Оточення Антона Яценка через Окружний суд хоче заборонити АМКУ торкатись «прокладок» зі схеми ФДМУ
28.08.2019   //  

Дружина і тесть судді К.Пащенка працюють у адвокатській компанії «Бі.Ай.Ем» Віктора Медведчука.

Фірми, що контролюють доступ до державної бази оцінок Фонду держмайна, подали спільний судовий позов проти Антимонопольного комітету. Про це повідомила колишня держуповноважена Агія Загребельська, яка вела розслідування по цим фірмам.

Позов від ПП «Ві Ай Пі Департамент» ПП «Інформаційно-консалтинговий центр АСБОУ», ТОВ «Про Закупівлі» та ТОВ «Акцепт Онлайн» подано до Окружного адміністративного суду Києва. Суддя Костянтин Пащенко почне розгляд 28 серпня о 14:00 суддя.

Вказані фірми просять суд визнати протиправними дії всіх органів Антимонопольного комітету, вчинені після 01.01.19 щодо позивачів по направленню вимог про надання інформації, та зобов`язати всі органи АМКУ утриматися від вчинення будь-яких дій щодо позивачів, належних їм авторизованих електронних майданчиків та інших належних їм об`єктів права інтелектуальної власності.

Також позивачі просять суд зобов’язати органи АМКУ закрити провадження у справах про порушення законодавства про захист економічної конкуренції позивачами.

Раніше ці ж фірми подали позов до Господарського суду Києва з вимогою визнати недійсними низку рішень АМКУ. Розгляд цієї справи 20 серпня було зупинено до вирішення справи у ОАСК.

«Подивимось, чи видасть ОАСК таку індульгенцію від антимонопольного переслідування. Адже тоді групі ДТЕК, міндобривам та облгазам ДФ, Метінвесту, МАУ та десяткам і сотням інших компаній достатньо буде принести в АМКУ докази реєстрації ОПІВ, щоб закрити будь яку справу, в тому числі концентраційну», – вказала Загребельська.

Надагаємо, АМКУ розслідував антиконкурентні узгоджені дії майданчиків з листопада 2018 року. Ще до офіційного старту розслідування з’ясувалось, що вони не відповідають на інформаційні вимоги Комітету. Верховна Рада внесла у Податковий Кодекс поправку, якою заборонила Антимонопольному Комітету займатись розслідуванням по будь-яким об’єктам, пов’язаним з правами інтелектуальної власності.

Засновники вказаних фірм пов’язані з оточенням нардепа Антона Яценка, відомого як «хрещений батько» Тендерної Палати. При цьому майданчики позбавляють доступу до державної бази тих реєстраторів, що дозволяють собі публічну критику монополістів.

Фонд держмайна у 2018 році дозволив вищевказаним чотирьом фірмам надавати посередницькі послуги реєстраторам і нотаріусам по доступу до Єдиної бази звітів про оцінку майна. Електронні майданчики виконують виключно посередницькі функції передачі інформації, схожі на електронну пошту. При цьому майданчики на власний розсуд встановлюють плату за свою послугу, яка впродовж року вже зросла з 510 до 1356 гривень за кожне звернення до держреєстру. Оплату цих послуг реєстратори покладають на продавців квартир.