Павленкогейт. Злив переписок замголови АРМА і його коментарі щодо цього
24.04.2020   //  

10 квітня 2020 р. в телеграм-каналі arma_art_to_steal почав з’являтися вміст телефону заступника голови Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) Володимира Павленка. З високою вірогідністю переписка справжня. У ній – зустрічі з людьми з Офісу президента, кримінальними авторитетами, сумнівні домовленості, підготовка кримінальних справ активістам, які критикують АРМА та багато іншого. Ми зробили огляд оприлюдненого і попросили прокоментувати це самого Володимира Павленка.

Кілька слів про відомство, в якому працює власник телефона. Створене 2016 р. як антикорупційне, за кілька років воно перетворилося в інструмент переділу бізнесу. В українських реаліях будь-хто може організувати конкуренту кримінальне провадження, щоб гроші конкурента, частку в фірмі, нерухомість, авто, транспорт чи якийсь товар передали в АРМА. Агентство може знайти арештованому активу управителя, а може актив продати. З творчим підходом одне і друге можна організувати на потрібних людей за потрібною ціною. Із ще більш творчим підходом актив можна нікому не передавати.

Майже до кінця 2019 р. АРМА очолював Антон Янчук, ключовими людьми були керівник управління менеджменту активів Віталій Різник та головний юрист Андрій Потьомкін, пов’язаний із юристом Андрієм Довбенком, якого ЗМІ називали «смотрящим за Мін’юстом». 2019 рік прізвище Довбенка все частіше звучало більше в контексті роботи АРМА.

Після президентських виборів керівництво АРМА зі скандалом змінили. І ключовою людиною в Агентстві став Володимир Павленко –  юрист, що спеціалізувався на корпоративних спорах, як іноді ввічливо називають рейдерство. У декларації за 2018 р. основний прибуток заступник голови АРМА отримав від фірми «Агрогрупа «Деметра», що фігурує в рейдерському захопленні аграрних підприємств та низці кримінальних проваджень. Сам Павленко роботу з рейдерами називає «консультаціями», які відбувалися вже після того, як «клієнти набували активи».

Кар’єрний ріст в Агентстві почався не лише у Павленка, а й у людей, які раніше з ним працювали. Так, наприкінці грудня 2019 р. «зеленський» уряд  призначив тво голови АРМА Віталія Сигидина, який раніше трудився із Павленком в адвокатській компанії «Легітимус». А 14 січня після конкурсу керівником одного з ключових управлінь АРМА – правового забезпечення – став Володимир Рудниченко, який із Павленком працював у юридичній компанії «Integrites».

Хто оприлюднив

Публікацію власних переписок заступник голови АРМА пов’язує з Потьомкіним, з яким у Павленка, з його слів, відкритий конфлікт. Фізично переписки злив начебто слідчий ДБР Василь Фурик, який після цього в Бюро вже не працює. До слідчого телефон Павленка потрапив після обшуку в АРМА 24 лютого 2020 р. ДБР і СБУ навідалися в АРМА в рамках провадження 62020000000000103, ініційованого Потьомкіним, де слідчі з’ясовують, чи не тимчасовий очільник АРМА Віталій Сигидин потайки записав нараду в кабінеті прем’єра Олексія Гончарука від 27 вересня 2019 р. Дбрівці вилучили телефони у Сигидина і Павленка. Припускаємо, на телефон Павленка було замовлення, тому що в Агентство Павленко прийшов уже після наради Гончарука і оприлюднення її запису.

Що  оприлюднили

Станом на 21 квітня 2020 р опубліковані 2 відео, 30 файлів і 38 фото. Це переписки Павленка з міністром юстиції Денисом Малюською, очільником регіонального управління АРМА у Дніпрі Володимиром Орловим, юристом-вихідцем з «Integrites» Андрієм Чорноусом та колишнім керівником газети Арбузова «Капітал» Іллею Чудновським. Також опублікований перелік всіх абонентів Павленка в телеграмі. Заступник голови АРМА дійсність підписки не підтверджує. Як сам каже, «з огляду на те, як переписка була злита, ким та з яких мотивів». Також заступник голови АРМА стверджує, що на вилучений «телефон здійснювались технічні втручання з метою фальсифікацій». Утім, погодився прокоментувати, як каже, «суть своєї діяльності в частині піднятих в переписці питань».

Офіс президента

Найбільш цікава переписка Павленка від жовтня 2019 р. по лютий 2020 р. з колишнім керівником арбузівського видання «Капітал» Іллею Чудновським. В Павленка він підписаний як Delo Ilja Bernackogo. Зараз Чудновський – головний виконавчий директор медіахолдингу «Ekonomoka+» (Delo.ua, Womo.ua, Mmr.ua) Костянтина Паршина. Чудновський та Павленко обговорюють медіахолдинг Сергія Курченка УМХ, який АРМА не віддає в управління. З переписки зрозуміло, що Павленко хоче завести холдинг Чудновського в управителі УМХ. 21 грудня 2019 р. заступник голови АРМА пише Чудновському: «Готуйте бізнес-план». На що Чудновський відповідає: «А нам би потрібен від вас який-небудь куратор, який підкаже, як правильно все заповнити». Павленко скидає Чудновському зразки бізнес-планів, вичитує його чернетки, зустрічається особисто. З розмов за січень 2020 р. стає зрозуміло, що від нових потенційних управителів не в захваті Офіс Президента, з яким, судячи з переписки, узгоджують управителів. Для АРМА в Офісі є своя «тендерна комісія».

Взимку до неї входили очільник Офісу Андрій Богдан, помічник президента Сергій Шефір та ще хтось, кого в переписці називають «Оребец». Судячи з переписки, потенційні управителі готували «документ», який вичитував Павленко, потім тодішній керівник Офісу президента Богдан, врешті Богдан ніс цей документ президенту Володимиру Зеленському. Щодо документу Чудновського Павленко зауважує: «Думаю, краще прибрати про АТО. Зеленський, мені здається, не оцінить це».

27 січня 2020 р. в телефоні Павленка з’являється  переписка щодо УМХ з міністром юстиції Денисом Малюською, де Малюська пише, що «УМХ хоче собі» Кирило Тимошенко – заступник Офісу Президента, який відповідає за інформаційну політику.

На початку лютого Чудновський починає хвилюватися і питати в Павленка, коли ж нарешті проведуть конкурс на управителя УМХ. На що Павленко відповідає: «Андрія питайте, до чого він там домовився із Шефіром». Після цього розмова сходить нанівець.

Зараз Павленко запевняє, що розмова з Чудновським – це частина роботи в АРМА, спілкування щодо того,  що можна зробити з активом. Втім, зауважує, що ці «консультації» вже припинилися, так само, як і з багатьма іншими.

Коментар Володимира Павленка:.

«Наші гроші»: Чому Чудновський записаний в ваших контактах як Ілля Бернацького?

Павленко: Тому що Бернацький мене з ним познайомив (Руслан Бернацький – старший партнер юриидичної фірми «Integrites» – «Наші гроші»)

«Наші гроші»: З вашої точки зору нормально допомагати кандидату в управителі писати бізнес-план для подачі в АРМА?

Павленко: Бізнес-план подається, коли оголошений тендер. У нас він не оголошений. І я йому нічого не допомагав писати.

«Наші гроші»: Скидали зразки написання бізнес-планів, вичитували чернетки, обговорювали деталі.

Павленко: Але УМХ нікому не переданий і конкурс не оголошений. Консультації зараз продовжуються, але юридично значимих подій ніяких не відбувається.

«Наші гроші»: Я правильно зрозуміла, що управителя УМХ обирали Андрій Богдан, Сергій Шефір та хтось на прізвище Оребець, до речі, хто це такий?

Павленко: Не можу напевне сказати, але припускаю, що скоро оголосять конкурс, і тоді ви побачите, хто виграв, мені самому це цікаво побачити, і припускаю, що серед переможців будуть інші люди, ніж ті, з якими ми спілкувалися. Бо як я вже сказав, те, що я спілкуюся з людьми, нічого не означає в частині визначення переможця. Бо переможців ми визначаємо, дивлячись на програми, виписані потенційними управителями.

«Наші гроші»: Те, хто управлятиме крупними активами, такими, як УМХ – погоджується з Офісом президента?

Павленко: Рішення приймає тендерний комітет. Ми з Офісом нічого не погоджуємо. Погодження – це якась вертикальна структура, де треба якісь погодження. Ми багато з ким спілкуємося. Але спілкування і прийняття рішень – це різні речі.

«Наші гроші»: Хто такий Оребець?

Павленко: Не пам’ятаю, про кого мова.

«Наші гроші»: Міністр юстиції Малюська пише, що «УМХ хоче собі Кирило Тимошенко». Це як?

Павленко: Багато хто чого хоче. Хотіння – це особисте право кожного. Щоб було зрозуміліше, уявіть себе на місці керівника АРМА. Вам приходять 100 листів, 200 смсок формату «я хочу це». Але від того, що люди це пишуть, нічого не міняється. Тут тільки важливо зрозуміти, хто чого хоче і на яких умовах.

Замовлення на розшук активів Грановського і Адамовського

17 лютого 2020 р. Павленко переписується з юристом Андрієм Чорноусом. Наразі – старшим юристом компанії «Hillmont Partners», але в 2016-ому стажером Павленка в «Integrites». Чорноус домовляється з Павленком щодо розшуку активів за кордоном екс-нардепа Олександра Грановського та бізнесмена Андрія Адамовського, а також встановлення їх громадянства в інших країнах. Офіційно це хочуть провести через ДБР. В Бюро є кримінальне провадження проти Грановського та Адамовського щодо незаконного заволодіння столичним ТРЦ «Скай молл». І від слідчого (його не називають) в АРМА відправлять запит щодо розшуку активів та громадянств Грановського і Адамовського. «Ви ДБР берете на себе?» – питає Павленко у Чорноуса. «Так», – відповідає Чорноус.  Пізніше виявляється, що ТРЦ переписали на інших власників. Відтак, Павленко і Чорноус говорять про негайний арешт центру, який домовляються обговорити найближчої зустрічі в ресторані.

Зараз Павленко запевняє, що АРМА не виконує приватних замовлень щодо розшуку активів і встановлення громадянства, оскільки розшук активів здійснюється винятково за зверненням слідчого.

Коментар Володимира Павленка:

«Наші гроші»: Адвокат надіслав вам «звернення» слідчого на узгодження. Хіба це не приватне замовлення?

Павленко: Андрія Чорноуса я знаю давно. Він був моїм стажером, коли свідоцтво адвоката отримував. І він, як багато адвокатів, приходить до мене з питанням, що можна зробити – що не можна зробити. Кейс, про який була переписка, в АРМА не надходив ні у вигляді арештованого майна, ні у вигляді запитів чи звернень.

«Наші гроші»: Наскільки коректно погодження адвокатом із вами таких звернень до АРМА від імені слідчого ДБР?

Павленко: Не може бути ніяких погоджень. Мене можуть запитати мою особисту думку. Я можу цю особисту думку говорити чи не говорити.

«Наші гроші»: Тобто, ви допомагали писати адвокату звернення в АРМА від імені слідчого ДБР як приватна особа?

Павленко: Не маю часу перечитати, що там написано. Але мені часто люди надсилають документи і питають, чи так можна, а сяк не можна. І я з ними спілкуюся. Тому що ми зацікавлені в тому, щоб до нас не заходили дурнуваті документи, я би так сказав.

Переписка з Орловим

Роботу регіонального управління АРМА зсередини показує переписка Павленка із очільником теруправління у Дніпрі Володимиром Орловим. За часів Януковича Орлов очолював Сумську та Луганську митниці. Уник люстрації. 2018 р. майже влаштувався в ДБР (комісія мала готовий список із затвердженими кандидатами). Але голова конкурсної комісії Олександр Лємєнов влаштував скандал, тому Орлов до бюро не потрапив. Тоді екс-митник подався в АРМА і переміг на конкурсі. Утім, скандал підняв уже голова громадської ради при АРМА Гліб Канєвський. І Орлова знов не взяли. Ображений митник почав судитися. На суді виявилося, що під час невзяття Орлова на роботу АРМА припустилося низки помилок, що і дозволило йому виграти першу інстанцію, а апеляції АРМА просто не подавало. Цікаво, що першу інстанцію Орлов виграв, коли в АРМА ще було старе керівництво, а ось апеляцію Агентство не подало, коли в відомство радником уже прийшов Павленко. Переписки з Орловим показують низку ситуацій, до яких є питання.

Зокрема, Павленко озвучив, хто займе ключову посаду в Агентстві задовго до проведення офіційного конкурсу

9 грудня 2019 р. Орлов пише Павленку: «На Різника управу конкурс. Ви там уже бачите людину?» Павленко відповідає: «Швидше за все – Вахтанг». Йдеться про управління менеджменту активів, яке раніше очолював Віталій Різник. 5 грудня 2019 р. АРМА оголосило конкурс на цю посаду. І справді, переміг Вахтанг Бочорішвілі. От тільки комісія, яка визначала переможця на цю посаду, збиралася набагато пізніше – 11 січня 2020 р.  А оголошення переможця конкурсу Агентство назвало взагалі 16 січня 2019 р.

Коментар Володимира Павленка: «Я був присутній на цьому конкурсі як спостерігач. Прийшло багато учасників. З тих, хто працював в АРМА – Різник і Бочорішвілі. Відповіді Вахтанга були найбільш переконливими. Тому що інші люди приходили з загальними знаннями, не мали досвіду. Але при цьому, конкурс був прозорий, просто кращих від Вахтанга в плані здібностей і навичок не було. Я припускав, що так буде, тому, мабуть, так і сказав у переписці. Серед людей з досвідом був вибір між Вахтангом і Різником. Думаю, кандидатура Вахтанга  все ж таки була кращою».

Павленко обговорював із Орловим, як організувати кримінальне провадження та інші проблеми активістам

Зокрема, йдеться про переслідування колишнього голови громадської ради при АРМА Гліба Канєвського, співзасновника ГО «Стейт вотч» Олександра Лємєнова та голову правління ГО «Платформа громадський контроль» Дениса Селіна. З переписки зрозуміло, що це не перша розмова, і Павленко і Орлов готують Канєвському кримінальну справу –  проєкт листа в НАЗК, аби агентство звернуло увагу, що Канєвський – суб’єкт декларування, але не подав декларацію, тому має відповідати за статтею 366-1 ККУ «Декларування недостовірної інформації», санкції за якою передбачають позбавленням волі на строк до двох років. При цьому, видно, що Павленко зацікавлений в атаці на активістів, наприклад, саме він надіслав Орлову пост у соцмережах, в якому Денис Селін критикує Орлова, з коментарем «Відпрацьовуй активістів))». Орлов, у свою чергу, пише лайливі пости в соцмережах про своїх критиків, попередньо погодивши їх з Павленком та каже, що з «Павлом» спробує розробити стратегію, щоб «дати по зубам цим активістам». Зауважимо, що завсектору зв’язків з громадськістю АРМА звати Павло Бульдович.

Коментар Володимира Павленка: «Дивіться, керівництво і співробітники АРМА зацікавлені в тому, щоб у Агентства була нормальна репутація. Для цього ми намагаємося робити правильні речі і піарити це. Якщо хтось починає поливати АРМА чи його керівництво брудом, ми намагаємося давати таку ж відповідь. Орлов подавався на конкурс в АРМА ще до того, як я туди прийшов. Але Янчук його не призначив, бо Канєвський багато бруду вилив на нього. І Янчук побоявся. Орлов оскаржив це в суді, виграв суд, і АРМА не подавала апеляцію. Бо на той момент керівником юридичного управління був Потьомкін. Він написав доповідну записку на Янчука, що, враховуючи аргументацію суду першої інстанції вважає подання апеляції безпідставним. Через це рішення першої інстанції по Орлову вступило в законну силу. І вже тоді, коли керівником був Сигидин, Орлов прийшов і каже: «Беріть мене на роботу». От його і призначили. А нелюбов Канєвського до Орлова – в них там з особистих мотивів неприязні стосунки –  нікуди не ділася, і він продовжив. І мені колишній однокурсник Лємєнов почав писати, як я нєгодяя такого міг взяти. А підстав його не брати у нас не було. Плюс я пояснив, що Орлов відповідає вимогам як керівник регіонального підрозділу. Щодо Селіна, то я просто кинув посилання, в плані «Подивись, відреагуй». А фраза «давати по зубам» – фігуральна, мається на увазі «давати інформаційну відповідь». Якщо тебе обливають брудом, треба якось на це реагувати.

«Наші гроші»: Ви маніпулюєте в двох моментах. Переводите історію Канєвського і Орлова в особисту площину, хоча нелюбов Канєвського до Орлова – через те, що Орлов був керівником митниці за часів Януковича, тому така людина не має працювати в антикорупційному відомстві. Друга маніпуляція в тому, що Орлов лишився АРМА через Потьомкіна, бо той відмовився подавати апеляцію. Рішення суду першої інстанції було 1 жовтня 2019 р, коли ви в Агентстві вже працювали –  як радник, який все вирішував.

Павленко: Це перекручення. Більшість рішень в АРМА приймаються колективно. І доповідну записку Потьомкіна писав теж не я – її писав Потьомкін.

Павленко проводить співбесіди з потенційними управителями перед офіційним конкурсом з вибору управителя

27 січня 2020 р. Орлов пише Павленку: «Я з вами обговорював, що по ряду об’єктів, які є в реєстрі (арештованих активів – «Наші гроші»), є зацікавлені люди. Ви сказали, що вони можуть з вами зв’язатися. Якщо вам буде зручно, приїхати може Сергій зі списком. З ним можна буде проговорити дорожню карту, і що можна, а що – ні».

Для швидшого розуміння Павленка, на який об’єкт знайшов людей, Орлов кидає скрин новин «Наших грошей» зі словами «Шеф, це питання обговорюється?» Наприклад, 30 січня 2020 р Орлов надсилає Павленку новину про арешт 11,5 тис. тонн сої. Офіційно соя належить різним, на перший погляд не пов’язаним компаніям. Павленко зауважує, що власники товару через суд уже оскаржили арешт, відповідно, АРМА повернула сою власникам. На що Орлов відповідає: «Зрозумів! Це Стакан. Модний конвертатор. І Вася-львівський контрабандист. Їх товар». Павленко зауважує, що якби зацікавлені люди зразу звернулися до Орлова – було би краще, тому що в столичне АРМА «набігло людей 30 всіх підряд».

Або ж нижче переписка схожого змісту. Павленко надсилає Орлову посилання на оголошення, де АРМА шукає управителя для домоволодіння у с. Хлепча під Києвом із зауваженням: «Твій питав про це» (очевидно, йдеться про якогось помічника Орлова або посередника між Орловим і Павленком). «Це хата Азарова молодшого,» – додає заступник голови АРМА. «Вийшли люди на нього і спитали за цей об’єкт, – відписує Орлов. – Він мені написав, я сказав, щоб дізналися у вас». Це переписка за 3 лютого 2020 р. А вже 24 лютого Орлов звітує Павленку, що кандидати в управителі на будинки Азарова «готові», і цікавиться, з ким «тримати зв’язок». «З тобою. А ти зі мною, – відписує Павленко. – Скільки дадуть?» «Потрібно нам сказати. Вони готові, – відписує Орлов. – Їх зараз більше технічна сторона цікавить. Можем починати, а опісля намалюєм. Чи зараз сказати». «Догребу до офісу – скажу», – резюмує Павленко.

Коментар Володимира Павленка: Я дійсно спілкуюся з багатьма представниками бізнесу на етапі до оголошення конкурсу, для того, щоб люди, які уже в цьому бізнесі, могли по складним активам пояснити, які є проблеми з цим активом, як їх можна вирішити, як зробити цей актив максимально прибутковим. Тому що суть передачі активу в управління не тільки у тому, щоб передати, а щоб генерувати дохід. Якщо такі консультації не проводити, то буде така історія, як з Херсонською нафтоперевалкою та іншими активами, коли з’являється невідомо хто, і обирають манікюрний салон на нафтоперевалку, бо більше вибору нема, а обрати когось треба – закон такий. І ось цю проблему я намагаюся вирішити. Бо запитайте, скільки до нас по цінним активам звертається управителів, чи великий конкурс? Післязавтра закінчується подача документів потенційних управителів по 5 чи 6 лотах. Поки що подалися одна чи дві компанії. Як зробити так, щоб люди подавалися? Ми публікуємо оголошення на сайті, розкручуємо їх через «Купи залог» та інші платформи. І саме з цих причин я також спілкуюся з бізнесом: давайте, кажіть, якщо ви можете, якщо ви здатні – подавайтеся.

Павленко з Орловим обговорюють, як будуть відкривати кримінальне провадження проти потрібних суб’єктів, заганяти їх активи в АРМА і віддавати  «правильним» управителям

11 лютого 2020 р. Орлов пише, що був у голови дніпровської облради Святослава Олійника: «Проговорили таку ситуацію – в них є маса КП водоканалів, дотованих, гроші крадуть. Вони готові відкрити провадження і передати нам, щоб ми передали їх правильним КП, для підтримки ініціатив президента у сфері «Чиста вода» і т.д»

Коментар Володимира Павленка: Це обговорювалося коли я був у Дніпропетровську, там були силовики, ми пояснювали, чим займається АРМА, як вона може працювати, задавали багато предметних питань по конкретним кейсам і, зокрема, ми пояснювали, що є активи, які є сенс передавати саме в управління комунальним підприємствам, тобто, таким, які мають свою інфраструктуру. Я наводив у приклад ТЕЦки. Що віддавати ТЕЦки приватним якимось компаніям може бути недалекоглядно. Їх треба віддавати державі або комунальним підприємствам. Багато про що говорили, але далі розмов це не зайшло.

«Наші гроші»: Зустріч, про яку ви говорите, відбулася вже після того, як у вас вилучили телефон – 26-27 лютого. А переписка з Орловим – за 11 лютого. І в цій переписці ви вже знайшли винних, повідомили про підозру, загнали актив в АРМА і визначили «правильних» управителів.

Павленко: Ну, дивіться, по тих об’єктах нічого не відбулося, нам ці активи не передавали. Але наша позиція така, що інфраструктурні об’єкти, від яких залежить життя населених пунктів, логічно передавати в комунальне або державне управління.

Зустрічі з «товаришами типу Наріка/Корбана»

На початку лютого 2020 р. Павленко та Орлов обговорюють план робочої поїздки Павленка у Дніпро. Орлов надсилає Павленку приблизний розклад поїздки і просить «зауваження та пропозиції». На що Павленко відповідає: «Я б додав окрему зустріч із товаришами типу Наріка/Корбана, якщо це варіант». Нарік –  прізвисько бізнесмена Олександра Петровського (Налекрешвілі). Зараз ЗМІ називають його «особою з репутацією кримінального авторитета», втім, Юрій Луценко, коли був генпрокурором, не церемонився і називав його лідером ОЗУ: «Петровський, відомий в певних колах під ім’ям Нарік, проходив за матеріалами МВС як лідер організованого злочинного угруповання. Пік активності цієї ОЗУ припадав на період 2000-2004 років. У 2005 р. він залишив територію України, низка членів його угруповання були затримані, а саме угруповання було розгромлене». Прізвище Петровського пов’язують з низкою вбивств, однак за жодне Нарік так і не був засуджений.

Коментар Володимира Павленка: У проблемних активів є власники, і часто ці власники – впливові люди. Уявімо, що я управитель. Я розумію, що напишу програму, виграю конкурс, але я ж усвідомлюю, що є активи, на які я просто не зайду. Бо деякі активи вимагають людей, які, скажем так, можуть забезпечити фізичну підтримку. І тому так, я спілкуюся з різними людьми, але це нічого не означає, окрім того, що я намагаюся зрозуміти, що робити з цим активом. Переможців призначаю не я, а тендерний комітет.

«Наші гроші»: Зустріч з Нариком відбулася?

Павленко: Ні.

«Наші гроші»: А що збиралися обговорювати?

Павленко: З усіма, з ким зустрічаюся по роботі, обговорюю перспективи управління проблемними активами.

Телеграм-співрозмовники Павленка

Також у мережі з’явився перелік контактів заступника голови АРМА. Загалом такий перелік не може бути компроматом. Утім, він все-таки характеризує людину. Тож зупинимося на цікавих постатях, із якими Павленко спілкується постійно.

«Integrites»

Багато розмов заступника голови АРМА відбувається із людьми з орбіти юридичної компанії «Integrites». Із 2016 р. по 2018 р. Павленко там очолював практику вирішення спорів. Старший партнер «Integrites» –  Руслан Бернацький. Його дружина Наталія Бернацька була першим заступником міністра юстиції Павла Петренка. Також в «Integrites» працювала заступниця Петренка Олена Сукманова. Коли в Мін’юст прийшов новий міністр Денис Малюська, серед його радників з’явилися нові  вихідці з «Integrites». Крім Павленка, ще Володимир Рудниченко, який зараз став головним юристом АРМА та Андрій Гайченко, зараз – заступник міністра юстиції з питань виконавчої служби. Про місце «Integrites» в юстиції часів Павла Петренка якось сказала екс-керівник прес-служби прокуратури Києва Олена Яхно:

«В Мін’юсті існує така собі Антирейдерська комісія. Якщо ви стали жертвою рейдерської атаки, у вас є два варіанти – подати до суду або звернутися в цю комісію. Комісія може розглянути вашу скаргу протягом 45 днів. Очевидно, що за 45 днів ваш бізнес можуть сто разів переподати, розікрасти і знищити. Знавці стверджують, що іноді до жертв рейдерських атак звертається добрий самаритянин і каже: зверніться в таку-то фірму, там вам допоможуть. Ви телефонуєте за вказаним телефоном, вам називають суму, ви її платите… і вуаля! Антирейдерська комісія миттєво вирішує ваше питання!»

Павленко з «Integrites» пішов у листопаді 2018 р, утім, зв’язку з компанією не втратив. Більше того, після працевлаштування в АРМА почав активно спілкуватися з абонентами, названими «Яна Бернацького», «Гена Бернацького», «Олег Бернацького», «Рома Бернацького», «Євген Податкова Бернацького», «Delo Ilja Bernackogo». 21 лютого 2020 р. заступник голови АРМА, судячи з переписки, запрошував на зустріч Павла Логінова – колишнього юриста «Integrites», а нині – начвідділу експертизи рішень юрдепартаменту в АМКУ. Про що говорив із цими людьми, Павленко не каже, оскільки «з багатьма із них спілкується не по роботі»

Микола Сольський

У січні 2020 р. Павленко кілька разів переписувався із нардепом Миколою Сольським. Розмова була щодо якогось конкурсу. При цьому, Сольський – не просто нардеп, а ще й колишній роботодавець Павленка. Судячи з резюме Павленка, нинішній заступник голови АРМА 2011 рік працював у структурі «Українського аграрного холдингу» Сольського ТОВ «Промвагонтранс» заступником директора з юридичних питань. Крім Сольського, власником «Промвагонтрансу» реєструвався екс-очільник Офісу президента Андрій Богдан, колишній шеф Богдана Ігор Пукшин, син екс-голови Конституційного Суду Олександр Баулін, екс-голова Державної Судової Адміністрації Руслан Кирилюк та бізнесмен Олександр Радовський. Як каже Павленко, він з «Сольським давно знайомий, але спілкування – це не про АРМА було».

Листування з Денисом Дзензерським

У листопаді 2019 р. Павленко переписувався з екс-нардепом Денисом Дзензерським, із яким пов’язана міжнародна науково-промислова корпорація «Веста». Цікаво, що приблизно у цей період (з різницею на кілька місяців раніше) заступник голови АРМА працював у фінансовій  компанії «Веста». Зараз чутки її пов’язують із українсько-російським бізнесменом Павлом Фуксом. Зокрема, через те, що 1% у компанії належить Андрію Волкову, який в офіційних документах також фігурував як представник компанії «Укррослізинг» Фукса на комісії Київради. Утім, власник 99% ховається за кількома українськими та кіпрськими компаніями і бенефіціаром-кіпріотом. Зі слів Павленка, листування з Дзензерським теж не пов’язане з АРМА:

«У нього є борги, і я як адвокат із цими боргами працював. Але жодних комунікацій із Денисом, пов’язаних з АРМою, ми ніколи не мали».

Дружина Довбенка-LCF-Evris

Багато переписок і дзвінків у Павленка відбувається з нинішніми і колишніми працівниками LCF – компанії, де керуючим партнером є дружина Андрія Довбенка Анна Огренчук.  23 січня 2020 р. у Павленка була зустріч із Андрієм Реуном – зараз партнером, керівником юридичної практики LCF, раніше – керівником податкової практики у довбенківській ЮФ «Evris». А за 17 січня 2020 р. в телеграмі замголови АРМА є переписка з Сергієм Ігнатовським –  нині заступником голови Фонду держмайна, який до призначення на посаду трудився партнером в LCF. У червні 2019 р Павленко щось писав про Андрія Довбенка юристу Микиті Нураліну. За даними Yanukovychleaks, Нуралін входив до групи юристів власника СЄПЕК Сергія Курченка; підрозділ, в якому працював Нуралін, очолював Денис Бугай –  колишній член наглядової ради UMH Group, активи якої передані в АРМА, а ще один департамент Курченка очолював  разом із Леонідом Сєдовим Андрій Довбенко. Деталі жодної переписки поки теж не оприлюдені.

Правочин

Також у телефоні заступника голови АРМА багато особистих фотографій і переписок із людьми з юридичної компанії «Правочин». Зокрема, фото зі спільного відпочинку з партнером адвокатської компанії «Правочин» Олександром Оніщенком. Чому це важливо?

Як раніше писали «Наші гроші», у 2017 р. компанія «Правочин» стала фігурантом крупного скандалу. Працівники НАБУ затримали адвоката «Правочину» Юрія Сівовну. Який підозрюється в тому, що через помічницю судді Солом’янського райсуду отримував закриті дані про заплановані обшуки НАБУ та іншу інформацію з автоматизованої системи суду. Правоохоронці зафіксували, що після таких зустрічей Сівовна зустрічався зі своїм шефом Олександром Оніщенком. Під час обшуку НАБУ в адвокатському об’єднанні «Правоочин» правоохоронці знайшли копії закритих ухвал. Як повідомляли наші колеги, після отримання інформації керівник «Правочину» передавав її колишньому голові наглядової ради ПАТ «Авангард», власником і бенефіціаром якого є Олег Бахматюк. 20 вересня 2018 р. «Правочин» об’єдналися з «Integrites», де Оніщенко став партнером.

Друг/партнер Денис Шкіптан

Також у телефоні Павленка є фотографії із Денисом Шкпітаном. Заступник голови АРМА цих фото не приховує, публікував їх у своєму ФБ, назвавши Шкіптана «другом/партнером». Водночас, друг-партнер Павленка має ще одного партнера -Олексія Коронського. Вони й досі співвласники ТОВ «Буд-ВВВ», донедавна значилися у співвласниках компанії «Юбі форм». За даними НАБУ, Коронський фігурує в кримінальному провадженні щодо хабарів за вирішення питань з виконавчими провадженнями у Мін’юсті як імовірно підставний ФОП, через який переганялися гроші. Більшість компаній, що фігурують у цьому провадженні, пов’язані із Андрієм Довбенком та структурами з його орбіти. Частина активів, які належать «Юбі форм», передавалися в АРМА. Арештовували їх, до речі, у «справі Оскірко».

На цьому оприлюднення вмісту телефона заступника голови АРМА поки закінчується. Справедливості заради, більшість із того, що обговорювали в цих переписках – не реалізовано. Правда, це може бути пов’язано не тільки з версією Павленка, що розмови залишаються розмовами, а з тим, що після обшуку в заступника голови АРМА відібрали телефон, і він розумів можливі наслідки цього. Також слід враховувати, що оприлюднили маленьку частину інформації з гаджету, який містить переписки за три роки. Відтак, неопубліковане, але реалізоване зараз може бути предметом торгу – за активи, передані в АРМА, посади чи якісь інші преференції. Сам Павленко не приховує, що на нього вже виходили з пропозицією «не публікувати», але в нього «нема грошей та й нема що приховувати». В будь-якому випадку, в Агентстві незабаром стартують конкурси на управителів, зокрема – і на УМХ, і рано чи пізно доведеться щось продавати. Якщо хотіння, за версією поки ще заступника голови АРМА – особисте право кожного – буде дуже цікаво буде поспостерігати, хто цим правом врешті скористається.

 

Аліна Стрижак, «Наші гроші»