Через брак фарб і упаковок в РФ хочуть зменшити розмір і текст етикеток
15.07.2022   //  

Представники бізнесу запропонували уряду РФ зменшити стандарти для розміру етикеток на упаковках продуктів. Віце-прем’єр РФ Вікторія Абрамченко доручила чиновникам опрацювати питання, передає РБК.

Абрамченко попросила держвідомства вивчити можливість уточнення національних стандартів Росії «в галузі етикетування продуктів», випливає з доручення, з яким ознайомилося видання.

Йдеться про стандарти, що визначають мінімальну та максимальну площу, яку займають відомості про продукт при розміщення етикетки на картонній упаковці.

Пропозиції, які віце-прем’єр доручила опрацювати, надійшли від бізнесу, їхня мета – зниження адміністративних бар’єрів та скорочення пакувальних матеріалів.

Зміна упаковки та мінімізація площі інформації, що наноситься, в поточних умовах «серйозного подорожчання та нестачі пакувальних матеріалів», у тому числі картону та друкарських фарб, може допомогти «вирішити технологічні складності з випуску продуктів у звичному вигляді», – зазначив Дмитро Востриков, виконавчий директор асоціації «Руспродсоюз» (об’єднує понад 450 виробників та постачальників продуктів харчування).

При цьому він підкреслив, що зменшення площі етикеток не призведе до втрати інформативності та скорочення самих відомостей для споживача: «Вимоги до складу відомостей про товар збережуться». Як саме можуть змінитись етикетки, Востриков при цьому не уточнив.

«В умовах, коли виробники зіткнулися з нестачею пакувальних матеріалів, було б доцільно виділити «зайві реквізити, які можуть не нести смислового навантаження для споживача, але перевантажують етикетку» і зробити їхній друк не обов’язковим, а добровільним, щоб підприємства, коли це необхідно, могли заощаджувати на етикетці», – зазначив, у свою чергу, президент Спілки виробників соків, води та напоїв («Союзнапої») Максим Новіков.

А ось гендиректор поліграфічної компанії «ССС Контур» Марат Батиркаєв вважає, що скорочення площі етикетки не принесе відчутної економії виробникам. Він нагадує, що витрати на етикетки у собівартості готової продукції – лише 3–5%. Зменшення її площі на 20–30% навряд чи призведе до зниження вартості готової продукції навіть на 1%, каже Батиркаєв.

Нагадаємо, після запровадження заборони на експорт основи для етикеток та чорнила з ЄС вартість етикеток зросла на російському ринку на 40-50%. Такі дані наводив голова комісії з виробництва пива та натуральних напоїв бродіння «Опори Росії» Олексій Небольсін. За його оцінкою, для малих пивоварів таке зростання стало дуже відчутним: ціна зросла з торішніх 7 руб. за пляшку до 9,4 руб.

У квітні стало відомо, що Tetra Pak не дозволяє своєму заводу в Підмосков’ї друкувати упаковку для кефіру та ряжанки. Про це розповідав РБК Аркадій Пономарьов, засновник компанії “Молвест” (виготовляє молочні продукти під брендом “Вкуснотєєво”). На частку Tetra Pak у “Молвесту” припадало близько 50% картонної упаковки.

Проблеми виникли і з постачанням деяких видів картону, фарби та спеціальних лаків, які необхідні для друку упаковки. Щоб забезпечити безперебійні поставки та використовувати менше фарби, виробники почали спрощувати дизайн товарів – наприклад, «Сади Придоння» почали випускати соки в мінімалістичній упаковці, більшість якої стала білою.

Заборона на постачання з ЄС офсетного паперу змусила пожертвувати дизайном і пивоварів: один із найбільших виробників AB InBev Efes через брак паперу вирішив відмовитися від кольєреток – етикеток на шийці пляшки деяких своїх марок. На брак етикеток-самоклейок з поліетилену та поліпропілену скаржилися й виробники безалкогольних напоїв.