«Укртрансгаз» обрав донецького страховика та направив тендерні застави у «Діамантбанк» Жванії
08.01.2015   //  

ПАТ «Укртрансгаз» 22 грудня за результатами тендеру уклало угоду з ПАТ «Страхова компанія «ВУСО» на обов’язкове особисте страхування водіїв від нещасних випадків на транспорті вартістю 508 тис грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Застраховано 3170 центрального апарату та регіональних філій «Укртрансгазу» на один рік.

«Страхова компанія «ВУСО» входить у «ВСК іншуранс груп» разом зі страховими компаніями «Кремінь» та «Спас». Міноритарним власником «ВСК» є співвласник «Індустріального союзу Донбасу» Олег Мкртчан. 75% страховика належить фонду «Альтера Перший», який засновано ПрАТ «КУА «Альтера Ессет Менеджмент».

За даними «Форбсу», фонд «Альтера перший» управляє активами засновників «Альтери Ессет Менеджмент», серед яких донеччанин Михайло Назарчук. Назарчук також був власником донецької біржі «Іннекс», на якій весною 2013 року було організовано продаж гірничо-збагачувальних фабрик Донбасу групі Олександра Януковича. А у червні того ж року президент України Віктор Янукович призначив Назарчука членом ДКЦБФР, де він і працює до сих пір. Михайло Назарчук стверджує, що з призначенням він вийшов з усіх бізнесів, однак співвласником «Альтери» залишився його родич Олександр Назарчук.

З 2012 року «Укртрансгаз» замовляв страхові послуги компанії «Гарантія» донецького бізнесмена Руслана Циплакова, який разом з молодшим сином Віктора Януковича заснував ралійну команду «Ferrari Team Ukraine». Також банк Циплакова «Південкомбанк» пов’язаний з групою компаній, які за останні роки отримали від «Укртрансгазу» 2,5 млрд грн. за поставки імпортного обладнання.

Також у цей період «Укртрансгаз» вимагав від учасників тендерів розміщення застав у «Дельта банку» Миколи Лагуна, який також був найбільшим партнером «Нафтогазу» по операціям з ОВДП.

Тепер «Укртрансгаз» вимагає розміщувати тендерні застави у «Діамантбанку». Основним власником банку є Ігор Керезь, також 24% належить особисто Давиду Жванії.

Головою наглядової ради «Укртрансгазу» восени призначено першого заступника голови правління «Нафтогазу України» Сергія Перелому. Він відомий як бізнес-партнер народних депутатів Давида Жванії, Миколи Мартиненка та Ігоря Єрємєєва по агентству нерухомості «Вортекс». Саме Переломі Жванія передав деякі активи «Брінкфорду» – фірми «Варрант», «Констар».