«Енергоатом» таємно дав 422 мільйони на будівництво сховища ядерних відходів фірмі, що ніколи не будувала нічого подібного
28.12.2020   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» 9 грудня уклало угоду з ТОВ «БК КБР» про роботи по проекту будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів ВВЕР АЕС України (далі – ЦСВЯП) на 421,81 млн грн. Про це написали Наталія Дегтяренко для видання «Бізнес Цензор» та Василь Тростянець для видання «Інформатор».

До кінця травня 2021 року підрядник повинен поставити і змонтувати систему фізичного захисту, систему зв’язку, автоматизовану систему контролю та керування ЦСВЯП, а також виконати пусконалагоджувальні роботи. На обладнання припадає 245,19 млн грн., а на роботи – 176,61 млн грн. У день укладення угоди підрядник листом до генерального директора ВП «Атомпроектінжиніринг» ДП «НАЕК «Енергоатом» попросив виплатити аванс у сумі 210,90 млн грн. на придбання обладнання, матеріальних ресурсів та робіт.

Закупівлю провели без тендеру, хоча така вартість вимагає проведення відкритих торгів у «Прозорро» зі щонайменше двома учасниками. Ймовірно, замовник використав виняток у законі щодо товарів, робіт і послуг, закупівля яких становить державну таємницю або які потребують спеціальних заходів безпеки. Звіт про укладену угоду теж не опубліковано.

Цьому передував цілий рік невдалих закупівель. Відкриті торги на 655,81 млн грн. двічі відміняли через нестачу допущених учасників. Переговорну процедуру на 131,09 млн грн. зі старим генпідрядником ТОВ «БК «Укрбудмонтаж» з групи Максима Микитася відміняли за рішенням АМКУ по скаргах інших фірм. На той час «БК «Укрбудмонтаж» був оштрафований АМКУ за тендерну змову та відсторонений від відкритих торгів на три роки, а також фігурував у кримінальному провадженні СБУ.

Крім того, експрезидент держкорпорації «Укрбуд» Максим Микитась зараз проходить по справі НАБУ стосовно організації корупційної схеми з квартирами для Нацгвардії.

Нагадаємо, спершу відпрацьоване ядерне паливо з українських АЕС охолоджують у пристанційних басейнах витримки. Потім воно із Запорізької АЕС направляється у пристанційне проміжне сховище сухого типу, а з Рівненської, Хмельницької та Южно-Української АЕС – на переробку в Росію до введення в експлуатацію ЦСВЯП.

За даними Наталії Дегтяренко від джерела в «Енергоатомі», угода з Росією на вивезення відпрацьованого ядерного палива у 2021 році вже підписана. При цьому Росія приймає лише паливо власного виробництва, проте не виробництва «Westinghouse» (США).

Створена в 2016 році столична фірма «БК КБР» належить директору Дмитру Нестеруку з Києва. Він також володіє столичним ТОВ «Біврест» із власником інвестиційного ТОВ «МТЛ Груп» Ігорем Олександровичем Кривошеєм із Черкас. Особа з такими ПІБ керує державним підприємством «Закордонмонтажспецбуд» Української державної корпорації по виконанню монтажних і спеціальних будівельних робіт «Укрмонтажспецбуд».

Раніше Нестерук володів ТОВ «Будівельна компанія «КБР» разом із головним інженером «БК КБР» Олександром Лапсе, доки цю компанію не переоформили в Сєвєродонецьку Луганської області на директора Вадима Кудрявцева з Торецька Донецької області.

Із Нестеруком був прописаний Владислав Гаджиєв, який володіє ТОВ «Макспроф Трейд» сам, ТОВ «Макспроф» із Сергієм Роженком і ТОВ «МП Сокол» з Олегом Іваньком.

Усього з 2017 року підрядник отримав через «Прозорро» замовлень на суму 525,85 млн грн. Найбільший підряд 115,00 млн грн. був на реконструкцію хірургічного корпусу ДНУ «Центр інноваційних медичних технологій НАН України» в Києві за завищеними цінами. Решта значних підрядів фірми були отримані від правоохоронних органів: 78 млн грн на ремонт офісу київського управління Державного бюро розслідувань, два підряди 56 млн грн та 55 млн грн на ремонт офісів Державної фіскальної служби, 37 млн грн на Центр обслуговування підрозділів Міністерства внутрішніх справ України, 29 млн грн на ремонт Верховного суду України.

У судовому реєстрі містяться дані, що поліція у  2018 році почала кримінальне провадження №12018100040000335 про можливе розкрадання коштів під час закупівлі управлінням Дніпровської РДА у «БК КБР» капремонту центральної районної бібліотеки ім. П. Тичини. Роботи нібито тривали, коли акти виконаних робіт вже були підписані, а обсяги і вартість виконаних робіт могли бути завищені на 74 тис грн. Однак із серпня 2018 року нових ухвал по справі не з’являлося.

Анна Сорока, “Наші гроші”