МЕРТ за 4 мільйони замовив систему реєстрації авторських прав з блокчейном
19.11.2019   //  

ДО «Національний офіс інтелектуальної власності» Мінекономрозвитку 4 листопада замовила ТОВ «Комп’ютерні інформаційні технології» розробку програмного забезпечення на 3,99 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч мають створити Комплексну автоматизовану систему реєстрації та обліку у сфері авторського права і суміжних прав. Система включатиме такі складові частини:

  • модуль взаємодії з авторизованими електронними майданчиками, які належатимуть Організаціям колективного управління об’єктами авторського права і (або) суміжних прав; це неприбуткові громадські об’єднання, засновані правовласниками; на сьогодні МЕРТ зареєстрував уже 15 таких організацій згідно закону «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав»;
  • електронний кабінет Організацій колективного управління;
  • електронний кабінет телерадіоорганізацій і суб’єктів господарювання, що здійснюють публічне сповіщення музичних та аудіовізуальних творів і фонограм (відеограм);
  • електронний кабінет працівника Національного офісу інтелектуальної власності.

Також передбачено модуль взаємодії з державними системами і реєстрами, блокчейн-сховище, публічну частину системи, сервіс повідомлень e-mail, sms і push тощо.

Виконавець передасть замовнику всі виключні майнові авторські права на систему. Гарантія на якість послуг складає рік і включає технічну й інформаційну підтримку. Передбачено забезпечення виконання договору в розмірі 5% від його вартості. Ціна угоди на 17% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 4,80 млн грн.

Дорожчими конкурентами були столичні ТОВ «Еф Ді Ай Кампані» («FDI») Еміля Купайгородський і ТОВ «Транслінк Консалтинг» Романа Горбатих, Сергія Мірка та Володимира Шмідка, причому ніхто з учасників не знижував ціну під час аукціону.

Київські «Комп’ютерні інформаційні технології» («КІТ») належать Сергію Маломену та Олександру Єфремову (не плутати з екс-нардепом від Партії регіонів). Ці двоє володіють ТОВ «Кітсофт», а Єфремов – ще й ТОВ «Кітсофт Плюс» одноосібно та ТОВ «Кіт Груп» із Володимиром Володарським і співвласником ТОВ «Бакотек Лтд» Євгеном Бадахом.

Загалом переможець «КІТ» із 2008 року отримав підрядів на 88,50 млн грн., «Кітсофт» із 2016 року – на 1,70 млн грн., а «Кітсофт Плюс» із 2017 року – на 5,80 млн грн.