СхідГЗК злив скандальному постачальнику ОГХК 60 мільйонів на навантажувачі з Китаю
16.12.2021   //  

ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» 13 грудня за результатами тендерів підписало чотири договори із ТОВ ІІ «Юромаш» про закупівлю вантажної техніки на загальну суму 59,69 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До 22 грудня поставлять сім нових навантажувально-доставочних машин виробництва компанії «Xuzhou Construction Machinery Group Co., Ltd.» (Китай) не раніше 2021 року:

  • одну штуку моделі XCMG XUL307 із ковшем об’ємом 3 куб. м за 13,65 млн грн.
  • шість штук моделі XCMG XUL305 із ковшем об’ємом 2 куб. м по 7,67 млн грн.

Сума угод на 3% нижча від загальної очікуваної вартості закупівель у 61,30 млн грн.

Компанія «Senso Dynamics Llc» (США) вимагала передбачити аванс і подовжити строк поставки. За її словами, для техніки в наявності треба два місяці, а для виробництва – чотири місяці. Замовник відмовився будь-що змінювати, заявивши, що вказані умови сприятливі для підприємства і що закупівлю треба здійснити до 22 грудня 2021 року.

Єдиним конкурентом із машинами LF-5 та LF-6 виробництва «GHH Fahrzeuge GmbH» (Німеччина) було чорноморське ТОВ «Атлас Інтернешнл Компані» Ірини Наход та Ірини Сіненко, яким керує Володимир Поляков. Воно не робило кроків на аукціонах.

Засновницею столичної фірми «Юромаш» є киянка Ганна Покотило, а директором – Ян Герцог. Вони разом з Іриною Дорощук і Дмитром Кукарєкіним володіють ТОВ «Аргепо», яким керує Сергій Коляденко. Останній володіє ТОВ «Голекс» із Геворком Бабаяном.

Нагадаємо, навесні 2018 року «Юромаш» виграв два тендери «Вільногірського ГМК» на закупівлю самоскидів Bell загальною вартістю 353,16 млн грн. Згаданий «Голекс» тоді був одним із суперників «Юромашу». Тендери були проведені з численними порушеннями. У вересні 2019 року АМКУ оштрафував «Юромаш» і «Голекс» за змову під час цих тендерів на 62,5 млн грн. та 4,5 млн грн. Однак невдовзі, у жовтні 2019 року Господарський суд міста Києва визнав недійсним рішення АМКУ про змову в частині вини «Юромашу».

«Юромаш» був «улюбленим» постачальником техніки для Іршанського і Вільногірського гірничих комбінатів, що перебували під управлінням Руслана Журила. Із 2016 року фірма уклала з ними 30 договорів на 475,82 млн грн. А в «СхідГЗК» вона набрала 62,36 млн грн.

Руслан Журило є фігурантом двох кримінальних проваджень НАБУ: щодо завдання ДП «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» 300 млн грн. збитків при реалізації титанової продукції та в «справі Мартиненка» стосовно розкрадань с системі «Енергоатому».

Деталі про закупівлю самоскидів, рішення АМКУ та суду можна прочитати у статті «ОГХК: як «розпиляти» мільйони на закупівлі самоскидів та уникнути покарання».