Суд не дозволив Тополовим переформити право оренди 100 гектарів без земельних торгів
01.08.2013   //  

Київській фірмі «Агротехеко» не вдалося через суд добитися визнання за нею як за правонаступником ТОВ ІВОК «Експлерент» права оренди ділянки загальною площею 100,86 га на території Вербківської сільської ради (Дніпропетровська обл.). Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 3 липня.

Суд вказав, що законом про «Про оренду землі» встановлена заборона на відчуження орендарем права на оренду ділянки. «Земельне законодавство не містить інституту правонаступництва», вказав суд.

Як свідчать матеріали справи, у 2005 році, на підставі розпорядження голови Павлоградської райдержадміністрації, «Експлерент» і РДА уклали договір оренди ділянки площею 100,86 га строком на 5 років для випасу худоби.

У 2010 році вони підписали додаткову угоду, якою продовжили термін дії договору ще на 5 років та погодили розмір щомісячної орендної плати в сумі 2630,38 грн.

Крім того, «Експлерент» звернувся до РДА з проханням про переоформлення договору оренди на «Агротехеко», яке було створене у 2009 році в результаті виділення з ТОВ ІВОК «Експлерент». Але Павлоградська РДА відмовила в переоформленні вказаного договору у зв’язку з тим, що передача державної землі в оренду здійснюється за результатами проведення аукціонів.

Як наголошував в суді обласний прокурор заміна орендаря на іншу юридичну особу, у тому числі правонаступника, повинна здійснюватися шляхом укладання нового договору оренди землі при наявності розпорядження органу виконавчої влади.

Зауважимо, що у 2010 році суд першої інстанції задовольнив позов ТОВ «Агротехеко», однак апеляційний суд, який підтримав ВГСУ, це рішення скасував. Спроба переглянути справу за нововиявленими обставинами для фірми виявилася невдалою.

Власником ТОВ ІВОК «Експлерент», яке перебуває в процесі припинення, є ТОВ «Інвестиційна група «Експлерент». Останнім володіє ТОВ «Компанія з управління активами «Аола», що було засноване Людмилою і Єгором Тополовими, а зараз зареєстроване на луганчанку Валентину Дорохіну. Єгор Тополов – син екс-міністра вугільної промисловості, працює психологом, відкрив перший в Україні центр допомоги для VIP-клієнтів.

Одним із колишніх засновників ТОВ ІВОК «Експлерент» був дніпропетровський бізнесмен Олександр Бовін.

Нинішніми власниками ТОВ «Агротехеко» є «Компанія з управління активами «Аола» і киянин Руслан Тимощук.