Міністр оборони просить Кабмін припинити судові спори по скандальних забудовах «Укрбуду» (документ)
29.05.2020   //  

Міністр оборони України Андрій Таран звернувся до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням «з метою вирішення питання завершення будівництва житлових комплексів УДБК «Укрбуд» розглянути на черговому засіданні Кабміну питання укладення відповідних угод на умовах, запропонованих «Київміськбудом», а також припинення господарських спорів. Про це йдеться у відповідному листі, оприлюдненому в Системі обліку публічної інформації КМДА.

Таран у листі повідомив, що «Київміськбуд» готовий у разі укладення відповідних угод без зміни діючих істотних умов та без покладення на нього додаткових зобов’язань добудувати житлові комплекси «Укрбуду» у Києві, будівництво яких зупинилося, і частина яких споруджувалася відповідно до договорів з підприємствами Міноборони. Йдеться про ЖК «Чарівне місто» (вул. Бориспільська, 18), ЖК «Оберіг-2» (вул. Бориспільська, 30-а, 40), ЖК «Urban Park» (вул. Магнітогорська, 5) та ЖК «Art House» (вул. Максимовича, 3).

Таран написав, що Міноборони зацікавлене у завершенні будівництва, оскільки це не тільки вирішить питання інвесторів «Укрбуду», а і забезпечить житлом «значну кількість військовослужбовців гарнізону м. Київ, оскільки умовами існуючих договорів передбачено передачу Міноборони від 5 до 10% збудованого житла».

Наразі в судах за участі прокуратури і представників Кабміну розглядається питання недійсності двох договорів з «Укрбудом», оскільки вони укладені з недотриманням законодавства. Таран просить Кабмін, по суті, їх відкликати.

Крім того, Таран зауважив, що НАБУ здійснює розслідування за фактом розтрати коштів та земельних ділянок під час будівництва житла для військовослужбовців у Києві.

«З огляду на це, під час організації роботи щодо врегулювання питання завершення будівництва об’єктів шляхом укладення додаткових угод до договорів, укладених у минулі роки, керівництво Міноборони об’єктивно обмежене у прийнятті рішень», – написав Таран.

Нагадаємо, НАБУ з 2018 року розслідує незаконні дії під час будівництва житла для військовослужбовців на вул. Магнітогорська, 5 у Києві. Тут на 8 га, що належать військовим, збудують 10 будинків по 25 поверхів. Загалом з’явиться 4455 квартир, з яких військові отримають 150, тобто 3,3%. Хоча експерти стверджують, що в цьому районі військові повинні були отримати не менше 10%.

Як відомо, у листопаді 2019 року Госпсуд м. Києва визнав недійсним з моменту укладення Договір про будівництво житлового комплексу по вул. Магнітогорській, 5 у Деснянському районі міста Києва від 03.05.2017. Наразі справа в апеляції.

Крім того, у госпсуді оскаржується угода про будівництво ЖК «Чарівне місто» по вул. Бориспільська, 18.

Як відзначає експерт з питань будівництва Георгій Могильний, у разі, якщо Міноборони уклало б угоди про передачу своїх земель під забудову житлом на ринкових умовах, то змогло б отримати додатково до 1 тисячі стандартних двокімнатних квартир для військовослужбовців.