Дербі контрабанди і контрафакту: бізнес власників футбольних клубів України відображає тенденції в економіці України
31.08.2020   //  

Елітний дивізіон цього року розширився до 14 команд. Нові команди привнесли нові історії свого становлення та бізнесу свої власників.

Пересоляк (ліворуч) та Мирончук

Першим в Прем’єр-лігу піднявся ТОВ «Футбольний клуб «Минай» (Закарпаття)» з однойменного села на околиці Ужгорода. Президент і власник –  Валерій Пересоляк, який багато років працював на митниці, остання посада перед звільненням – заступник начальника управління аналізу ризиків та протидії митним правопорушенням Закарпатської митниці ДФС. Його оточення в клубі теж колишні митники, а футболіст «Минаю» Євген Мирончук після закінчення кар’єри перейшов навпаки на митницю. Начальником відділу по боротьбі з корупцією)))

Після зміни влади Пересоляк зміг поновити вплив на митниці. І там поновилася ставка за оформлення без догляду контрабанди в бусах з Італії.

Григорій Козловський

Вже можна спрогнозувати, що найзапекліше дербі митників буде з сусідами – ФК «Рух» з Винників, що під Львовом. Власник клубу – Григорій Козловський, депутат Львівської міськради від Блоку Петра Порошенка. Серед його різностороннього бізнесу виділяється ТОВ «Винниківська тютюнова фабрика», яку звикли називати Львівською.  В 2015 році тодішній голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль називав саме фабрику Козловського основним постачальником сигарет для контрабанди в Євросоюз. Через Закарпатську митницю, яку контролював Пересоляк.

«Ми витрачаємо гроші на футбол, які заробляємо цими руками і цими мізками. Ми їх не крадемо. Ми не ті клуби з ПФЛ, які на контрабанді живуть. Відразу хотів би сказати, що це не «Минай», це точно», – це слова президента та власника третього новачка вищої ліги ФК «Інгулець» Олександра Поворознюка.

Поворознюк заснував клуб в 2013 році під назвою своєї центральної фірми в агробізнесі – «АФ-П’ятихатська». В 2009-2010 Поворознюк був президентом іншого футбольного клубу – «СФК «Десна», де став бізнес-партнером Олексія Савченка.

Олексій Савченко на почату 2000-х служив в київській міліції під командуванням Віталія Яреми, а потім очолював «Авант-банк», де син Яреми тримав мільйони доларів на депозиті. Деякий час Савченко покерував державним «Укрспиртом», тоді ж в «Десні» з’явився Павло Клімець (горілка «Олімп). Наступні власники клубу також були пов’язані з цією галуззю.

Нового керівника клубу Олексія Чеботарьова називала куратором частини нелегального ринку спирту і алкогольних виробів. Зараз він переховується від правоохоронців за кордоном в справі про завезення ті тушок на Майдан. Сама ж «Десна» подає для акредитації фінзвітність ТОВ «СФК «Десна», власником якого нині вказаний бізнес-партнер біглого Чеботарьова – Юрій Тимошок. Офіційно ж клуб називає своїм власником та президентом депутата Київради Володимира Левіна, колишнього партнера Чеботарьова по ТОВ «Девелоперська компанія «Відкриті інвестиції».

Богдан Копитко

Не показується на людях і власник ФК «Львів», який записано на ТОВ «Професійний футбольний клуб «Львів». Це авторитетний бізнесмен Богдан Копитко, який нині має громадянство Чехії, а у 90-х був бійцем на прізвисько «Копито» в бригаді авторитета «Завіні». В 90-х Копитко був причетний до поставки російської нафти на Надвірнянський НПЗ, який через кілька років увійде до групи «Приватбанку» Ігоря Коломойського. Кілька років тому на нього було зроблений замах, але у підірваній машині Копитка не виявилося. Потім на організаторів цього замаху було розміщено замовлення серед кілерів, але його вдалось відвернути за допомогою правоохоронців.

Найбільш відомі підприємства Копитка – ПАТ «Львівський холодокомбінат»  (ТМ «Лімо), а також «Торговий центр «А» та «Львівське автотранспортне підприємство-14630». Дві останні вивели бізнесмена на друге місце серед найбільших забудовників Львова. Більше тільки у власника «Руха» Козловського. Ще одне дербі.

Ще один авторитетний бізнесмен був причетний до заснування ФК «Олімпік», що після початку війни з Росією переїхав з Донецька в Київську область. Це Михайло Ляшко на прізвисько «Мішаня Косий», якого застрелили в Криму в 2015 році, і якого книга «Донецька мафія» відносить до бойового крила «Люкса» Ріната Ахметова та приписує контроль над горілчаним бізнесом заводу «Олімп», він також був співвласником ТЦ «Білий лебідь», за тиск на власника якого колись міністр МВС Юрій Луценко відправив до СІЗО Бориса Колеснікова.

Руслан Циплаков

Покійний Ляшко до цього часу залишається в переліку засновників організації  «Фонд розвитку футболу в донецькій області Олімпік», на яку записано футбольний клуб «Олімпік», очолюваний Владиславом Гельзіним. Серед засновників фонду – Руслан Циплаков, друг покійного Віктора Януковича-молодшого та власник групи фірм, які стягують гроші з «Укртрансгазу».

Новий проект Гельзіна – отримання стадіону «Чорноморець», який в травні Фонд гарантування вкладів продав за 194 млн грн. американській інвесткомпанії «Allrise Capital», яку представляють вихідці з Росії та Білорусі. За заявою Гельзіна прокуратура оперативно наклала арешт на нерухомість «Чорноморця», а сам стадіон передали АРМА. Поки що американцям вдалося відсудити майно.

Спонсором «Олімпік» минулого сезону була дорожня компанія «Альтком» Олександра Тісленко, близького до Бориса Колеснікова. Ця фірма з часів Януковича і донині є одним із фаворитів Укравтодору.

Село Ковалівка Київської області – найменший населений пункт України, який має свою команду в елітній футбольній лізі. Місцевий клуб «Колос» є сімейним проект Засух.

Тетяна та Анатолій Засухи

Клубом керує Андрій Засуха – син Анатолія Засухи, що за Кучми очолював Київську ОДА. «Агрофірма «Світанок», власницею якої є дружина Анатолія Тетяна Засуха, це фіційний спонсор команди. ЗМІ пишуть, що тепер Засуха-молодший планує за допомогою єврокубків «Колоса» стати головою Київської облради від «Батьківщини».

Анатолій Кузьменко (на передньому плані)

Ще один клуб аграрного бізнесу – ФК «Олександрія» з однойменного містечка Кіровоградської області. Бенефіціарами ТОВ «Футбольний клуб Олександрія» є екс-нардеп БПП Анатолій Кузьменко та його внук Іван Кузьменко. Президент – син екс-нардепа Сергій Кузьменко, що за час депутатства батька в президентській фракції очолював Кіровоградську ОДА.

Офіційно «Олександрія» записана на ТОВ «Агровіста» та  ТОВ «Украгроком». Більшість сільгосппродукції компанії експортують. Жовта форма «Олександрії» символізує соняшник.

Євген Геллєр і Ігор Коломойський

ТОВ «Футбольний клуб Зоря» напряму записано на Євгена Геллєра, який прийшов у луганський клуб через футзальний клуб «Шахтар» з Донецька. Його бізнес сконцентрований довкола концерну «Укрсплав», що займається кольоровими металами та металобрухтом.  Після зміни влади в 2014 році колишній «регіонал» Гєллєр обрався до Верховної Ради по мажоритарному округу №50 в Донецькій області. За даними ЗМІ, на виборах він отримав підтримку від батальйону МВС «Дніпро-1». Останній був створений за активної участі керівництва Дніпропетровської ОДА, коли її очолював Ігор Коломойський. Після розпаду «Дніпра», власником якого був Коломойський, ціла група молодих футболістів перейшла з нього до «Зорі». Серед них і воротар Андрій Лунін, що дуже швидко опинився в мадридському «Реалі».

За даними екс-нардепа Сергія Лещенка, нині Геллєр відповідає у бізнес-групі Коломойського за постачання російського вугілля на «Центренерго».

На спортбазі «Дніпра» було створено СК «Дніпро-1», який офіційно очолив колишній командир однойменного спец загону МВС Юрій Береза. Того самого «Дніпра-1», що допомагав Геллєру з депутатством. Офіційно клуб оформлений на сина Берези та колишнього гравця «Дніпра» Андрія Русола. Але, за даними ЗМІ, саме з Коломойським вирішувалося питання можливого переходу тренера «Зорі» Віктора Скрипника в «Дніпро-1». Після заперечень Геллєра Коломойський виступив проти трансферу (Береза взагалі був мало поінформований). Так що маємо ще одне дербі друзів.

Фанати старого Дніпра якось побили Березу

До речі, капітан вже позбавленого професійного статусу «Дніпра» Руслан Ротань розказував, що проблеми з фінансуванням клубу почалися після проблем Коломойського в «Укрнафті». А після проблем Коломойського з «Приватбанком» труднощі настали і для «Динамо» (Київ) братів Суркісів.

Ігор Коломойський між Григорієм і Ігорем Суркісами

Після націоналізації банку сім’я Суркісів втратила свої депозити, а рахунки «Динамо» було заблоковано. Щоправда, суди почали ставати на сторону клубу і в 2018 році за позовами клубу та «А-Банку» з «Приватбанку» було стягнуто 407 млн грн. Зараз державний банк намагається оскаржити рішення за нововиявленими обставинами. А паралельно Суркіси намагаються в суді повернути депозити на 1 млрд грн., що були примусово конвертовані в нові акції банку, які потім за гривню всі викупила держава. Крім того, розглядається ще одна справа про розміщення $250 млн в кіпрській філії банку офшорами Суркісів.

Костянтин Жеваго

Власником ТОВ «Футбольний клуб Ворскла» через  ТОВ «Феррекспо» вказані Едуард Шалаєв та офшор «Юнівайт Інк.» з Тортоли. «Феррекспо» входить в однойменну групу Костянтина Жеваго. В своєму звіті за перше півріччя 2020 року Ferrexpo вказала про скорочення в 2,5 рази фінпідтримки «Ворскли» з $5,38 млн  в січні-червні 2019 року до $2,15 цього року, а потім взагалі припинила підтримку на момент розслідування про можливе виведення грошей через футбольний клуб. Саме спонсорські платежі клубу були однією з причин зниження кредитного рейтингу «Ferrexpo».

Андрій Санін

ФК «Маріуполь» прийнято вважати фарм-клубом ФК «Шахтар», але за паперами все чисто. За підсумками 2019 року аудит проходили ТОВ «Футбольний клуб «Іллічівець» та ГО «Футбольний клуб «Маріуполь». Обидві організації очолює Андрій Санін. Засновниками ГО є 15 таємничих фізосіб. Натомість засновниками ТОВ «Футбольний клуб «Іллічівець» зі статутним капіталом 293,00 млн грн. є багамський офшор «Сабіна інтернешинал трейдінг лімітед» (понад 96%) та Тарік Махмуд Чаудри, ще майже 2% переписали на Клавдію Бойко – дружину покійного власника Маріупольського меткомбінату Володимира Бойко. Нині завод входить в групу Вадима Новінського та Ріната Ахметова.

Ігор Коломойський і Рінат Ахметов (між ними Борис Колесніков)

Рінат Ахметов вже понад два десятиліття через ПАТ «Систем Кепітал Менеджмент» володіє ФК «Шахтар» та є його президентом. Закриття справи по Роттердам+, де НАБУ нарахувало 19 млрд грн. збитків, та не помічена АМКУ монополія ДТЕК дозволяє клубу не звертати уваги на конкурентів. Крім всеукраїнського дербі.

Блог від: Юрій Школяренко