«Енергоатом» просить в уряду дозвіл будувати сховище ядерних відходів таємно від ДАБІ
26.07.2021   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» просить, щоб уряд дозволив йому не отримувати від Державної архітектурно-будівельної інспекції України дозволи на виконання будівельних робіт та сертифікат про введення в експлуатацію об’єктів будівництва, якщо закупівля цих робіт становить державну таємницю. Мова йде про Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива. Про це відомо з документів, які є в розпорядженні «Наших грошей» – листа «Енергоатому» до міністра енергетики та проекту урядової постанови.

Т.в.о. президента «Енергоатома» Петро Котін звернувся до міністра енергетики Германа Галущенка із пропозицією внести зміни до постанови Кабміну №406 від 7 червня 2017 року. Ця постанова містить перелік будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та після закінчення яких об’єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію. Наразі туди входить реконструкція, технічне переоснащення, реставрація, капітальний ремонт і нове будівництво об’єктів Служби зовнішньої розвідки, закупівля яких становить державну таємницю. Котін запропонував включити туди «Енергоатом» через кому після розвідки «з метою прискорення введення в експлуатацію ЦСВЯП».

У пояснювальній записці до пропонованого проекту постанови сказано, що «Енергоатом» реалізує стратегічно важливі для України проекти будівництва. При цьому інформація про характеристики та складові комплексу об’єктів будівництва містить дані, що становлять державну таємницю. Витік цих даних може зашкодити інтересам національної безпеки України. Закупівлі таких робіт не підпадають під дію закону «Про публічні закупівлі».

На думку авторів документу, з огляду на надзвичайну важливість будівельних робіт стратегічного значення, до них неможливо застосовувати загальні вимоги, встановлені законодавством у сфері містобудівної діяльності. Тривала процедура підготовки та погодження проектно-дозвільної документації не дає можливість у стислі терміни провести відповідні роботи. Крім того, вона може призвести до витоку інформації і як наслідок загрожувати національній безпеці та розвитку стратегічно важливої галузі.

При цьому Котін запевняє, що «роботи на об’єкті здійснюватимуть з дотриманням вимог законодавства, будівельних норм, стандартів і правил та відповідно до розробленої і затвердженої в установленому законодавством порядку проектної документації».

Нагадаємо, у 2020 році «Енергоатом» поза «Прозорро» замовив ТОВ «БК КБР» роботи за проектом будівництва ЦСВЯП за 421,81 млн грн. Ймовірно, через державну таємницю.

У травні 2021 року Уряд включив введення ЦСВЯП в експлуатацію – у перелік заходів до святкування 30-ї річниці Незалежності. Це дозволило проводити пов’язані будівельні роботи без тендерних процедур.