Призначення партнера Мартиненка на Одеський припортовий не допомогло оприлюдненню потоків заводу
08.07.2015   //  

ОПЗАТ «Одеський припортовий завод» (ОПЗ) продовжує не оприлюднювати дані про свої закупівлі у «Віснику державних закупівель» після прийняття відповідного законодавства та зміни топ-менеджменту.

2 липня представником члена наглядової ради заводу від Фонду держмайна було призначено голову ФДМУ Ігоря Білоуса, який нещодавно повідомив про намір приватизувати ОПЗ до кінця поточного року.

А в травні головою наглядової ради заводу став перший замголови правління «Нафтогазу України» Сергій Перелома.

Однак дані про закупівлі «Одеського припортового заводу» так і не з’явились у «Віснику держзакупівель». Останні тендери державного заводу оприлюднювались у 2012 році – до прийняття проянуковичевською більшістю Верховної Ради закону про виключення держпідприємств з під дії тендерного законодавства.

У 2014 році цю норму було скасовано і державні підприємства мали знов оприлюднювати дані про свої закупівлі у «ВДЗ». Однак деякі заводи цього не зробили.

Нагадаємо, вчора один з лідерів «Опозиційного блоку» Сергій Льовочкін заявив, що нещодавно до наглядової ради ОПЗ «завели людей Яценюка-Мартиненка і Пашинського». За його словами, після цього ОПЗ були нав’язані контракти на торгівлю продукцією заводу через посередницьку структуру, близько до керівництва «Народного фронту» та з рахунками в «Діамантбанку». Жодних конкретних прізвищ, назви компанії та даних про контракти Льовочкін не навів.

Заява екс-голови Адміністрації президента Януковича пролунала після того, як голова уряду Арсеній Яценюк доручив Міненерговугілля та МВС розслідувати спробу Лавочкіна та Дмитра Фірташа збанкрутувати ОПЗ шляхом завищення ціни на газ для підприємства.

Нагадаємо, новий голова правління ОПЗ Сергій Перелома є бізнес-партнером Миколи Мартиненка по агенції нерухомості «Вортекс». Також Перелома у 2000-х роках придбав у власника «Діамантбанку» Жванії завод «Констар».

Восени Перелома був призначений головою наглядової ради «Укртрансгазу» і після цього держкомпанія продовжила контракти на 67 млн грн. з нині банкрутуючим «Констаром». Також стало відомо, що «Укртрансгаз» почав приймати тендерні застави у «Діамантбанку».

У травні-червні до наглядової ради ОПЗ були призначені:

  • Сергій Перелома, голова награди (останнi 5 рокiв працював на посадi першого заступника Генерального директора Державного концерну «Укроборонпром», першим заступник Голови правлiння НАК «Нафтогаз України»).
  • Ігор Білоус (голова ФДМУ, раніше очолював Державну фіскальну службу України)
  • Юрій Нікітін (Останнi 5 рокiв працював начальником Управлiння, заступником Голови Фонду державного майна України)
  • Iрина Лепявко (Останнi 5 рокiв працювала заступником начальника Управлiння, начальником вiддiлу Фонду державного майна України)
  • Анастасiя Манькiвська (Останнi 5 рокiв працювала на посадi заступника начальника вiддiлу, головного спецiалiста Фонду державного майна України)
  • Сергiй Насвiщук (Останнi 5 рокiв працював заступником директора ТОВ «Правнича компанiя «Юрсмiт», директором юридичного Департаменту, радником мiнiстра Мiнiстерства енергетики та вугiльної промисловостi України, радником Голови правлiння НАК «Нафтогаз України»).