Тендерна колегія АМКУ визнала не аналогічними договори поставок товарів з єдиним на двох кодом ДК
04.09.2019   //  

Адміністративна колегія АМКУ з розгляду тендерних скарг визнала не аналогічним принесений учасником договір поставки товару, чий код Державного класифікатора (ДК) повністю співпадав з ДК закуповуваного товару на спірних торгах. Про це свідчить рішення Колегії від 21 серпня.

Рішення, що виходить за межі практики АМКУ, було прийняте на закупівлі цифрового панорамного дентального рентгенівського апарату очікуваною вартістю 580 тис. грн. Замовником виступило комунальне некомерційне підприємство «Стоматологічна поліклініка м. Горішні Плавні» (Полтавська область).

Комунальники відхилили дешевшу пропозицію ТОВ «ТС-Дентал Груп», посилаючись на те, що учасник для підтвердження наявності аналогічного досвіду надав копію договору та лист-відгук на товар, що не є аналогом затребуваного замовником апарату.

Оскаржуючи дане рішення в АМКУ, у «ТС-Дентал Груп» зазначили, що у тендерній документації не визначене формулювання щодо аналогічних договорів. Отже, з посиланням на практику вищого суду, учасник резюмував, що замовник мав приймати будь-який документ щодо досвіду поставки аналогічного товару за четвертим, або третім знаком національного класифікатора ДК 021-2015 «Єдиний закупівельний словник».

Справа в тому, що товар, який учасник вважав таким, що ілюструє досвід «аналогічної поставки», входить до ДК 021:2015:33110000-4 “Візуалізяційне обладнання для потреб медицини, стоматології та ветеринарної медицини” (датчик). Цей код повністю збігається із кодом, по якому замовник у межах спірних торгів закуповує рентгенівський апарат.

Попри це замовник зазначив, що сенсорний датчик, який є додатковою частиною рентген-апарата, не є джерелом іонізуючого випромінювання, а отже його поставка не є аналогічною поставці самого рентген-апарата.

Тендерна колегія АМКУ погодилась з доводами замовника та відмовила у задоволенні скарги «ТС-Дентал Груп». Попри те, що ДК з «аналогічного договору» повністю співпадав із ДК предмета закупівлі.

У склад Колегії входили голова АМКУ Юрій Терентьєв, а також державні уповноважені Анна Артеменко та Ольга Нечитайло.

Додамо, донедавна АМКУ визнавав аналогічним договором договір поставки товарів відповідно до показників певної цифри згідно ДК. І, якщо замовник надто звужував рамки «аналогічності» – змушував їх розширювати. Так було з Міноборони, яке вимагало підтвердження досвіду поставок виключно м’ясо-рослинних консервів, замість зупинитись на цифрі коду раніше – і впустити на тендер учасників, які раніше постачали, скажімо, м’ясні консерви.

Нагадаємо, нещодавно зазнала змін практика тендерної колегії АМКУ у питанні щодо аналогічних договорів у сфері закупівель ремонтних дорожніх робіт.