СБУ затримала власника «Полтавабудцентру» прямо в АМКУ, коли фірму Амірханяна банили за змову (фото, відео) (додано)
19.06.2019   //  

Затримання Араіка Амірханяна в АМКУ 19 червня 2019 року. Фото “Никвести

Сьогодні, 19 червня, у приміщенні Антимонопольного комітету працівники СБУ затримали фактичного власника ПП «Полтавабудцентр» Араіка Амірханяна. Про це повідомив кореспондент «Наших грошей» із Комітету.

Подробиці кримінального провадження, в рамках якого затримали Амірханяна, наразі невідомі.

За даними миколаївського активіста “Дорожнього контролю” Дениса Борисова, “в СБУ пояснили, что компании не только шли на сговор во время торгов, но и уклонялись от уплаты налогов”.

Раніше повідомлялось, що Головне слідче управління СБУ вело справу про змову вже колишнього в.о. голови “Укравтодору” Олександра Харченка з Амірханяном та групою інших осіб щодо привласнення бюджетних коштів.

Також читайте «Механіка змови: одеські «Дорлідери» на допитах».

Затримання відбулось у день, коли Тимчасова адміністративна колегія АМКУ наклала 15,6 млн грн штрафу на ПП «Полтавабудцентр» та ТОВ «БК “Дорлідер”» за спотворення результатів 17 тендерів Департаменту ЖКГ Миколаївської міської ради.

Як повідомив голова АМКУ Юрій Терентьєв, кожна з компаній отримала по 7,8 млн грн штрафу.

СБУ затримало Араіка Амірханяна 19 червня у холі АМКУ. Фото “Никвести

Як встановило Миколаївське ОТВ АМКУ, ТОВ «БК “Дорлідер”» отримало перемогу на всіх 17 досліджених дорожніх тендерах при конкуренції з «Полтавабудцентром».

Відмітимо, що за даними «Прозорро», згадані компанії розіграли не 17, а загалом 21 тендер, за результати яких у 2017 році були підписані договори сукупною вартістю 58,24 млн грн.

У межах проаналізованих закупівель антимонопольники з’ясували, що компанії:

  • користувались послугами однієї особи для підготовки кошторисної документації;
  • керівником тендерного відділу однієї компанії була донька засновника іншої;
  • використовували одну й ту ж саму матеріально-технічну базу;
  • мали постійні господарські відносини між собою;
  • надавали фінансову допомогу та займи одна одній та пов’язаній компанії;
  • наймали на роботу одних і тих же осіб, інколи одночасно;
  • використовували одну й ту ж IP-адресу;
  • подавали схожі структурно та візуально конкурсні документи, що містили ідентичні мовні помилки.

Також відомо, що під час проведеного ДПІ обшуку в офісі «Дорлідера» було виявлено печатку та штамп «Полтавабудцентру».

Голова АМКУ Юрій Терентьєв нагадав, що «Полтавабудцентр» є найбільш активним скаржником щодо публічних закупівель 2018 року.

«Минулого року до Комітету було подано майже 170 скарг на будівництво доріг. Внаслідок низької якості підготовки документації та помилок в діях замовників переважна більшість цих скарг була задоволена», – прокоментував Терентьєв.

На ринку ПП «Полтавабудцентр» довгий час вважали «тендерним тролем». Компанія знесла низку «заточок» тендерних документації САД різних областей, за рахунок яких у кожному з регіонів роками «тендеряться» конкретно визначені підприємства. По факту знесення цих «заточок» в АМКУ фірма почала отримувати державні підряди, вартість яких із 2016 року по сьогодні сягнула більше 2 млрд грн.

Підприємство неодноразово звинувачували в неякісному виконанні робіт, торік СБУ обшукала його офіс. Однак предметних звинувачень з арештами силовики до цього дня не висували.

При цьому, саме активність компанії сприяла тому, що у травні цього року Мінрегіонбуд анонсував зміни до ДБН, якими має бути чітко визначений допустимий час на транспортування асфальтобетонної суміші від моменту випуску до укладання (не більше 3 годин). Невизначеність у цьому питанні САДи роками використовували як можливість відсікти неугодних підрядників – то звужуючи, то розширюючи затребуваний час на транспортування АБС.

Нещодавно дорожники придумали новий відсікач для настирливих будівельників, зокрема, «Полтавабудцентру». Йдеться про обмежений час для отримання листів-відгуків від балансоутримувачів щодо якості виконаних робіт по тому чи іншому договору. Деякі замовники допускають їх датування лише тижнем, інші – дають місяць. Для компаній це означає лише те, що тепер балансоутримувачі в ручному режимі зможуть своєчасно «видавати» або «не видавати» довідки кожній окремій компанії і регулювати їх участь у тендерах. Якраз «Полтавабудцентр» першим почав оскаржувати дану вимогу замовників.

Винесення рішення щодо «Полтавабудцентру» та «БК “Дорлідер”» у справі про спотворення результатів публічних закупівель означає для компаній трирічний тендерний бан, тобто, – неможливість протягом цього часу брати участь у конкурентних бюджетних закупівлях. Призупинення дії рішення ТАК АМКУ можливе лише за відповідною ухвалою суду у межах позову про скасування спірного рішення.

Довідково:

ПП «Полтавабудцентр» – це компанія зі «статутником» 0 гривень, яка записана на Славіка Асланяна з Полтави. За контактним номером фірми знаходяться інші компанії, за номерами, вказаними у ЄДР – невідомі особи повідомляють про свою непричетність до «Полтавабудцентр». Керівник компанії Гарник Петросян, відмий як нинішній директор ТОВ «Миколаївбудцентр» Араіка Амірханяна. Петросян здійснював авторський нагляд при виконанні реконструкцій такими підрядниками як ТОВ «Югдорстрой» та ТОВ «БК “Дорлідер”» з групи Араіка Амірханяна.

ТОВ «БК “Дорлідер”» зареєстроване в Одеській області на Хачика Амірханяна, який також виступає керівником підприємства. Першим співзасновником компанії був Араік Амірханян.

Юлія Костюк, «Наші гроші»

Відео від “ПНТВ”