Тюремники вперше купили картоплю через «Прозорро Маркет» – втричі дешевше від Міноборони
31.03.2023   //  

ДУ «Генеральна дирекція Державної кримінально-виконавчої служби України» Мін’юсту 24 березня повідомила про намір укласти угоду з ФОП Нестеренко Марина Олегівна про постачання картоплі вартістю 1,03 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Закупівлю вперше провели за процедурою запиту ціни пропозицій на «Prozorro Market».

Замовляють 185 т пізньої картоплі урожаю 2022 року розміром 55-80 мм, придатної для машинної чистки, по 5,57 грн за кілограм. Підприємниця поставлятиме її на умовах DDP своїм автотранспортом в установи виконання покарань і слідчі ізолятори заходу України до 10 травня. Товар оплачуватимуть протягом 15 банківських днів після його поставки.

Нині на сайтах супермаркетів ціни картоплі принаймні на третину вищі: у «Новусі» – від 7,49 грн за кілограм, в «АТБ» – 7,59 грн за кілограм, у «Метро» – 9,26 грн за кілограм.

У контрактах Міноборони ціну картоплі наприкінці лютого знизили з 17-27 гривень до 12-18 гривень за кілограм. Це у два-три рази більше від ціни для тюрем.

Також «Наші гроші» проаналізували інші закупівлі. У вибірку ввійшло 39 угод понад 500 тис грн зі словом «картопля» в заголовку тендеру, оприлюднені цьогоріч у «Прозорро» та не розірвані. Нижчу від тюремників ціну знайти не вдалось. Середня ціна склала 12,14 грн за кілограм, що вдвічі дорожче. Найдешевшу картоплю купив Департамент освіти Луцької міської ради у ФОП Собенко Назар Богданович по 5,89 грн за кілограм, а найдорожчу – Управління освіти Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації у фірми «Бізнес Плюс Лтд» по 19,50 грн за кілограм. Обидві згадані закупівлі відбулись у січні.

Очікувана вартість нинішньої закупівлі складала 1,52 млн грн, тож економія склала 32%.

У переможниці було семеро конкурентів: ТОВ «Ісполін Плюс», ФОП Марченко Микола Сафронович, ФОП Стратійчук Сергій Анатолійович, ФОП Михалевич Юлія Андріївна, ФОП Єгоров Дмитро Вікторович, ТОВ «Торговий дім «Фортеця» та ФГ «Аделаїда».

Підприємниця Марина Нестеренко була зареєстрована ФОПом у 2019 році в Бердянську Запорізької області, а після його окупації росіянами перереєструвалась у Барі Вінницької області. Загалом із 2019 року вона отримала державних підрядів на суму 10,25 млн грн.

А що там у Міноборони?

Анастасія Радіна, голова антикорупційного комітету Верховної Ради:

Як справи із обіцяним Міністром оборони Military Prozorro? На жаль, наразі ніяк. Тим часом, Міністр оборони фактично зірвав запровадження прозорих процедур для відбору нових постачальників харчування для військових і змусив Уряд дозволити Міноборони продовжити чинні контракти (вітання постачальнику яблук по 51 грн за кг) ще до трьох місяців.

Нагадаю за хронологією. Прем’єр-міністр доручив Міноборони до початку квітня провести новий відбір постачальників харчування для військових за більш прозорими процедурами та укласти нові контракти. Протягом кількох місяців над рекомендаціями щодо нових процедур відбору працювала міжвідомча робоча група під керівництвом Міністра економіки Юлії Свириденко та за участі представників Міністерства оборони.

МРГ рекомендувала Міноборони для відбору постачальників використовувати спрощену процедуру в Prozorro, перейти від закупівлі послуги до закупівлі продуктів із доставкою, встановити граничні ціни на найбільш поширені харчові продукти на рівні ринкових цін. Для того, аби у тендерах могли взяти участь великі рітейл-мережі, МРГ рекомендувала переглянути нереалістичні вимоги до поставок. Зокрема, зняти вимогу бути готовим «на завтра» поставити усі 409 найменувань продуктів з каталогу будь-яким обсягом у будь-яку точку України.

Отже, завдяки у першу чергу команді Мінекономіки маємо дуже достойні рекомендації, які дозволити б вирішити значну частину проблем із закупівлею харчів для військових. Однак, радіти довелось недовго: Міністр оборони не підтримав ці рекомендації на засіданні уряду, а Уряд був змушений дати Міноборони можливість продовжити чинні контракти на харчування ще до 90 днів (забезпечити безперебійність харчування військових інакше було вже неможливо).

Що відбуватиметься з рекомендаціями далі – поки невідомо. Проте вважаю, що кожен день постачання харчування військовим за сумнівними цінами — персональна відповідальність Міністра оборони.

Тим часом, відповідно до нещодавно ухваленого закону, до 22 червня ми з вами маємо  побачити ціни на всі незбройні товари, закуплені Міноборони з 24 лютого минулого року.

Віталій Шабунін, голова «Центру протидії корупції»:

Великі рітейлери (а не «прокладки») не зможуть прийняти участь у постачанні харчів для ЗСУ. Принаймні найближчим часом.

Бо міністр оборони заблокував двомісячні результати роботи міжурядової робочої групи (МРГ).

Два місяці МРГ на чолі з міністром економіки працювало над розробкою адекватних вимог до постачальників харчів для ЗСУ. Логіка проста: створити прозорі умови та конкуренцію в цьому процесі, які призведуть до того, що ціни на продукти для ЗСУ відповідатимуть «супермаркетним», а не перевищуватимуть їх у кілька разів.

На всіх засіданнях МРГ був присутній заступник Резнікова Шарапов. Який ці рекомендації погоджував. Поки на засіданні уряду сам міністр оборони не почав протестувати проти документу.

Причина? Міноборони хоче, щоб рітейлер показав їм точні прорахунки по цінам не маючи жодної інформації про місця та обʼєми доставки. А це зі зрозумілих причин неможливо. Ось така от співпраця держави із чесним бізнесом.

Анна Сорока, Юрій Ніколов, «Наші гроші»