«Укрзалізниця» не купила вагони на 3 мільярди, бо її вимоги виконали тільки «крюківці»
14.05.2021   //  

АТ «Українська залізниця» 27 квітня відмінила тендер стосовно пасажирських вагонів очікуваною вартістю 3,04 млрд грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

У лютому залізниця оголосила закупівлю 100 пасажирських вагонів на 3,04 млрд грн.:

  • 17 купейних спальних вагонів, обладнаних для перевезення пасажирів з інвалідністю в колісному кріслі та купе начальника поїзда за очікуваною ціною 32,43 млн грн.;
  • 20 купейних спальних вагонів, обладнаних для перевезення пасажирів з інвалідністю в колісному кріслі за очікуваною ціною 31,69 млн грн.;
  • 51 купейний спальний вагон за очікуваною ціною 29,61 млн грн.;
  • 12 купейних спальних вагонів типу СВ за очікуваною ціною 29,09 млн грн.

Як уже писали «Наші гроші», ТОВ «Термінал-Захід» скаржилось в АМКУ, що залізниця виписала вимоги цього тендеру під ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод». Однак адмінколегія не задовольнила скаргу, вирішивши, що фірма запізнилася з її поданням.

На торги прийшли Крюківський завод і компанія «CRRC Tangshan Co., Ltd.» (Китай) із власною продукцією, а за одним лотом – ще й «Термінал-Захід», який теж назвав себе виробником. Однак замовник допустив до аукціону лише Крюківський завод, а решту відхилив. Тому тендер відмінили через допущення до оцінки менше двох пропозицій.

Фірма «Термінал-Захід» не надала документи про відповідність пропонованого товару технічним та якісним характеристикам предмета закупівлі та лист-згоду на проведення замовником виїзної перевірки в частині його відповідності кваліфікаційним критеріям.

Китайська компанія «CRRC» не виконала вимоги, які «Термінал-Захід» раніше назвав виписаними під Крюківський завод. Зокрема не надала договір з «Укрзалізницею» про послуги з інспекторського контролю, а також не підтвердила надання їй як виробнику умовного номеру, що, на думку скаржника, обмежує коло виробників країнами СНД.

Крім того, вагони «CRRC» не відповідали за габаритами і конструкцією буферного пристрою та не мали хребтової балки, що, за словами замовника, може призвести до неможливості експлуатації в наявному парку пасажирських вагонів. Ще вона не подала зразок паспорта чи сертифіката якості, сертифікат відповідності, копію ГОСТу, ДСТУ, креслень, техумов чи витягів з них і легалізовану копію виписки з торгового реєстру.

Основними власниками акцій Крюківського заводу є фірми «OW Capital Management GmbH» (25%, Австрія), «Delantina» (25%, Естонія), «Skinest Finants» (25%, Естонія) та «Transbuilding Service Limited» (20%, Велика Британія). Кінцевими бенефіціарами зараз вказані українець Володимир Приходько і росіянин Станіслав Гамзалов. Британською компанією «Transbuilding Service Limited» раніше керував Павло Приходько – так звуть сина Володимира та Наталії Приходьків. Директором «КВБЗ» є Максим Крамаренко.