В «Укртрансгазі» на «заточених» торгах роздали 95 мільйонів фаворитам, викинувши на третини дешевшу фірму
12.11.2018   //  

Філія «УМГ «Прикарпаттрансгаз» АТ «Укртрансгаз» у вересні-листопаді за результатами тендерів уклала чотири угоди про реконструкцію компресорних станцій на загальну суму 94,99 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

  • ТОВ «Системи автоматизації Сервіс» («САС») реконструює систему автоматичного керування та систему паливного регулювання газоперекачувальних агрегатів №3-4 компресорного цеху №2 компресорної станції «Ужгород» за 48,34 млн грн.
  • ТОВ «Укртехноресурс» реконструює систему автоматичного керування газоперекачувальних агрегатів №3-4 компресорного цеху №2 компресорної станції «Долина» за 46,64 млн грн.

Сума угод на 0,8% нижча від загальної очікуваної вартості закупівель у 95,76 млн грн.

На одному тендері харківське ТОВ «УА-Системи» Валерія Фадєєва і Дар’ї Воропаєвої успішно оскаржило в АМКУ дискримінаційну вимогу щодо аналогічних договорів за останні три роки на виконання робіт із реконструкції САК ГПА та систем паливного регулювання саме на агрегатах типу ГТК-10, ГТНР-10 чи ГТНР 12,5. Скаржник під час аналізу закупівель «Укртрансгазом» та «Укргазвидобуванням» аналогічних робіт виявив, що за останні три роки роботи щодо реконструкції САК ГПА виконувались тільки на двох об’єктах «Укртрансгазу»: КС «Кіровоградська» і КС «Долина». Причому підрядниками тоді були відповідно фірми «САС» та «Укртехноресурс», тобто нинішні переможці.

За даними скаржника «УА-Системи», такі ГПА в Україні експлуатуються тільки в «Укртрансгазі» та «Укргазвидобуванні», тому аналогічні роботи в Україні у потрібний період більше не виконувались. При цьому, на його думку, алгоритми САК ГПА принципово не відрізняються, незалежно від типу газотурбінного приводу чи ГПА.

Адмінколегія вирішила, що скаржник не довів документально неможливість надати аналогічні договори саме за останні три роки. А замовник не довів необхідність вимоги досвіду саме щодо агрегатів типу ГТК-10, ГТНР-10 чи ГТНР 12,5. На виконання цього рішення АМКУ «Укртрансгаз» прибрав із тендерної документації конкретні типи агрегатів і залишив обмеження щодо останніх трьох років. Зрештою «УА-Системи» все одно не прийшли на цей тендер, і переможці розіграли його лише між собою.

На інших трьох тендерах «УА-Системи» пропонували на чверть-третину нижчі ціни, але їх відхилили. Однією з підстав стало те, що «УА-системи» взагалі не вказали, який тип агрегатів вони ремонтували у договорі з казахським замовником, який фірма подала на тендер «Прикарпаттрансгазу» для доведення досвіду виконання аналогічних договорів. Замовник відмітив, що самотужки знайшов на сайті казахського замовника дані про те, який саме агрегат ремонтувала там українська фірма. Там було написано, що агрегат відрізнявся від того, ремонт якого замовляють в Україні. А тому в «Уртрансгазі» вирішили, що казахський досвід «УА-систем» їх не задовольняє.

Своє відхилення на цих тендерах «УА-системи» не оскаржували, оскільки тут фірма не оскаржувала дискримінаційні вимоги тендерної документації ще до аукціону. Так само, як вона це зробила на вищеописаній процедурі, де вона після вдалого оскарження в АМКУ з невідомих причин не взяла участь в торгах.

Крім того, в одному випадку замовник запідозрив, що на останніх сторінках аналогічного договору схожі підписи та печатки накладалися в електронному вигляді без паперових оригіналів. У другому випадку компанія не надала графік виконання робіт і протоколи навчань з пожежної безпеки та внесла у кошторис зайві позиції щодо брухту. В третьому випадку «УА-Системи» не сплатили тендерне забезпечення та не завантажили цілу низку документів.

Нині власниками харківської фірми «САС» є Леонід і Оксана Жуки. У 2011 році її співзасновниками були Олександр Гузій, Володимир Мокрий та Євген Селіванов.

Із 2009 року вона виграла тендерів на 253,85 млн грн., майже всі в «Укртрансгазі».

Засновниками столичного «Укртехноресурсу» є Олександр Вацеба (30%) з-під Києва і київський адвокат Тарас М’яктов (70%), який був помічником екс-нардепа від Партії регіонів Володимира Олійника. Із вересня 2016 року М’яктов також керує фірмою.

Свого часу М’яктов був засновником ТОВ «Статпостач», раніше відомого як великий постачальник харчів для тюремної системи за завищеними цінами, а також ТОВ «Компанія «Аурумінвест» і ТОВ «Група «Реал».

Раніше «Укртехноресурсом» керував Вацеба, а власником значилося ПП «Правові корпоративні системи» Василя Яковенка. Офіційний телефон цієї юридичної компанії 0636237707 використовувала ще одна юридична фірма «Правовий фактор».

Нагадаємо, поліція із червня 2017 року розслідує кримінальне провадження за фактом розкрадання бюджетних коштів на перетворювачах тиску під час вищезгаданої закупівлі у 2016 році «Прикарпаттрансгазом» в «Укртехноресурсу» реконструкції КС «Долина». Із березня 2018 року нових ухвал по цій справі в судовому реєстрі не з’являлося.

Із 2010 року «Укртехноресурс» виграв торгів на 487,55 млн грн., усі в «Укртрансгазі».