Хроніки боротьби з корупційними цінами Міноборони в харчових контрактах
23.03.2023   //  

20 січня. Під час чергового засідання у форматі «Рамштайн» не було схвалено рішення про постачання Україні танків (пруф).

21 січня. Журналіст «Наших грошей» Юрій Ніколов опублікував в «Дзеркалі тижня» один з контрактів Міноборони на 13 млрд грн про закупівлю продуктів для ЗСУ з цінами у два-три рази вищими за ринкові. При цьому різкий стрибок цін відбувся саме з 1 січня.

22 січня. Міноборони повідомило про підготовку матеріалів в СБУ для розслідування «завідомо неправдивих відомостей, які наносять шкоду інтересам оборони в особливий період».

22 січня. Володимир Зеленський пообіцяв розібратись з військовими закупівлями і подякував «журналістам, які розбираються з усіма фактами і встановлюють повну картину».

23 січня. Міністр оборони Олексій Резніков відкинув всі звинувачення і назвав ціни на яйця у 17 грн/штуку «технічною помилкою», мовляв, в контракті «вказали ціну за вагу яєць, а не за штуку». Потім він називав 17 гривень за яйце – міфом. При цьому дані про втричі завищену ціну картоплі Резніков не коментує до сих пір.

23 січня. НАБУ заявило, що ще до розголосу в ЗМІ почало розслідувати ймовірні зловживання Міноборони при закупівлі продуктів для військових.

24 січня. У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про прозорі закупівлі Міноборони. Його готували голова антикорупційного комітету Верховної Ради Анастасія Радіна, «Центр протидії корупції» та інші.

24 січня. Уряд прийняв кадрові рішення, звільнивши 6 заступників міністрів, у тому числі замміністра оборони Шаповалова, і погодивши звільнення 5 голів обласних військових адміністрацій.

25 січня. Речник Державного департаменту США Нед Прайс на брифінгу у Вашингтоні заявив:

«Український народ дуже чітко висловив своє прагнення до належного врядування та прозорості. І в цьому випадку ми вітаємо швидкі та рішучі дії президента Зеленського, а також пильність українського громадянського суспільства та ЗМІ щодо протидії корупції, забезпечення ефективного моніторингу та підзвітності державних закупівель, а також притягнення до відповідальності осіб, наділених суспільною довірою, коли вони не виконують покладені на них зобов’язання та обов’язки».

25 січня. Президент США Джо Байден оголосив про надання Україні танків Abrams.

25 січня. Уряд Німеччини ухвалив рішення про надання Україні танків «Леопард-2».

16 лютого. Міноборони показало ціни, за якими 2022 року закуповували харчі для військових. Висновок: ціни на базові продукти різко пішли вгору восени.

 

24 лютого. Верховна Рада ухвалила законопроєкт №8381 про запровадження прозорості в оборонних закупівлях. До розробки законопроєкту безпосередньо долучився ЦПК.

28 лютого. Міноборони оприлюднило зменшені ціни у контрактах. Яйця подешевшали з 17 до 9 гривень за штуку, картопля впала до 14 гривень. Це все ще дорожче від магазинів, але вже принесло економію до 6 мільярдів гривень у річному вимірі.

13 березня. Bihus.Info отримали видаткові накладні і копію контракту Міноборони зі ще одним постачальником. Там ціни на деякі овочі ще вищі, ніж в опублікованому в січні контракті.

Накладна на поставку харчів “Гарної страви” з однією з військових частин у січні 2023 року

17 березня. «Схеми» отримали всі вісім контрактів з підрядниками Міноборони на суму 42 млрд грн. Висновок: «по дорозі» у військові частини вартість продуктів для ЗСУ часто зростає у 2-3 рази порівняно із закупівельними та ринковими цінами.

21 березня. Президент Володимир Зеленський підписав закон №8381 про прозорі закупівлі, який зобов’язує Міноборони оприлюднювати ціни за одиницю товару у ProZorro.

Далі буде. На черзі схема, що дозволяє красти.

********************

В сухому залишку. Два місяці минуло з дня публікації контракту з завищеними в кілька разів цінами. Відповідальні довго все заперечували, але правду все ж не сховаєш. Західні партнери не дебіли. Вони бачать коли дані приховують для окозамилювання, а коли з корупцією боряться. Не бійтесь. Нищіть окупантів і борітесь з корумпантами. І воздасться.

«Центр протидії корупції», Юрій Ніколов