Шахтарі замовили Кропачову і менеджеру Орлова вуглезбагачення із різницею в чверть
05.08.2020   //  

ДП «Селидіввугілля» 27 липня і 3 серпня уклало три угоди про послуги зі збагачення вугілля на загальну суму 32,84 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця року ПрАТ «Центральна збагачувальна фабрика «Росія» має переробити 200 тис т вугілля з шахти «Котляревська», а ПрАТ «Центральна збагачувальна фабрика «Україна» – 40 тис т вугілля з шахти «Україна». Ці закупівлі провели за переговорною процедурою через відсутність конкуренції з технічних причин. Існуючі транспортні ланцюги шахт дозволяють транспортувати рядове вугілля тільки на ці фабрики або на аварійний склад вугілля, а для відвантаження в автотранспорт немає під’їзних шляхів.

Ціна збагачення за обома цими неконкурентними угодами становить 125 грн. за тонну.

Протягом 2019 року «Селидіввугілля» замовляло його цим фабриками на 16% дорожче – по 145 грн. за тонну. Натомість у серпніжовтні 2019 року ціна від ТОВ «Збагачувальна фабрика «Вугільний енергетичний комплекс» була на 40% нижчою – 89 грн. за тонну.

Також ТОВ «Промислова компанія «Збагачувач» виграло тендер на переробку 28 тис т вугілля з «Котляревської» на ТОВ «Центральна збагачувальна фабрика «Селидівська» за ціною 101 грн. за тонну. Це на чверть дешевше за ціну від фабрик «Росія» і «Україна».

При цьому фабрика «Росія» марно скаржилась в АМКУ на застосування відкритих торгів, мовляв, замовник одночасно доводить на переговорах, що відвантаження в автотранспорт неможливе,та оголошує торги з доставкою автотранспортом замовника та за його кошт.

На цих торгах обидва конкуренти «Збагачувача» пропонували на 37-75% нижчі ціни. Але ТОВ «Ресурс-Вугілля» не уклало договір у строк після вимоги замовника обґрунтувати аномально низьку ціну, а ТОВ «Збагачувальна фабрика «Богучарская» відхилили за відсутність такого обґрунтування та аналогічний договір російською без перекладу.

Фабрики «Росія» і «Україна» належать ТОВ «Укрдонінвест» Юлії Кропачової та екс-депутата Донецької облради Віталія Кропачова. Його називали представником у вугільній галузі колишнього першого заступника голови фракції БПП та бізнес-партнера Петра Порошенка – Ігоря Кононенка. У липні 2019 року стало відомо про усунення Кропачева від контролю за вугільною галуззю. За даними «Економічної правди», з ініціативи Ігоря Коломойського новим неофіційним куратором вуглепрому нібито став бізнесмен Віталій Бєляков. Після того у державних шахтоуправлінь було змінено керівництво.

Фірму «Збагачувач» нині зареєстровано в Києві на директора Анатолія Подопригору із Бучі. Однак раніше вона належала Олександру Зарицькому, який свого часу керував ТОВ «Центренергобуд» – сімейною структурою екс-нардепа від Партії регіонів Андрія Орлова.

Подопригора керував ТОВ «Донецьквуглезабезпечення» з окупованого Донецька, чию угоду за 2015 рік із ДП «Лисичанськвугілля» про переробку розірвала прокуратура в суді.