Порошенко повернув «конкурентний» законопроект на переголосування після публікації «Наших грошей» і звернення Пташник
10.04.2019   //  

Президент України запропонував виключити підпункт 7 пункту 2 розділу І Законопроекту №6746, згідно з яким із Закону «Про захист економічної конкуренції» пропонували виключити норму про стягнення із порушників пені у розмірі 1,5% від суми штрафу за кожний день його прострочення.

Про це свідчать пропозиції президента до законопроекту №6746 з поправками до закону «Про захист економічної конкуренції» від 21 березня.

Згадуваними правками запропонували скасувати пеню за прострочення сплати штрафу суб’єктами господарювання, які були притягнуті Антимонопольним комітетом до відповідальності за порушення конкурентного законодавства.

На початку березня «Наші гроші» повідомили, що згадана правка йде у пакеті із рядом доволі революційних пропозицій, які мають ввести дискреційні повноваження АМКУ по врегулюванню справ щодо антиконкурентних узгоджених дій.

Автором поправки була позафракційна Вікторія Пташник.

7 лютого Верховна рада прийняла Законопроект.

Після публікації «НГ» Вікторія Пташник звернулась до президента з проханням заветувати законопроект з правкою щодо скасування пені. Вона пояснила, що у напрацьованій нею редакції пропонувалось, аби «нарахування пені не відбувалось увесь період судового оскарження – поки не буде остаточного рішення суду». Відтак вона «змушена була звернутися до Президента й просити виправити помилку, що сталася».

Зрештою Президент у своїх Пропозиціях відмітив, що виключення норми щодо стягнення пені за прострочення сплати штрафу призведе до зменшення надходжень до Державного бюджету, чого не можна допускати.

Зокрема, у документі відзначається, що протягом минулого року загальна сума штрафів накладених на порушників конкурентного законодавства склала 277,17 млн грн. З цієї суми було сплачено 160,77 млн грн штрафів та 22,03 млн грн пені.

Також Президент відмітив, що лише з «Газпрому» у зв’язку з невиконанням рішення АМКУ від 22 січня 2016 року має бути стягнути пеню у розмірі 85,966 млрд грн.

Нагадаємо, у листопаді 2018 року російський державний монополіст «Газпром» програв суд проти АМКУ щодо стягнення 172 млрд гривень штрафу та пені за зловживання монопольним становищем на ринку природного газу в Україні.