«Луцькавтодор-сервіс» через АМКУ пробився на тендер Укравтодору за 245 мільйонів
15.05.2020   //  

6 травня тендерна колегія Антимонопольного комітету зобов’язала Службу автомобільних доріг у Волинській області внести зміни до тендерної документації, виключивши з неї дискримінаційні вимоги щодо досвіду. Про це повідомляється у системі «Прозоро».

Компанія «Луцькавтодор-сервіс» подала скаргу на вимоги тендерної документації у торгах на капітальний ремонт автомобільної дороги державного значення М-19 Доманове- Тереблече очікуваною вартістю 244,66 мільйонів гривень. Дискримінаційна вимога полягає у підтвердженні досвіду виконання 100% обсягу аналогічних робіт по договорам, виконаним на 85%.

У скарзі фірма зазначила, що вона має великий досвід у ремонту/будівництву доріг державного значення, але навіть для неї це надзвичайно обсяг, який компанія підтвердити не може. Неможливість підтвердити договір обумовлена тим, що волинський САД встановив серед переліку основних робіт  регенераціію конструктивних шарів дорожнього одягу саме  за технологією холодний ресайклінг з застосуванням бітумної емульсії та цементу. Компанія зазначила, що має відповідний досвід влаштування дорожніх основ але з різних матеріалів, тому вважає що це дискримінуючою ознакою і свідчить про цілеспрямованість замовника на конкретно визначених  підрядників.

На підтвердження свого досвіду з встановлених замовником робіт, компанія хотіла надати низку договорів, але ці контаракти не відповідали вимогам, бо  були профінансовані на менше ніж 85% саме з ініціативи замовника, а отже тільки на оплачену частину і виконані.

В результаті, АМКУ задовольнив скаргу підприємства, і зобов’язав волинську САД виключити с тендерної документації дискримінаційні вимоги.

Нагадаємо, «досвідна заточка» Укравтодору не дозволяє прийняти участь у держзакупівлях більше сотні компаній, адже відповідний досвід по великим проектам Укравтодору,  мають не більше десятка компаній, які забрали разом майже половину всіх  підрядів на будівництво доріг  України в останні два роки.

Раніше «Луцькавтодор-Сервіс» був дочірнім підприємством «Луцькавтодору», чиїм співвласником до 2011 р. був Юрій Ольховий, екс-керівник Волинської САД (2009-2010 рр.). Нині фірми належить волинянам Оксані Смялко та Вадиму Заяць.  Компанія є фаворитом серед підрядників Служби автодоріг у Волинській області підписавши з нею 23 контракти на загальну суму 1,4 мільярди гривень. Але навіть ця фірма не пройшла серед «досвідні заточки» Укравтодору.