Архбудінспекція у суді визнала неготовою 11-поверхівку на ділянці Білозір
14.12.2020   //  

«Будинок Білозір» станом на 25 вересня. Фото «Наших грошей»

Шостий апеляційний адмінсуд відмовив у задоволенні позову Обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Зелений замок», залишивши скасованою декларацію про готовність до експлуатації житлового будинку по вул. Мирна, 2/1 у Подільському районі Києва. Про це свідчить постанова від 8 жовтня.

ЖБК «Зелений замок» 13 березня цього року подав повідомлення про початок виконання будівельних робіт на вул. Мирній, 2/1. А вже 19 березня зареєстрував декларацію про готовність 11-поверхового житлового будинку до експлуатації.

31 березня Департамент ДАБК у м. Києві, розглянувши лист Департаменту земельних ресурсів і акт обстеження ділянки, скасував право на початок будівельних робіт, набуте на підставі поданого повідомлення, а також – реєстрацію декларації про готовність об’єкта до експлуатації.

Кооператив оскаржив рішення ДАБК в суді. І вже 18 червня Окружний адмінсуд м. Києва скасував наказ ДАБК, посилаючись на те, що він прийнятий поза межами нормативно передбаченої процедури і без наявних на те правових підстав.

Однак, апеляційний суд з такими висновками ОАСКу не погодився. Суд вказав, що оскаржуваний наказ Департаменту архбудконтролю КМДА є правомірним та таким, що прийнятий у межах повноважень та у спосіб, що визначені чинним законодавством.

Апеляційний суд дійшов висновку, що на вул. Мирна, 2/1 ведеться самочинне будівництво, оскільки будується багатоповерхівка на ділянці, не відведеній для цієї мети.

Суд наголосив, що ділянка на вул. Мирна, 2/1 відповідно до Генплану столиці є територією садибної забудови. Разом з тим ЖБК «Зелений замок» фактично будує багатоквартирний 11-поверховий житловий будинок. При цьому твердження кооперативу про те, що граничну поверховість (4 поверхи) він не порушив, оскільки все решта – це підвал, антресолі, технічні поверхи та крівля, які не належать до поверхів, судова колегія оцінила критично, оскільки вони спростовуються наявними у матеріалах справи доказами, зокрема, фотографіями об’єкту.

Суд також звернув увагу на те, що забудовник подав документи на об’єкт незначного класу наслідків (СС1). До цього класу наслідків не можуть бути віднесені житлові будинки понад чотири поверхи. Оскільки будинок на вул. Мирна, 2/1 має понад 4 поверхи, то він не може бути віднесений до СС1.

ЖБК «Зелений замок» подав касаційну скаргу на постанову апеляційного суду. 17 листопада Верховний Суд відкрив касаційне провадження.

18 листопада кооператив намагався зупинити виконання постанови Шостого апеляційного адмінсуду від 8 жовтня, однак безуспішно.

Нагадаємо, ділянку 0,08 га на вул. Мирній, 2/1 у приватну власність у 2004 році отримала співачка, екс-нардеп Оксана Білозір. У жовтні 2016 року Білозір за договором про суперфіцій передала свою ділянку під забудову Івану Владу із с. Біла Церква Закарпатської області.

Замовником будівництва на вул. Мирній, 2/1 став ОК ЖБК «Зелений замок». У жовтні власниками кооперативу стали Іван Влад, Йозеф Москович і Вікторія Ціліцінська з м. Олександрія Кіровоградської обл. До цього Іван Влад і Йозеф Москович володіли «Зеленим замком» разом із сином Оксани Білозір Ярославом Недзельським та її колишньою помічницею у Раді (у 2007-2008 рр) Мар’яною Грабінською.

Влад і Московіч разом є співзасновниками ще трьох кооперативів – «Пріма Естейт», «Прем’єр Крістал» і «Ексон Прем’єр Шулявська» (зводить ЖК у сквері біля ст. м. «Шулявська»).

За фактом самоправства забудовників Шевченківське управління столичної поліції розслідує кримінальне провадження, у рамках якого на незавершене будівництво накладено арешт.

У вересні слідчі Нацполіції намагалися через суд заборонити забудовникам проводити будь-які роботи з добудови будинку на вул. Мирній, 2/1, які проводилися попри арешт, але суд відмовив.