Завдяки суду 11-поверхівка на ділянці Білозір, яку по документах збудували всього за 6 днів, знову введена в експлуатацію
10.09.2021   //  

Верховний Суд залишив в силі рішення Окружного адмінсуду м. Києва, який визнав протиправним та скасував наказ Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю м. Києва, яким було скасовано право на початок будівельних робіт і реєстрацію декларації про готовність до експлуатації житлового будинку по вул. Мирна, 2/1. Про це свідчить постанова Верховного Суду від 30 серпня. Постанова набирає законної сили з дати її прийняття, є остаточною і оскарженню не підлягає.

Як відомо, 25 березня 2020 року Департамент земельних ресурсів склав акт обстеження ділянки площею 0,08 га на вул. Мирній, 2/1. Було встановлено, що на ній без відповідних дозвільних документів побудовано 11-поверховий житловий будинок, що суперечить її функціональному та цільовому призначенню, адже це територія садибної забудови (не вище 4-х поверхів).

За наслідками розгляду цього акту обстеження Департамент з питань ДАБК м. Києва 31 березня 2020 року прийняв наказ № 71, яким:

  • скасовано право на початок виконання будівельних робіт з будівництва житлового будинку на вул. Мирній, 2/1 від 13. 03.2020 KB 061200730591  (клас наслідків – СС1; замовник – ОК «ЖБК «Зелений замок»)
  • скасовано реєстрацію декларації про готовність цього об’єкта до експлуатації від 19.03.2020 KB 1412007900009.
  • Управлінню дозвільних процедур наказано забезпечити невідкладне направлення копії наказу до ДАБІ України для виключення запису щодо реєстрації вказаних повідомлення про початок робіт та декларації про готовність об’єкта з відповідного держреєстру.

Не погоджуючись з наказом Департаменту архбудконтролю КМДА від 31.03.2020 № 71, ЖБК «Зелений замок» звернувся до суду.

18 червня 2020 року ОАСК повністю задовольнив цей позов, скасувавши наказ ДАБК і відновивши повідомлення про початок виконання будробіт і декларацію про готовність об’єкта до експлуатації в держреєстрі. Втім, 8 жовтня апеляційний суд це рішення скасував і у задоволенні позовних вимог кооперативу відмовив.

Верховний Суд, розглянувши матеріали справи, дійшов висновку, що наказ ДАБК №71 від 31.03.2020 не можна вважати правомірним, а тому задовольнив позов кооперативу «Зелений замок». Підставою такого рішення стало те, що Департамент архбудконтролю видав наказ, спираючись на інформацію від іншого органу влади (Департаменту земельних ресурсів), що по своїй суті не є формою держархбудконтролю. Тобто, наказ про скасування декларацій про початок будівництва і готовність об’єкту Департамент архбудконтролю мав приймати на підставі лише власної перевірки.

Варто наголосити, що представники Держархбудконтролю після цього рішення вправі провести перевірку з дотриманням всіх процедур і скасувати декларації по вул. Мирній, 2/1 знову.

Нагадаємо, ділянку 0,08 га на вул. Мирній, 2/1 у приватну власність у 2004 році отримала співачка, екс-нардеп Оксана Білозір. У жовтні 2016 року Білозір за договором про суперфіцій передала свою ділянку під забудову Івану Владу із с. Біла Церква Закарпатської області. Після чого кооператив «Зелений замок», співвласником якого є Влад, почав будівництво 11-поверхового житлового будинку.

Це будівництво суперечить Генплану Києва, оскільки ділянка на вул. Мирній, 2/1 належить до території житлової садибної забудови, де дозволено будівництво житлових будинків не вище 4 поверхів. Згідно із законом «Про регулювання містобудівної діяльності», житлові будинки понад 4 поверхи не можуть бути віднесені до незначних наслідків (СС1) – саме на цей клас кооператив отримав право забудови.

За фактом самоправства забудовників, службового підроблення і невиконання судового рішення Шевченківське управління столичної поліції розслідувало кримінальне провадження, у рамках якого на будову накладався арешт. Втім, у квітні 2021 року у зв’язку із закінченням строку досудового розслідування слідчі закрили провадження.

Відомо, що у січні 2020 року будинок на вул. Мирній, 2/1 був проданий, і право власності на цей об’єкт отримала лондонська компанія «Сімекс Ентерпрайзес» (Simex Enterprises), керівником якої значиться громадянин Коста-Рики.

Власниками ОК ЖБК «Зелений замок» з серпня цього року є Іван Влад, Олександр-Лівіу Влад, Вікторія Ціліцінська і Вадим Місів’янцев з Одеської області. До цього співвласниками кооперативу були Йозеф Москович з Ізраїлю, а також син Оксани Білозір Ярослав Недзельський та її колишня помічниця у Раді (у 2007-2008 рр) Мар’яна Грабінська.

Влад і Московіч разом є співзасновниками ще трьох кооперативів – «Пріма Естейт», «Прем’єр Крістал» і «Ексон Прем’єр Шулявська» (зводить ЖК у сквері біля ст. м. «Шулявська»).

Ірина Шарпінська, «Наші гроші»