«Прокладка» Януковича забрала в «Укртрансгазу» 91 мільйон боргу, який правоохоронці вважають «липовим»
19.11.2018   //  

Міністерство юстиції в вересні-листопаді перерахувало ТОВ «Турботрейд» в якості виплати боргу 91,13 млн грн.

Про це пише видання «Олігарх» з посиланням на дані системи «Є-Дата».

З вересня Департамент держвиконавчої служби Мін’юсту забезпечила надходження на рахунки «Турботрейд» коштів, які були вилучені у державної компанії «Укртрансгаз». Всього восени було зроблено сім переказів на загальну суму 91,13 млн грн. Виплати відбуваються на основі наказу Господарського суду Київської області в справі №911/1407/15. Ще раніше – в липні Мінюст перерахував «Турботрейд» в рамках цієї справи 1,00 млн грн.

Протягом 2010-2013 років тендери ПАТ «Укртрансгаз» з постачання обладнання та проведення ремонтних робіт регулярно вигравали чотири донецькі фірми – ТОВ «Турботрейд», ТОВ «Укртурборемонт», ТОВ «Турболінкс» та ТОВ «Промінвеставтоматика». Загалом «Укртрансгаз» сплатив цим фірмам 2,5 млрд грн.

Журналістське розслідування показало, що засновники підприємств  були і залишаються підставні особи, близько знайомі один з одним. Гроші за запчастини передавалися по ланцюжку «транзитних» фірм, які також використовувались групою «Металл Юніон» донецького бізнесмена Руслана Циплакова, друга покійного молодшого сина екс-президента України Віктора Януковича. Нині Циплаков переховується в Росії.

Після зміни влади – в квітні 2014 року, Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження №42014000000000259 за фактами зловживання службовим становищем посадовцями «Укртрансгаз». Але в 2016 році «Турботейд» подала до суду позов про стягнення з «Укртрансгазу» 92, 19 млн грн. боргу за раніше поставлений товар і Госпсуд Київської області цей позов задовольнив.

При цьому, допитаний прокуратурою заступник директора департамента «Укртрансгазу» заявив, що ніякого боргу державного підприємства по цьому позову не існувало, так як товар не був поставлений, також не видавалися довіреності на його отримання.

В лютому 2018 року Національна поліція відкрила провадження №12018100100001707, в рамках якого слідчі встановили, що «Турботрейд» для витребування боргу з «Укртрансгазу» подали в суд підроблені довіреності і накладні.

«Укртрансгаз» повідомив, що Верховний Суд України на своїх засіданнях 5 та 6 червня скасував рішення господарських судів щодо стягнення з компанії на користь «Турботрейд» та ТОВ «Турболінкс» боргів за фіктивні поставки обладнання, запчастин та фіктивне надання послуг з ремонту газоперекачувальних агрегатів на загальну суму 302,1 млн грн. Але на початку вересня виконавча служба Мін’юсту заблокувала рахунки держкомпанії та її філії ВРТП «Укргазенергосервіс» і списав кошти.

Гроші були переведені на відкриті в червні рахунки «Турботрейд» в банкові «Альнс», який належить вихідцю з Донецька Олександру Сосику – молодшому бізнес-партнеру Ріната Ахметова по страховій компанії «АСКА». А в жовтні «Турботрейд» відкрила рахунок в цінних паперах в «Альпарі Банк», власником якого вказаний мешканець ОАЕ Бахтарі Хедаятоллах Муса, а наглядову раду очолює екс-президент Віктор Ющенко.

Відмітимо, що 25 жовтня Господарський суд Києва вирішив стягнути з «Укртрансгаз» на користь «Турботрейд» 121 млн грн. боргу.