраль-Південь» отримало підряд вартістю 63,44 млн грн. на ремонт цієї дороги дороги. Йшлося про 8,9 км від Касперівців до Новосілки (ділянки 0+000 – км 6+480 і км 6+560 – км 9+000). Тендер тоді провели за неконкурентною процедурою «закупівля в одного учасника», обґрунтовуючи нагальну необхідність тим, що цей відрізок дороги веде до теплиць, які мали запрацювати восени у селі Синьків Заліщицького району.

Відтак загальна вартість ремонту дороги до теплиць Фірташа становить вже 109,84 млн грн.

Тепличний комплекс «DF Agro» у селі Синьків збудувала Group DF Дмитра Фірташа. Першу чергу тепличного комплексу загальною площею 10 га відкрили 21 вересня 2012 р. сам Фірташ та прем’єр-міністр Микола Азаров. Другу чергу теплиць на 30 га  заплановано відкрити у 2013 р. Як повідомлялося раніше, загалом у будівництво комплексу планують інвестувати $100 млн.

Наразі, згідно з урядовою програмою підтримки тепличного будівництва, Дмитро Фірташ може повернути до 50% вкладених грошей за рахунок держбюджету. Разом з тим в інтерв’ю журналістам програми «Tender News» каналу ТВі Фірташ заявив, що до держави за компенсацією він не звертався, тобто теплиці є цілком приватним проектом його бізнес-групи.

Село Синьків є рідним селом Дмитра Фірташа. Його мати, Марія Фірташ, є власницею трьох фірм, зареєстрованих у цьому населеному пункті:

  • ТОВ «Форватор.»: заснована у липні 2011 р., статутний капітал 26 млн грн., займається вирощуванням зернових, бобових і насіння олійних культур, овочів, розведенням свиней, виробництвом цукру, гуртовою торгівлею зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин.
  • ТОВ «Едем-Ф»: заснована у грудні 2011 р., статутний капітал складає 400 тис грн., основними видами діяльності зокрема є вирощування та продаж гуртом і вроздріб сільськогосподарської продукції;
  • ПП «Синьків»: засноване у жовтні 2012 р., статутний капітал – 100 тис грн., види діяльності – вирощування овочів і баштанних культур, фруктів, виробництво соків та інші види перероблення та консервування, гуртова і роздрібна торгівля фруктами й овочами.