Радник Демішкана розповів про нормальні ціни на ремонт доріг і бітум
21.03.2013   //  

Радник директора «Укравтодору» Євген Прусенко в інтерв’ю «Економічній правді» розповів про цінову політику у сфері дорожнього будівництва.

Капітальний ремонт передбачає посилення, перш за все, «дорожнього одягу». Це підвищення міцності. Старий шар асфальту зрізається, на заводі до нього додають цемент, бітумну емульсію та кам’яний матеріал. І цю речовину вкладають на дорогу. Для прикладу: капітальний ремонт дороги Кіпті – Глухів – Бачівськ, по суті справи Київ – Москва, коштував 7-8 млн грн за км. Дорога другої категорії (на дві полоси) має дев’ять метрів шириною. Дев’ять метрів – це разом з укріпленими смугами грунту, а проїжджа частина – 7,5 метра.

Середня вартість капітального ремонту чотирьохполосної дороги Київ – Житомир становить 20 млн грн.

Приблизно раз на чотири-п’ять років повинен виконуватися так званий поточний середній ремонт. Наприклад, такий ремонт дороги Київ – Ковель – Ягодин другої категорії передбачає влаштування вирівнюючого шару із асфальтобетону до 5 см і додавання зверху ще одного шару щебенево-мастичного асфальтобетону теж до 5 см, коштував близько 3,5 млн грн за км.

Після поточного ремонту дорога повинна прослужити п’ять років, а після капітального – 10-12 років.
У середньому 1 м2 ямкового ремонту коштує в залежності від технології від 200 до 330 грн. Все залежить від суміші, яка застосовується. Холодна суміш, як правило, дорожче, вона спеціально готується, з імпортними добавками. Є литі суміші, при високій температурі їх не треба ущільнювати.

Також Прусенко повідомив, що в Україні наразі проблема з бітумом.

«У нас зараз закриті Лисичанський і Одеський НПЗ, Херсон не працює на бітум. Західні – Дрогобицький і Надвірнянський НПЗ – теж з ним не працюють. Все, що ми тягнемо, ми тягнемо звідки завгодно. І тому влітку вартість бітуму – 6 тис грн за тонну, в середині сезону – 8 тис грн.», – сказав радник глави «Укравтодору».

Нагадаємо, минулого року в «Віснику держзакупівель» були опубліковані дані про кілька тендерів, на яких була зафіксована ціна бітуму від 9 тис грн. за тону. Найдорожчим був бітум для «Артемвугілля» – 13 693 грн./т.

Від «Наших Грошей»

Євген Прусенко раніше працював у Державній службі автодоріг, корпорації «Золоті Ворота». У червні 2010 року призначений заступником голови «Укравтодору» Володимира Демішкана, який наприкінці 2012 року звільнився у зв’язку з обранням народним депутатом від Партії регіонів.

Прусенко причетний до заснування кількох компаній – ТОВ «Дорожній науково-технічний центр», ТОВ «Євродорінжпроект», ТОВ «Інститут проектування об’єктів дорожнього господарства». В останній фірмі його партнерами були нардеп Валерій Мошенський ( «Планет-буд») та син Демішкана Микола.