Очолюваний Переломою «Укртрансгаз» пішов на зустріч приватному заводу-банкруту Переломи
10.06.2015   //  

Філія «Виробниче ремонтно-технічне підприємство «Укргазенергосервіс» ПАТ «Укртрансгаз» 20 травня уклала угоду з ПАТ «Криворізький турбінний завод «Констар» на перевезення чотирьох модернізованих двигунів. Вартість угоди склала 185 тис грн., повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Двигуни мають перевезти з заводу, де їх модернізували, на станції Гусятин і Супрунівка. Двигуни мають бути змонтовані на компресорних станціях «Решетилівка» і «Гусятинська».

У обґрунтуванні закупівлі вказано, що ремонт двигунів для газоперекачувальних агрегатів було замовлено ще в 2011-2013 роках. Тоді «Укргазенергосервіс» уклав відповідні угоди з «Констаром» на загальну суму 66,94 млн грн.

У всіх випадках двигуни мали бути відремонтовані впродовж півроку-року після передачі агрегата в ремонт. Однак роботи не були виконані в строк.

У «ВДЗ» опубліковані додаткові угоди від 30 грудня 2014 року по двом тендерам на ремонт двигунів щодо проводження дії основних договорів до кінця 2015 року.

Додаткові угоди було укладено через два місяці після призначення головою Наглядової ради «Укртрансгазу» Сергія Переломи (на фото), який також був і є головою наглядової ради «Констару». Чому ремонтні роботи не були виконані у строки – через відсутність фінансування з боку «Укртрансгазу», чи через проблеми «Констару» – не повідомляється.

pereloma констар акції

За даними «Ділової столиці», Перелома є фактичним власником заводу «Констар», який у лютому 2015 року почав процедуру банкрутства (санації) з подачі ТОВ «Енерготехпром», заснованого самим Переломою.

При цьому розпорядник майном «Констару» Микола Лукашук заявляв виданню, що завод «може розраховувати на крупне замовлення «Укртрансгазу»… і через 2-3 роки підприємство вийде з боргової ями».

У тендерній документації вказано, що «Констар» має поточні рахунки у «Діамантбанку» Давида Жванії. При цьому кіпрську фірму «Forter Holdings Limited», яка володіє 12% акцій «Констару», називають як таку, що здійснювала контроль над низкою підприємств у 1990-х роках в інтересах групи «Брінкфорд» Давида Жванії та нардепа Миколи Мартиненка. Нині заступником голови наглядової ради «Констару» є Сергій Іванович Мартиненко з Чернігівщини.

Нагадаємо, після призначення Переломи першим заступником голови правління «Нафтогазу України» і головою наглядової ради «Укртрансгазу» стало відомо, що «Укртрансгаз» почав приймати тендерні застави у «Діамантбанку». Також на обслуговування до цього банку у 2014 році перейшла ще одна компанія «Нафтогазу» – «Укргазвидобування».

Також Перелома і Микола Мартиненко є бізнес-партнерами по агенції нерухомості «Вортекс» (Вишгородський район).