«ШБУ-77», яка зазвичай не торгується, не в системі Укравтодору економить державі понад 30% ціни
09.07.2020   //  

6 липня Служба автомобільних доріг у Закарпатській області уклала договір з ТОВ «ШБУ-77» на поточний середній ремонт двох ділянок  автомобільної дороги державного значення Н-09 Мукачево – Львів на 526,11 мільйонів гривень. Про це повідомляється у системі «Прозоро».

Єдиним конкурентом на торгах була компанія «ПБС», яка на півмільярдному підряді не скинула жодної копійки. В результаті, економія на цих торгах для держави склала незначні 0,2%. Компанії в цьому році почали часто вдвох приймати участь в аукціонах, при цьому майже не торгуючись на них. З початку 2020 року фірми у 70% випадків зустрічі на торгах не торгувалися між собою, а у 30% сума знижки тендерної пропозиції становила не більше 4,5%. Згідно електронної системи «Прозоро», тендер був опублікований замовником ще у середині квітня, тож на подачу пропозицій у компаній було півтора місяці, але обидві фірми завантажили документи у систему «Прозоро» в один день 26 травня з різницею у декілька годин. Спочатку документи завантажив переможець, а за декілька годин після його спаринг-партнер «ПБС».

Умови тендеру оскаржувала компанія ТОВ «ДП «Алькор». Скарга стосувалась надання аналогічних договорів  у кількості 100% по основним роботам, зробленим  в останні роки, у контрактах виконаних не менше ніж на 85%. Але на думку тендерної колегії Антимонопольного комітету, замовник не порушив права учасників в цій частині. Попри те, що в системі АМКУ існує десятки рішень, де колегія визнавала цю вимогу дискримінаційною.

Наступного дня після цього «укравтодорівського» тендеру, компанія «ШБУ-77» на торгах держпідприємства “Служба місцевих автомобільних доріг у Закарпатській області” через наявність конкуренції скинула 34% від очікуваної вартості. Фірма уклала договір на капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення С 070717 Мукачево – Форнош на 35,00 мільйонів гривень. У компанії було чотири конкуренти на аукціоні, тож фірмі довелось скинути понад 17 мільйонів гривень.

В обох випадках замовники не опублікували кошториси, тож невідомо за якими цінами одне й те ж підприємство запропонувала будівельні матеріали при ремонті доріг двум різним замовникам.

Нагадаємо,  фірма «ШБУ-77» була помічена у скоординованих діях з іншими учасниками ринку на тендерах Укравтодору.  Зокрема, фірма разом з ТОВ «Шляхо-будівельне управління №14» виступають у ролі спаринг-партнерів і імітують конкуренцію, розігруючи між собою підряди у Закарпатській і Чернігівській областях.  При цьому  робити їй це дозволяють обласні Служби автодоріг, які відхиляють з тендерів пропозиції  їх конкурентів, чим допомагають компаніям імітувати конкуренцію, і відповідно забирати дорожні підряди з максимальною для себе вигодою.  За останні три роки пара фірм «ШБУ-77» та «Шляхо-будівельне управління №14»  розіграли між собою тендери «Укравтодору» на понад 2 мільярди гривень.

Власником ТОВ «ШБУ-77» є киянин Андрій Білоус – менеджер будівельного холдингу кремлівського олігарха Олега Дерипаски.

ТОВ «ПБС» (Івано-Франківськ): засновником є Іванна Непик, колишня працівниця курорту «Буковель». Вона є бізнес-партнером Віктора Шевченка, рідного брата Олександра Шевченка – екс-директора туристичного комплексу «Буковель», що контролюється групою Ігоря Коломойського.