Тюремники Мін’юсту уклали рамкову угоду на картоплю зі стелею 16 гривень – втричі вище від рекорду (додано)
01.05.2023   //  

(додано пояснення міністра юстиції Дениса Малюськи)

ДУ «Генеральна дирекція Державної кримінально-виконавчої служби України» Мін’юсту 21 квітня за результатами тендеру уклала рамкову угоду про постачання картоплі до кінця 2025 року, або протягом майже трьох років. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Очікувана вартість трирічної рамкової угоди складала 330 млн грн. Орієнтовна кількість пізньої картоплі становила 15 470 т, а ранньої картоплі – 3 162 т. На тендер заявилось чотири фірми. Рамкову угоду уклали з ними всіма по таких цінах картоплі за кілограм:

Учасник рамкової угоди Ціна, грн/кг із ПДВ
Пізня картопля Рання картопля
«Торен Рітейл» 14,28 32,42
«Р-Продакт» 16,08 25,62
«Ес Енд Ей Груп» 15,09 30,47
«Емі Он» 15,21 29,99

Тепер замовник проводитиме відбори щодо постачання частини товару в коротший строк, на яких учасники рамкової угоди змагатимуться між собою по ціні. Переможець відбору поставлятиме картоплю в установи виконання покарань і слідчі ізолятори по Україні. Він повинен надати забезпечення виконання договору в розмірі 5% суми у вигляді коштів або банківської гарантії. Товар оплачуватимуть протягом 60 банківських днів після поставки.

У березні тюремники замовили на «Prozorro Market» пізньої картоплі на 1 млн грн.  з поставкою до 10 травня. Кілограм на тих торгах коштував 5,57 грн, що на третину дешевше від супермаркетів та у 2,5 раза дешевше від трирічної рамкової угоди. Тоді міністр юстиції Денис Малюська похвалив Державну кримінально-виконавчу службу за успішну закупівлю з економією грошей для державного бюджету.

У контрактах Міноборони ціну картоплі наприкінці лютого знизили із 17-27 грн до 12-18 грн за кілограм.

Зараз на сайті «Новуса» картопля коштує від 7,19 грн за кілограм, «АТБ» – 7,39 грн за кілограм, «Метро» – 9,26 грн за кілограм. Це у 1,5-2 раза дешевше від рамкової угоди.

Крім того, «Наші гроші» проаналізували закупівлі інших замовників у «Прозорро». Середня ціна склала 12,95 грн за кілограм.

 

Після публікації цієї інформації Денис Малюська оприлюднив пояснення:

Багато у кого (у мене зокрема) травневі свята асоціюються з картоплею (саджанням картоплі або саджанням у зв’язку з картоплею – тут уже асоціації фонтаном).

Напевно тому сьогодні варто розповісти а що у нас із закупівлею картоплі та інших продуктів харчування.

А там справжній триллер

Почалося усе із укладення нової рамкової на закупівлю картоплі на наступні 3 роки. Це досить стандартна процедура, яка дозволяє проводити закупівлі з мінімальними ризиками зриву протягом тривалих строків. Але довгострокові рамкові угоди мають суттєвий недолік – ціна визначається не на базі існуючих ринкових цін, а з огляду на очікування їх змін протягом наступних років.

Очікування постачальників виявились близькими до 17 гривень за кілограм).

Безумовно, купувати за таку ціну картоплю зараз було б самогубством та знущанням над платниками податків.

Тому після брейнстормінгу ми вирішили спробувати незвичний для нас (і для будь-кого із великих закупівельників) «Прозорро Маркет» – майданчик для спрощених закупівель за каталогом, який дозволяє швидко придбати товар за дуже помірними цінами.

Наша стратегія проста: закупівлі за рамковою угодою відкладаємо на час, коли і якщо 17 грн. за кілограм будуть ринковою ціною, а до того – купуємо на Прозоро Маркет істотно дешевше.

Перший тест закупівлі за каталогом виявився чудовим – вдалось укласти контракт за ціною 5,57 грн. за кілограм, що істотно нижче середньої ціни на «Прозорро Маркет» і у тричі дешевше, ніж якби ми купували за рамковою угодою.

Але у нас з’вились досить потужні опоненти – досвідчені багаторічні постачальники продуктів харчування державі.

Вони теж не спали – перехід великого покупця з рамкових угод на «Прозорро Маркет» не тільки позбавляв їх прибутків за такими угодами, але й показував альтернативу інших великим покупцям.

Вони вирішили скористатись слабкими місцями нового підходу до закупівель:

–       закупівлю на «Прозорро Маркет» вкрай легко зірвати;

–       закупівлі продуктів харчування не можна відкладати надовго – людям потрібна їжа

На усі наші наступні закупівлі почали приходити продавці, які пропонували дивовижно низьку ціну постачання, вигравали тендер, підтверджували намір укласти договір на постачання, а потім – змінювали свою думку і договір не укладали.

Нам зірвали закупівлю нової партії картоплі (ФОП Марченко М.С передумав укладати договір) та чотири закупівлі круп (ТОВ «БС-Фуд» відмовилось від договору у зв’язку з «технічною помилкою»). Більше того, дехто з переможців просто не вийшов на зв’язок, навіть не намагаючись пояснити свої дії.

Розуміючи, що, скоріш за все, нас просто намагаються викинути з «Прозорро Маркет» і примусити купувати дорого, ми зробили два кроки:

–       попросили наших колег з Мінекономіки вдосконалити механізми «Прозорро Маркет», щоб з’явилася можливість прибрати тендерних тролів;

–       тимчасово децентралізували закупівлі щоб прибрати ризики залишення системи без харчів, але при цьому зберегти ринкову ціну закупівель.

Розраховуємо, що результати будуть уже цього тижня, про що обов’язково розкажу

p.s. Пост думав писати по результатам тижня після реалізації планів, але уважність та контроль «Наших грошей» вимагають оперативніших пояснень наших дій)) закупівель картоплі за завищеними цінами за рамковими угодами проводити не плануємо, укладена рамкова угода найближчим часом використовуватись не буде.

Анна Сорока, «Наші гроші»