Екологи віддали 28 мільйонів на освітлення, втричі дешевших викинули
14.09.2014   //  

ДП «Держекоінвест» 15 серпня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Інтертехенерго» на переоснащення освітлення в містах і селах Івано-Франківської області за 27,98 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Йдеться про проект із технічного переоснащення системи освітлення – в саме встановлення світильників основі LED технологій. Проект здійснюється у рамках Державної програми реалізації проектів цільових екологічних інвестицій та пропозицій щодо здійснення заходів, пов’язаних з реалізацією таких проектів і виконання зобов’язань сторін Кіотського протоколу до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату. Метою проекту є скорочення викидів СО2 в навколишнє середовище та покращення соціально-економічних умов шляхом скорочення використання електроенергії.

Освітлення мінятимуть в 11 населених пунктах Коломийського району: м. Коломия,Загайпіль, Воскресінці, Турка, Гвіздець, Старий Гвіздець, Семаківці, П’ядики, Іванівці й Отинія. До кінця року тут повинні демонтувати світильники з люмінесцентними або діод ними лампами та встановити LED-світильники (LED Panasonic NNY 20405 24/9W). Загалом планують встановити 3 047 світильників.

Власником і директором фірми «Інтертехенерго» є Олексій Попов. Компанія була заснована у 2008 р. в Миколаєві, однак наразі перереєстрована у Києві, має 60,5 тис грн. статутного капіталу.

Ця фірма минулого року отримала підряд на реконструкцію вокзалу Краматорська за 23,75 млн грн. Договір з нею уклали в жовтні, а по факту будівельні роботи розпочалися за півроку до тендеру, й ремонтували вокзал насправді самі співробітники різних підрозділів самої залізниці. Після публікації «Наших Грошей» про цей випадок, Центр протидії корупції разом з народним депутатом Лесею Оробець оскаржили закупівлю в правоохоронні органи. Перевірка ДФІ встановила безпідставне проведення закупівлі в одного учасника, а також порушення строків укладання договору щодо такої закупівлі. Чи встигли фірмі перерахувати кошти по договору – невідомо.

Щодо нинішнього тендеру «Держекоінвесту», то на нього окрім «Інтертехенерго» подавалися ще дві фірми.

Львівське ТОВ «Вальво» пропонувало виконати роботи за 10,92 млн грн. Однак майже втричі дешевшу пропозицію фірми відхилили з низки причин, зокрема неповний пакет документів на обладнання та про досвід виконання аналогічних робіт, їхня невідповідність вимогам тендеру, не надані інформація про субпідрядників, довідки з банку та МВД, гарантійний лист про захист довкілля тощо.

Таким чином єдиним конкурентом лишилося одеське ТОВ «Союз 2007» Олесі Ярославцевої, яке програло з різницею лише в 4,5 тисячі або 0,02%. При цьому в протоколі розкриття до обох фірм записане зауваження: «не представлено ТОВ «Союз 2007», ТОВ «Інтертехенерго» даних пропонованого обладнання». Разом з тим пізніше у зведеній таблиці по документах стоїть позначка про їхню наявність.