Фонд держмайна засекретив дані про те, скільки у Януковича платили за оренду гірничних фабрик
21.05.2013   //  

Фонд держмайна України засекретив дані про оцінку майна п’яти гірнично-збагачувальних фабрик Донецької області та розмір орендної плати, яку сплачували державі структури Януковича-Прутніка за користування цими ГЗФ. Про це пише Сергій Щербина в «Економічній правді».

«З метою безумовного виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації» було видано наказ Фонду державного майна України «Про перелік інформації, доступ до якої є обмеженим». Відповідно до зазначеного наказу, документи, що перелічені в інформаційному запиті, відносяться до внутрішньовідомчої службової інформації, та доступ до них обмежений», – йдеться у відповіді ФДМУ на журналістський запит.

«ЕП» просило надати копію акту про оцінку майна фабрик, на підставі якого розподілялися частки між державою та орендарем, та копію самих договорів оренди.

«Погодьтеся, цікаво було б дізнатися, скільки сплачували державі структури Прутніка-Януковича за роки оренди державних підприємств», – пише Щербина.

Запит стосувався процесу переходу державних ГЗФ у приватну власність. Схема включала в себе поступове збільшення частки орендаря – Асоціації «ДРФЦ», а згодом ТОВ «ДРФЦ», яке контролюється оточенням Олександра Януковича, а також судові рішення.

Для цього Міністерство енергетики подало позови по кожній з п’яти фабрик, однак у всіх випадках суди ставали на бік приватних орендарів. Наприклад, касаційна інстанція не задовольнила скарги Міненерго щодо фабрик «Комсомольська» та «Україна» через те, що «позивачем не було надано доказів сплати судового збору у належному розмірі».

Як пояснив старший партнер адвокатської компанії «Кравець та партнери» Ростислав Кравець, «такий механізм часто застосовується для закріплення досягнутих результатів».

У Міненерго також не відповіли на журналістський запит. «Цікаво те, що чиновники міністерства зв’язувалися з журналістом з проханням надати додаткову інформацію по цій історії. А потім сказали, що жодного схожого запиту в їхній базі даних немає і вони про нього нічого не знають», – пише Щербина.