Мільярдну схему Юри Єнакієвського перекришували люди Рудика і Мохника зі «Свободи»
06.11.2014   //  

ТОВ «Інтертехенерго», яке є близьким до оточення міністра екології Андрія Мохника, без тендерів отримало державні підряди на суму 972 млн грн. на утеплення соціальних об’єктів за гроші «Кіотського протоколу». Про це йдеться у сюжеті Дмитра Гнапа на «Громадському ТБ».

За часи попередньої влади ці кошти мали надійти на рахунки фірм, пов’язаних з народним депутатом від «Партії регіонів» Юрієм Іванющенком. Однак після скандалу у ЗМІ, вони не змогли освоїти всі гроші. Скандал виник через те, що роботи з утеплення шкіл виконувались вкрай недбало або взагалі не виконувались, а гроші проходили через систему «прокладок».

В результаті із суми в 470 мільйонів євро було використано близько 270 млн. Сьогодні на сайті Держекоінвесту замість колишніх переможців фігурує фірма «Інтертехенерго». Але як вона туди потрапила достеменно невідомо.

Ця фірма є зареєстрована у будинку по вул. Саксаганського, 44е, де знаходиться ще кілька приватних структур, пов’язаних з оточенням нинішнього міністра екології Андрія Мохника.

мохник рудик

Сам будинок належить ТОВ «Ларі» власником якої є Ярослав Рудик – батько керівника Держземагентства Сергія Рудика.

«Ларі» придбало цю нерухомість три роки тому усього за 318 000 грн. У цей час Рудик- молодший працював заступником мера Леоніда Черновецького. Згодом Рудик працював керівником секретаріату «Свободи», у той час коли Мохник був заступником голови парламентської фракції.

Ще раніше Рудик очолював київський осередок громадянської кампанії «ПОРА». Меблі в теперішньому офісі «Інтертехнерго» обліплені наліпками цієї організації. У цьому ж будинку знаходиться ГО «Київ-пора».

Директором ТОВ «Ларі» раніше була Людмила Байло. Сьогодні вона обіймає посаду директора департаменту організаційно-аналітичного забезпечення діяльності міністра екології.

Вона ж раніше була директором прописаного тут же «Фонду Регіональних ініціатив». Головою наглядової ради цього Фонду був Сергій Рудик.

Номінальний же директор і власник фірми – Сергій Попов – ще зовсім недавно шукав роботу на сайтах у рубриці «помічник керівника». За його словами, він придбав це підприємство, однак підтвердив, що і далі шукає роботу.

Сам Мохник вирішив не коментувати журналістам ситуацію. А його підлеглий – керівник Держекоінвесту Роман Марголич (колишній помічник Мохника) – запевнив журналістів, що цього року роботи по програмі «Кіотського протоколу» не фінансувались, щоб «унеможливити розкрадання цих коштів».

Нагадаємо, що у серпні ТОВ «Інтертехенерго» виграло також  тендер ДП «Держекоінвесту»на переоснащення освітлення в Івано-Франківській області. Сумма контракту склала 27,98 млн грн. Пропозицію ТОВ «Вальво», яке пропонувало виконати роботи за 10,92 млн грн – було відхилено за неповний пакет документів.

Від «Наших Грошей»

Сергій Рудик літом був відсторонений від керівництва Держземагентства, а у жовтні він виграв вибори по мажоритарному округу №198 у Черкаській області як самовисуванець. «Блок Петра Порошенка» висував по цьому округу головлікаря одного з пологових будинків Києва.

Андрій Мохник балотувався по списку «Свободи», однак не потрапив до парламенту через поразку всієї партії.