Друзі президента і його сина взяли $200 млн на фальшиві роботи у школах і лікарнях
21.11.2012   //  

1.739 млрд грн., виділені Україні в рамках Кіотського протоколу на утеплення об’єктів соціальної сфери без конкурсу дістались фірмам Юрія Іванющенка і друзям Олександра Януковича.  Станом на сьогодні на половині об’єктів роботи не проводились, на інших – собівартість була завищена в кілька разів. Про це для «Української правди» пишуть журналісти «Слідство.інфо» Дмитро Гнап і Марія Усенко.

У рамках проекту ДП «Держекоінвест» обрало виконавцями робіт ТОВ “Содетель”, ТОВ “Антіс трейд” та ТОВ “Стройінвест 2007, засновниками яких виступають маловідомі люди.  Журналісти однак дослідили, що всі ці фірми мають безпосередній стосунок до друзів президента України Віктора Януковича.

Зокрема, у Луганську ТОВ “Содетель” передав замовлення підряднику – компанії “Карпатибудінвест”, яка входить до бізнес-угрупування Іванющенка, і яка протягом останніх двох років самостійно отримала державних підрядів на 352 млн грн.

Сам “Содетель” був заснований у 2002-му році донецьким підприємцемь Віктором Мігдісовим. Він нещодавно відзначився тим, що  влаштував для своєї дружини показ мод на вертолітному майданчику президента, що на Парковій алеї в столиці.

Інша компанія Мігдасова – «Композит»  зносила будівлю управління інформації Донецької облдержадміністрації. Після знесення на цьому місці Олександр Янукович побудував бізнес-центр “Столичний”, у якому зареєстровані відомі фірми родини Януковичів: “Дім мисливця” та “Менеджмент ассетс корпорейшн” (МАКО).

Що стосується ТОВ “Антіс трейд”, то воно протягом кількох років розміщувалося за адресою: Київ, Залізничне шосе 47. За цією ж адресою зареєстроване ТОВ “Гормашнсаб”, керівник якої – Андрій Остапко –  відомий як менеджер Іванющенка та один з ключових персонажів в багатомільярдній зерновій оборудці компанії “Хліб Інвестбуд”.

Сьогодні “Антіс трейд” прописаний по вулиці Чигоріна, 18. За цією ж адресою зареєстроване ТОВ “Оіл рівер”, яке є одним з ключових у бізнес-імперії Іванющенка.

Керівник Держагентства екологічних інвестицій, яке виділяло державні гроші – Владислав Якубовський теж має стосунок до Іванющенка. Раніше він був одним із керівників ТОВ “Мезон-К”. Три роки тому ця фірма постачала армії харчі за завищеними цінами.  Фірму “Мезон-К” через екс-міністра оборони Єжеля вивів на ринок саме Юрій Іванющенко.

Досліджуючи проведені роботи, журналісти виявили, що на половині об’єктів, назважаючи на закінчення термінів, роботи не проводились. На інших об’єктах вартість робіт була значно завищеною.

Зокрема, на Донецьку школу-інтернат для дітей-сиріт було виділено 10,4 млн грн.. Натомість підрядники «Содетеля» отримають за роботи лише 1,3 млн. Тобто 9 млн грн.. складе маржа лише по одному об’єкту.

«За нашими оцінками, рахунок привласнених коштів може йти на сотні мільйонів гривень. Зокрема, через: штучне завищення кошторисів в 2-3 рази»,- пишуть журналісти.

«Резонансу ситуації додає те, що згаданий мільярд сімсот на утеплення – це кошти Кіотського протоколу. За нецільове використання цих грошей Генпрокуратура два роки тому порушила кримінальну справу проти Юлії Тимошенко. Тоді лідерці опозиції закидали нецільове використання коштів: Тимошенко кіотськими грошима начебто намагалася заткнути діру в Пенсійному фонді. Але те, що відбувається сьогодні не назвеш “нецільовим використанням”. Це більше схоже на масштабне розкрадання»,- резюмують журналісти.