Четверта «прокладка» у оціночній схемі ФДМУ виявилась з того ж кубла, що і перші три
02.09.2018   //  

Фонд держмайна авторизував четвертий посередницький майданчик, що зароблятиме на продавцях нерухомості. Не надаючи жодних послуг, фірми-прокладки за місяць викачали з кишень українців щонайменше 30 млн грн., повідомили «Наші гроші з Денисом Бігусом».

29 серпня ФДМУ підключив до роботи з Єдиною базою звітів про оцінку четвертий майданчик – «Реєстр Оцінки» від ПП «Інформаційно-консалтинговий центр АСБОУ». Він став четвертим посередником між оцінювачами, нотаріусами та Єдиною базою фонду. Про це повідомив в.о. Голови ФДМУ Віталій Трубаров у себе на сторінці в Facebook.

ПП «ІКЦ АСБОУ» нині записана на Ольгу Дмитрук. Разом з тим, ще донедавна власником був Сергій Шевко – оцінювач, директор ПП «Аргумент», а також співзасновник ВП ГО «Всеукраїнська Організація «ПАРСА».

Головою правління ПАРСА є Сергій Хмара – він же нині власник і директор ТОВ «Ві Ай Пі Департамент», оператора найпершого авторизованого Фондом майданчика «Оцінка Онлайн».

Другий і третій майданчики також виявились пов’язаними – їхні електронні документи мали однакову назву «VIP_Departmen». А власник однієї з фірм-власників майданчиків ТОВ «Про закупівлі» має відношення до оточення нардепа Антона Яценка, якого у 2000-х роках називали «хрещеним батьком» Тендерної палати.

Нагадаємо, з 18 липня ФДМУ закрив безплатний реєстр оцінки, куди вносили дані про оцінку майна оцінювачі. Паралельно без жодного перехідного періоду Фонд відкрив Єдину базу даних звітів про оцінку та їх використання. Увійти в нову базу можна лише через електронні авторизовані майданчики, операторами яких є недержавні фірми, а приватні прокладки. Один вхід в базу коштує 390 грн, гроші ідуть в кишеню операторів.

Перевірку ФДМУ щодо дотримання вимог законодавства про захист економічної конкуренції під час створення, впровадження та функціонування Єдиної бази звітів про оцінку почав Антимонопольний комітет.