Поліція розбирається як будівля держпідприємства ледь не опинилася у приватної фірми на чолі з працівником цього ДП
20.09.2019   //  

Поліція підозрює ТОВ «Старт групп 2019» у незаконному отриманні лабораторного корпусу Центру науково-технічної інформації та сприяння інноваційному розвитку України. Про це пишуть «Наші гроші. Запоріжжя» з посиланням ухвалу Жовтневого райсуду Запоріжжя від 9 вересня.

Згідно з матеріалами справи, Міністерство освіти і науки України своїми наказами від 2018-2019 рр. закріпило за Запорізьким національним університетом на праві господарського відання лабораторний корпус Центру науково-технічної інформації та сприяння інноваційному розвитку України на проспекті Соборному, 77 загальною площею 6180 кв м.

На підтвердження цього сторони склали відповідні акти прийому-передачі, також інформація про перебування цієї будівлі у господарському віданні ЗНУ містилася і у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Однак згодом з’ясувалося, що держреєстратор КП «Центр державної реєстрації» Кирилівської селищної ради 16 серпня 2019 р. перереєстрував будівлю за «Старт групп 2019». Підставами для цього стала низка документів: акт приймання-передачі нерухомого майна (від 15 серпня 2019 року), договір про задоволення вимог іпотекодержателя, іпотечний договір (від квітня 2010 року) та ін.

Однак, відповідно до закону про «Про приватизацію державного майна», приватизації не підлягають об`єкти, що мають загальнодержавне значення, а також казенні підприємства. Загальнодержавне значення мають, зокрема об`єкти освіти, фізичної культури, спорту і науки, що фінансуються з державного бюджету. Окрім цього, відповідно до закону «Про іпотеку» (станом на 2009 р. – час укладання іпотеки), забороняється передача в іпотеку об`єктів права державної власності, що не підлягають приватизації. Водночас, до об`єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, зокрема, відносилося держпідприємство «Запорізький Центр науково-технічної інформації та сприяння інноваційному розвитку України» (розташовується на пр. Соборному, 77). Тож, і вказана будівля не підлягає приватизації.

Незважаючи на це, «Старт групп 2019» звернулося до реєстратора КП «Центр державної реєстрації» Кирилівської селищної ради, який зареєстрував право власності на будівлю, яка перебувала у державній власності.

З огляду на це, поліція у серпні відкрила кримінальне провадження №42019081020000152 та згодом прокуратура звернулася до суду для арешту вказаної будівлі, що і задовольнили.

Створена 14 серпня 2019 р. ТОВ «Старт групп 2019» належить Івану Руденку, керівник – Філоненко Григорій Михайлович. Особа з таким ПІБ працює саме в «Запорізькому ЦНТЕІ», що вказується в декларації його дружини.

Згідно з реєстром майнових прав, будівлею і нині володіє держава в особі Міносвіти, яке передало будівлю в господарське відання ЗНУ. Згадок про «Старт групп 2019» відносно будівлі за цією адресою не має.

ДП «Запорізький державний центр науково-технічної і економічної інформації» з кінця 2012 року знаходиться в стані припинення. Керівником з того часу вказується Володимир Дідик.

Прокуратура раніше у суді через низку порушень розірвала (1,2,3) договір про спільну діяльність ДП «Запорізький державний центр науки, інновацій та інформатизаці» (стара назва згаданого держпідприємства) та ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Аверс». За цим договором фірма фактично отримувала ділянку за адресою – пр. Соборний, 77 (поряд з вказаною у справі вище будівлею) для будівництва торгового центру.