«Добропільці» турнули Ахметова з тендеру і віддали 184 млн на вуглезбагачення фірмі з орбіти Орлова
09.03.2021   //  

ДП «Добропіллявугілля-видобуток», яке торік повернулось до Міністерства енергетики з оренди групою ДТЕК, 3 березня за результатами тендеру уклало договір із ТОВ «Промислова компанія «Збагачувач» стосовно послуг зі збагачення вугілля на 183,96 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч перероблять 1,77 млн т рядового вугілля марок ГЖП (0-200) та Г(Г2) (0-200) із шахт «Алмазна» і «Новодонецька» із максимальною зольністю 57% до концентрату марок ГЖП (0-100) та Г(Г2) (0-100) із зольністю 23-28%. Ціна за тонну становить 104 грн.

Наприкінці лютого «Добропіллявугілля» через відкриті торги замовляло «Збагачувачу» переробку такого вугілля з цих самих двох шахт майже за такою ж ціною – по 101 грн.

У січні «Добропіллявугілля» замовило ПАТ «ДТЕК Добропільська ЦЗФ» Ріната Ахметова переробку вугілля з шахти «Добропільська» на чверть дорожче – по 130 грн. Ту закупівлю провели за переговорною процедурою, оскільки ці шахта і збагачувальна фабрика мають спільний технологічний комплекс, тому конкуренція неможлива з технічних причин.

До нинішнього аукціону не допустили дві фірми. Згадану «ДТЕК Добропільська ЦЗФ» відхилили за невідповідність умовам технічної специфікації та іншим вимогам тендеру, а ТОВ «Збагачувальна Фабрика «Богучарская» Сергія Андрійченка, Владислава Кравця і Кирила Люєва – за відсутність свідоцтва про атестацію, яке вимагав надати замовник.

Єдиним допущеним конкурентом виявилось державне підприємство «Укрвугілля» Міненергетики із ціною 110 грн./т, причому ніхто не знижував ціну під час аукціону.

Формальна економія відносно очікуваної вартості закупівлі у 194,95 млн грн. складає 6%. «Збагачувач» перероблятиме вугілля на потужностях субпідрядника ТОВ «Центральна збагачувальна фабрика «Селидівська» в Селідовому. Замовник возитиме туди вугілля залізницею за власний рахунок, тобто ціна за тонну не включає транспортування. А власне організацією перевезення коштом замовника може займатися «Збагачувач».

Нинішня ціна на 44% нижча за ціну для ДП «Львіввугілля» від ПАТ «Львівська вугільна компанія» з оточення Наталії Королевської у жовтні 2020 року в 145 грн. Також вона на 24% нижча за торішню ціну від фабрик «Росія» і «Україна» Віталія Кропачова в 125 грн.

Фірму «Збагачувач» нині зареєстровано в Києві на директора Анатолія Подопригору із Бучі. Однак раніше вона належала Олександру Зарицькому, який свого часу керував ТОВ «Центренергобуд» – сімейною структурою екснардепа від Партії регіонів Андрія Орлова.

«Збагачувач» є співзасновником ТОВ «ЦЗФ «Селидівська». Одним з його партнерів там раніше виступало ТОВ «Енергоуправління», співвласницею якого була Ольга Орлова.

Ще Подопригора керував ТОВ «Донецьквуглезабезпечення» з окупованого Донецька, чию угоду за 2015 рік із ДП «Лисичанськвугілля» про переробку розірвала прокуратура в суді.

Усього з 2019 року «Збагачувач» отримав підрядів державних шахтарів на 380,39 млн грн.

Нагадаємо, Ахметов орендував «Добропіллявугілля» за часів Віктора Януковича. У 2020 році уряд Дениса Шмигаля погодився прийняти шахту назад у розпорядження держави. При цьому держава погодилась ще й заплатити групі Ахметова за майно 397,8 млн грн.