Амірханян виштовхнув азербайджанців з тендерів на 450 мільйонів
03.09.2020   //  

31 серпня Тендерна колегія Антимонопольного комітету зобов’язала Службу автомобільних доріг у Миколаївській області скасувати рішення про допущення ВАТ «Євро-азіатська будівельна корпорація Evrascon» на два тендери з поточного середнього ремонту дороги Н-11 Дніпро-Миколаїв сукупною очікуваною вартістю 451,64 млн гривень. Про це повідомляється у резолютивних рішеннях АМКУ, опублікованих у системі «Прозорро».

Таке рішення АМКУ прийняв за скаргою ТОВ «Миколаївбудцентр». Згідно з позицією компанії, Evrascon надало аналогічний договір не в повному обсязі, а також не надала акти виконаних робіт за договором. До того ж, аналогічний договір, який надав іноземний учасник, датується 2011 роком, тоді як тендерною документацією передбачено, що аналогічним вважається договір, укладений протягом останніх п’яти років.

Окрім цього, за словами Скаржника, компанія мала надати довідку про те, що асфальтобетонний завод має бути атестованим на виробництво асфальтобетонних та щебенево-мастикових сумішей, в той час як Evrascon надало довідку, де не вказано конкретно, який саме завод атестований на виробництво АБС.

Таким чином, окрім Скаржника, на обох тендерах залишилися лідери Національної асоціації дорожників України – ТОВ «Автомагістраль-Південь» та «Ростдорстрой», а також азербайджанська AzVirt MMC.

До цього Миколаївська САД вже відхиляла обидві азербайджанські компанії та «Миколаївбудцентр» на цих тендерах, однак Антимонопольний комітет визнав відхилення неправомірним та скасував рішення САД, повернувши підприємства на тендери. Разом із цим АМКУ тоді скасував допущення інших трьох учасників –   київського ТОВ «Броварське ШБУ №50» (за скаргою AzVirt MMC), білоруського ВАТ «СМТ №8» та ТОВ «Шляхове будівництво «Альтком».

Фірма «Миколаївбудцентр» входить у групу Араіка Амірханяна. Ця фірма активно оскаржує дискримінаційні заточки Укравтодору. У червні 2019 року працівники СБУ  затримали Амірханяна, однак він вийшов під заставу.

ВАТ «Євро-Азіатська будівельна корпорація «Evrascon» є представництвом азербайджанської однойменної компанії, яка до 2013 називалася «Азеркорпу». У 2012-2013 ця компанія будувала транспортну розв’язку дороги М-05 Київ-Чоп за 142 млн гривень. У квітні Олександр Кубраков повідомив, що ця компанія виграла тендер ЄБРР на будівництво транспортних розв’язок доріг М-05 «Київ-Одеса» та М-06 «Київ-Чоп».