«Слуги народу» виключили з тендерів будівництво аеропортів і залізниці на 5 млрд під приводом Дня незалежності
22.06.2021   //  

Проголосований Верховною Радою законопроект №5309 має низку виключень з закону «Про публічні закупівлі» – низку крупних будівельних проектів дозволено проводити за закритою переговорною процедурою, а не на конкурентних відкритих торгах.

Роксолона Підласа («Слуга народу») внесла поправку що до 28 червня 2021 року закупівлі товарів, робіт і послуг для  заходів 25-ї річниці Конституції України, здійснюються замовниками за переговорною процедурою.

«Слуги народу» Трухін та Корнієнко подали поправки аналогічного змісту про проведення по переговорній процедурі закупівель товарів, робіт та послуг, необхідних для забезпечення підготовки та проведення заходів з відзначення 30-ї річниці незалежності України. Ці закупівлі можна буде проводити до 24 серпня 2021 року згідно з переліком товарів, робіт і послуг, затвердженим Кабінетом Міністрів України.

Закон було проголосовано 3 червня. Фракції «Слуга народу», «За майбутнє», «Довіра» та «Голос» дали 273 голосів «за». 7 червня закон направили президенту України, але підпису Володимира Зеленського ще немає.

У свою чергу Кабінет міністрів 31 травня прийняв розпорядження «Про затвердження плану заходів з підготовки та відзначення 30-ї річниці незалежності України».

Окрім безпосередньо святкових заходів до цього переліку включено також великі будівельні проекти, які згідно прийнятого закону і попадуть під виключення:

  • модернізація шести регіональних аеропортів у Рівне, Вінниці, Дніпрі, Одесі, Херсоні та Закарпатті,
  • розбудова євроколії Київ – Львів – Скнилів,
  • завершення будівництва нового лікувально-діагностичного комплексу в Охматдит,
  • введення в експлуатацію першого пускового комплексу Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива.

Міністерство фінансів зазначило, що перелік заходів у розпорядженні Кабміну загалом оцінюється у 5,42 млрд грн. Однак сума витрат безпосередньо на урочистості до 30-ї річниці незалежності України прогнозується на рівні 100 млн грн. Решта 5,32 млрд грн піде на інфрастуктурні проекти, які виводять з відкритих торгів.

У проголосованому Радою законопроекті 5309 також міститься низка інших шкідливих норм, відмітили у «Лізі антитрасту».

«НАБУ, інших правоохоронців та громадськість чекає нова епоха. Раніше хитрі корупціонери будували вишукані схеми та суттєво ускладнювали доведення їх злочинів, або взагалі робили це неможливим. А Зеленський і його команда діють навпаки. Наприклад, по цим виключенням  детективам достатньо буде лише довести, що будівельні матеріали коштували дешевше, ніж записано в кошторисі, щоб «пред’явити» розтрату відповідальним чиновникам. Отже Янукович відкрив практику вироків президенту, а Зеленський має всі шанси її продовжити. Про конкуренцію навіть не буду згадувати. Для Зеленського конкуренція, як і процедури, є лише перешкодою для того, щоб віддати мільярди бюджетних гривень «отим хорошим хлопцям», – прокоментувала закон співзасновниця «Ліги антитрасту» Агія Загребельська.