Віргінський офшор, якому належать п’ять гірничних фабрик Донеччини, контролює оточення Януковича
21.05.2013   //  

ТОВ «ДРФЦ», яке контролює п’ять гірничо-збагачувальних фабрик в Донецькій області, пов’язане з оточенням Олександра Януковича. Про це пише Сергій Щербина в «Економічній правді».

0,0001 у статутному капіталі фірми, який становить 932,34 млн грн., належить екс-керівнику Асоціації «Донбаський розрахунково-фінансовий центр» Віталію Белякову. Він також очолює наглядові ради акціонерних компаній «Комсомольська», «Узлівська», «Червона зірка», «Україна» та «Росія», які володіють однойменними гірничо-збагачувальними фабриками.

Решта статутного капіталу ТОВ «ДРФЦ» належить офшору «Sarone Holdings Limited» з Британських Віргінських островів.

За інформацією ЕП, у листопаді 2010 року директори «Sarone» призначили своєю довіреною особою мешканку Донецька Ольгу Віталіївну Морську.

Як свідчать документи з системи SMIDA, раніше Ольга Морська працювала директором з правових питань тої ж асоцiацiї «ДРФЦ». Зараз вона посідає аналогічну посаду у ПАТ «ЦЗФ «Комсомольська» – правонаступника асоціації, та є членом наглядових рад чотирьох інших фабрик – «Узлівська», «Червона Зірка», «Росія» та «Україна».

Раніше Морська була одним з кінцевих бенефіціарів ТОВ «Телестудія «Служба інформації». Ця компанія більш відома, як телеканал «НТН», який відносили до сфери впливу Едуарда Прутніка.

Крім того, Ольга Морська є головою ревізійної комісії приватної збагачувальної фабрики «Калінінська», яку раніше також зараховувала до активів екс-нардепа. Зараз 94% «Калінінської» контролює те ж ТОВ «ДРФЦ».

«І саме ця фабрика приводить нас до першої родини країни», – повідомляє «ЕП».

Ше 2010 року долі у «Калінінській» розподілялись інакше – ТОВ «ДРФЦ» мало 51% акцій. Ще 21% належав ТОВ «Укрпромінвестактив», а 20% – легендарному ТОВ «СПС-Груп», яке ще називали «Син-Папа-Син».

Донедавна дві останні компанії, разом зі структурами Ріната Ахметова, володіли найбільшою транспортно-експедиторською компанією країни «Лемтранс».

Серед засновників «Укрпромінвестактиву» була одна з топ-менеджерів Олександра Януковича, гендиректор будівельної компанії президентського сина «МАКО» Тетяна Галенко, яка також очолює благодійний фонд Олександра Януковича.

В свою чергу директором «СПС-груп» був пан Віктор Різанов, який працював охоронцем у резиденції Віктора Януковича «Межигір’я». Також, свого часу, частка цієї компанії належала фірмі «Технопромсервіс». Остання була записана на «ризьких бомжів» та голову профкому екс-державного будинку відпочинку «Межигір’я» Ірину Щинович.

Втім, у прес-службі самого президентського сина, коментуючи можливі зв’язки з «ДРФЦ», заявили: «Олександр Янукович і компанії, що входять до групи «МАКО», не пов’язані відносинами контролю з вказаним вами підприємствами. Пані Морська Ольга Віталіївна ніколи не працювала у компаніях групи «МАКО».