Смерть експертизи в Укравтодорі: «Упс, ми трохи промахнулись – дайте ще 50% по переговорці»
29.07.2021   //  

Укравтодор останнім часом активізував роздачу підрядів по неконкурентній переговорній процедурі. Лише одна червнева угода з «Автомагістраллю-Південь» коштує 713 млн грн, що співставно з сумою, яку уряд нещодавно дозволив витратити на оснащення обладнанням лікарні Охматдит також без використання відкритих торгів.

Але це далеко не єдина переговорка в Укравтодорі. За останні три роки без відкритих торгів роздали 10,41 млрд грн (і це без урахування договорів з державними облавтодорами не експлуатаційне утримання доріг). Найбільше підрядів отримали «Автомагістраль-Південь» (2,77 млрд грн), «Альтком» (2,13 млрд грн) та «Онур»  (1,09 млрд грн).

На прикладі найбільшого «переговорника» та фаворита Укравтодору покажемо найтиповіші приклади злиття підрядів по додатковим угодам, що не перевищують 50% первісного договору. Причиною таких речей завжди є промахи у попередніх розрахунках. А ось корупційні чи рукодупі ці промахи – висновки мають робити уповноважені органи.

  • 742 млн грн у листопаді 2020 року «Автомагістраль-Південь» отримала на додаткові послуги по ремонту траси М-03 Київ-Харків-Довжанський (на м. Ростов-на-Дону), км 516+200 – км 646+200 у Харківській області.

Це один із зразків безгосподарності Укравтодору. У 2018 році фірма виграла відкриті торги на цю дорогу вартість 1,69 млрд грн. Але грошей фактично виділили набагато менше, тому компанія не поклала верхній шар дороги. А тому у 2019-2020 роках внаслідок експлуатації дороги без верхнього шару покриття та неконтрольованого руху великовагового транспорту на ній утворились дефекти покриття у вигляді сітки тріщин та просідання. І у 2020 році вирішили відремонтувати заново недороментовані раніше ділянки дорог та дали «Авто-півду» додатковий підряд на суму до 50% від первісної угоди.

Однак цій дорозі як пороблено. Після додаткової угоди пройшов вже рік, але як свідчить «Spending.gov.ua», по ній сплачено лише половину суми – 398 млн грн. Тобто «великі будівельники» не змогли навіть доробити недороблене.

  • 713 млн грн у червні 2021 року «Автомагістраль-Південь» отримала на додаткові послуги по ремонту траси М-04 Знам’янка – Луганськ – Ізварине (на м. Волгоград через мм. Дніпро, Донецьк) на ділянці км 72+442- км 151+930 у Дніпропетровській області.

Тут укравтодорівці у 2019 році зробили проект ремонту дороги та у 2020 році розіграли 1,69 млрд грн на сам ремонт. Але вже цього року раптом виявилось, що на цій ділянці треба щось додатково відремонтувати на мосту, ремонт якого замовляли ще по первісної угоді. Оприлюднювати у «Прозорро» необхідність цих додаткових робіт укравтодорівці не стали. Просто повідомили що у них є звіт «НДІпроектреконструкції» та й потому. Щось там освоять, але хоча б з експертизою від проектантів. Далі гірше.

  • 99 млн грн у жовтні 2020 року «Автомагістраль-Південь» отримала на додаткові послуги по ремонту дороги Н-30 Василівка – Бердянськ на ділянці км 89+526 – км 112+026 у Запорізькій області.

Тут у 2018 році основний підряд вартістю 337 млн грн «Авто-Півд» отримала внаслідок розіграшу з «Онуром». І ДАСУ навіть знайшла порушення у вигляді невідхилення пропозицій цих фірм, які Запорізька САД під керівництвом Андрія Івка мала би відхилити. Однак замовник заявив, що все ок, і нічого змінювати не став.

Після того  Андрій Івко весною 2020 року запостив у себе в фейсбуці відео героїчного ремонту дороги по ночам.

А ще через півроку САД докинула «Автомагістралі-Південь» 99 млн грн на додаткові роботи. При цьому укравтодорівці мабуть щось знали за той ремонт, бо цього разу в обгрунтуванні закупівлі не фігурувало жодних(!) посилань на якій документи. Не було навіть фількіної грамоти від якихось науково-дослідних та проектно-вишукувальних «рогів та копит» щодо експертної оцінки. Навіть посилання на рішення власної технічної ради Служби автодоріг не було.

Це знову здивувало державних аудиторів і вони знову викотили питання замовнику – а на що ви кидаєте додаткові гроші? Як ви взагалі визначили вартість додаткових робіт?

На це укравтодорівці відповіли, що змінили проект та кошторис. Але як – знову ж таки жодних даних.

На це ДАСУ відповіло жорстко – укравтодорівці Івка неправомірно обрали та застосували переговорну процедуру у цьому випадку, а тому все треба розривати. Але укравтодорівці не здались і пішли до суду. Та знайшли у Запорізькому окружному суді суддю Олександра Прасова який зміг задовольнити укравтодорівців.

Отже вимагалось, щоб обґрунтування застосування переговорної процедури закупівлі містило посилання на експертні, нормативні, технічні та інші документи, що підтверджують наявність умов застосування переговорної процедури закупівлі. Обгрунтування – на скріні. Ми у ньому жодного посилання не знайшли. Не знайшли і державні аудитори. Вони перечитали річний план закупівель САД, обгрунтування, додугоди, протоколи засідань тендерного комітету, пояснення замовника – нема посилань на «експертні, нормативні, технічні та інші документи».

Суддя Прасов не розгубився і заявив аудиторам, що вони не довели, що усі ці документи не відносяться до «експертних, нормативних, технічних та інших документів, які б підтверджували виникнення необхідності закупівлі додаткових робіт на суму 99564142,80 гривень».

Отже якщо зовсім просто – суддя просто зважив суми аргументів бідних аудиторів і багатих шляховиків та вирішив що у нього немає підстав не вважати експертним документом рішення шляховиків тупо докинути 99 мільйонів улюбленій фірмі.

Йой, най буде…

Юрій Ніколов, «Наші гроші»