АМКУ виписав угрупуванню оціночних «прокладок» Яценка 14 мільйонів штрафу за змову
21.06.2019   //  

Антимонопольний комітет наклав 13,99 млн грн штрафу на чотирьох операторів електронних майданчиків, що виконують посередницькі функції на доступі до Єдиної бази звітів про оцінку майна. Про це повідомила державна уповноважена Комітету Агія Загребельська, яка очолювала розслідування.

Комітет з’ясував, що у 2018 році компанії встановлювали однакові ціни на послуги доступу до Бази, чим обмежили споживачів у можливості вибирати кращі цінові пропозиції між кількома продавцями.

Факт антиконкурентних узгоджених дій у Комітеті підтвердили наступним:

  • Компанії представляли спільні контактні особи;
  • Ріст цін на послуги майданчиків відбувався синхронно (з 390 до 510 грн упродовж кількох місяців роботи);
  • Фірми використовували спільні IP-адреси у відносинах з банком;
  • «Про закупівлі» та «Акцепт онлайн» отримали атестати відповідності в один день за послідовними номерами тощо.

Як встановили в АМКУ, за підсумками неповного 2018 року на послугах опосередкованого доступу до Бази майданчики отримали від споживачів 183 млн грн (близько 1 млн грн щоденно), з яких чверть суми одразу спрямували на виплату дивідендів та надання безвідсоткову поворотну фінансову допомогу «певним особам».

Так, компанії-оператори майданчиків отримали такі штрафи:

  • ПП «Ві Ай Пі Департамент» («Оцінка онлайн») – 10,33 млн грн;
  • ТОВ «Акцепт онлайн» («Експрес оцінка») – 0,340 млн грн;
  • ТОВ «Про закупівлі» («Професійна оцінка») – 1,32 млн грн;
  • ПП «Інформаційно-консалтинговий центр АСБОУ» («Реєстр оцінки») – 1,99 млн грн.

Довідково:

Згідно зі статтею 55 Закону «Про захист економічної конкуренції» особи, яким заподіяно шкоду внаслідок порушення конкурентного законодавства, можуть звернутись до господарського суду із заявою про її відшкодування. Покриття такої шкоди здійснює порушник конкурентного законодавства у подвійному розмірі завданої шкоди.

Надагаємо, АМКУ розслідував антиконкурентні узгоджені дії майданчиків з листопада 2018 року. Ще до офіційного старту розслідування з’ясувалось, що вони не відповідають на інформаційні вимоги Комітету. Лише за приховування запитуваної регулятором інформації компанії разом із розробником програмного забезпечення отримали штрафів уже на 3,44 млн грн. Показово, що майданчики підіймають ціну на послуги щоразу після накладення на них штрафу. Ось таку динаміку зміни прайсів зафіксував АМКУ:

Сьогодні майданчики показують такі ціни на послуги:

Як повідомила «Нашим грошам» уповноважена АМКУ Агія Загребельська, сьогодні розглядається питання щодо відкриття нової справи проти майданчиків.

«Розслідування стосується можливих антиконкурентних узгоджених дій в частині розподілу ринків між операторами. Одні з них встановили нижчу ціну за послугу доступу до Бази для внесення даних про оцінку дорогої нерухомості, та вищу – про так звану «дешеву» (наприклад, до 200 тисяч гривень). Інші – навпаки: вищу ціну за дорогу нерухомість та нижчу – за дешеву. Таким чином, є ознаки того, що уникаючи конкуренції, вони розподілили між собою ринок за вартістю об’єкта», – пояснила Загребельська.

Для відкриття згаданої справи антимонопольникам не вистачає лише відповіді від Фонду держмайна щодо вартісного розподілу об’єктів між майданчиками.

Відмітимо, АМКУ також розслідує справу проти самого ФДМУ. Фонду інкримінують створення умов для змови між електронними майданчиками (стаття 17 Закону «Про захист економічної конкуренції»).

Самі майданчики разом із встановленням однакових цін на послуги доступу до Бази оцінок ФДМУ демонструють також синхронні дії у питаннях взаємодії зі споживачами.

Так, у травні цього року усі чотири майданчики відмовили у доступу до Бази оцінювачці Євгенії Шкапенко. У відповідь на телефонне звернення усі оператори повідомили про відключення «згідно умов регламентів, на які вона погодилась при реєстрації».

За словами оцінювачки, у регламентах двох майданчиків   прописана заборона публічно їх дискредитувати. На скріншоті – регламент майданчика “Оцінка.онлайн”, у якому прямо вказано, що реєстрація на айданчику припиняється у випадку, коли оцінювач чи нотаріус висловлюють будь-які претензії та зауваження до роботи майданчика:

У коментарі «НГ» Шкапенко розповіла, що кілька разів у Фейсбуці негативно відгукувалась про роботу майданчиків, адже вони здійснюють звичайне посередництво між користувачами та базою за цінами, високі розміри яких неможливо обґрунтувати. Крім того, за словами оцінювачки, одного разу вона поширила фб-пост нардепа Антона Яценка з негативним коментарем проти його діяльності, як депутата.

Як раніше повідомляли «НГ», що усі чотири майданчики Бази оцінок мають один програмний код і пов’язані з оточенням нардепа Антона Яценка, відомого як «хрещений батько» Тендерної Палати.

Засновником ТОВ «Про закупівлі» є киянка Ірина Мельниченко, Ігор Абражан із Донецька та син екс-очільника КМДА Анатолія Голубченка Артем Голубченко.

ТОВ «Про закупівлі» зараз є співзасновником ТОВ «Фінансова компанія «Тендерфінсервіс». Керівником останньої у лютому 2017 року, за даними Уoucontrol, став колишній член Тендерної палати Володимир Доброскок, детальніше якого можна прочитати ось тут.

Нагадаємо, Доброскок засвітився у більшості схемних кейсів за часів існування Тендерної палати, яка в 2000-х мала монопольний контроль за державними закупівлями. Після Майдану Доброскок в прямому сенсі слова залишився поряд із Антоном Яценком: тесть Яценка та Доброскок володіють нежилими приміщеннями у столичному бізнес-центрі «Ботанік тауерс».

Юлія Костюк, «Наші гроші»