ОДА без конкуренції роздала 14 мільйонів на футбольні поля Павелка
05.11.2018   //  

Управління капітального будівництва Кіровоградської облдержадміністрації без проведення торгів уклало 10 угод на реконструкцію спортмайданчиків для міні-футболу зі штучним покриттям у навчальних закладах області на загальну суму 14,32 млн грн. Про це написав Павло Лісниченко (Центр медіа розслідувань «Прозоро») у «Без купюр».

Усі угоди підписано 1 листопада на одну й ту саму суму – 1,43 млн грн. При цьому самі договори та  проектно-кошторисну документацію посадовці ОДА в систему ProZorro не завантажили. Загалом підряди між собою розділили 5 компаній:

  1. ТОВ «Укрбудавтоматика»Віктора Хмельова та В’ячеслава Єфросиніна. Останній має також частку в ТОВ «Олександрійський райагрохім», основна частина якого належить ТОВ «УкрАгроКом», що контролюється сім’єю голови Кіровоградської ОДА Сергія Кузьменка. «Укрбудавтоматика» побудує три майданчики у трьох навчальних закладах за такими адресами:
  • по вул. Центральна, 10, с. Приютівка Олександрійський район
  • по вул. Літвінова, 18, смт. Петрове
  • по вул. 6-го грудня, 97, м. Олександрія
  1. ТОВ «Мегабуд-ЮА» Олександра Годунка, який балотувався до Кіровоградської облради від Радикальної партії Ляшка. Володіє також ТОВ «Мегабуд-БК» та ТОВ «Годен». Матиме 3 підряди:
  • по вул. Авер’янова , 2, смт Новгородка
  • по вул. Павлівська, 14, м. Новоукраїнка
  • по вул. В’ячеслава Чорновола, 2, м. Знам’янка
  1. ТОВ «Мегабуд-БК» вже згаданого Олександра Годунка та його дружини Олени Годунко будуватиме ще один спортмайданчик по вул. Шкільна, 3, м. Мала Виска.
  2. ТОВ «Кіровограджилстрой»ще у минулому році належало Петру Ларжевському, що балотувався в депутати облради від БПП «Солідарність» та Тетяні Ларжевській. Зараз же фірма повністю належить Людмилі Бичехвіст, котра є співвласницею ТОВ «Данкор», все з тим же Ларжевським та ПП «Укртехгруп» з Сергієм Пріміним. Будуватиме фірма міні-футбольні поля для двох закладів:
  • по вул. Центральна, 34, с. Григорівка Світловодський район
  • по вул. Лугова, 67, смт. Компаніївка
  1. ПП «Атлант-3000» Олега Бугайова дістався об’єкт на стадіоні «Колос» по вул. Соборній, 38, в смт. Голованівськ

Роботи мають бути завершені до кінця року.

Цікаво, що за версією члена тендерного комітету Управління капбудівництва ОДА Олени Берестенко, однакова ціна на всі 10 об’єктів не є чимось дивним, адже договори укладались на ті суми, які обраховували підрядники. Таким чином, за логікою управління, 5 фірм окремо одна від одної при обрахунках вартості 10 реконструкцій майданчиків для міні-футболу на різних об’єктах, з різним ступенем готовності та попередньої зношеності вирахували одну й ту саму суму – 1 432 686,8 грн.

Центр «Прозоро» звернувся до управління капбудівництва з запитом щодо надання копій розрахунків, договорів та затверджених кошторисів.

Від «Наших грошей»:

Як з’ясували журналісти, починаючи з 2017 року, за вказівкою Федерації футболу Украйни, який очолює нардеп від БПП Андрій Павелко, по всій Україні замовляють мініфутбольні газони. Значну частину замовлень за завищеними цінами отримала фірма ФФУ – ТОВ «ФФУ Продакшн», яке у вересні 2017 р. відкрило на Київщині завод з виробництва штучного покриття для мультиспортивних майданчиків та професійних футбольних полів. В результаті «ФФУ Продакшн» отримує значні бюджетні кошти ще і як постачальник покриття для полів на тендерах, де перемогли інші юрособи.

Масове будівництво майданчиків для міні-футболу по всій країні стало можливим після того, як у 2017 року парламент вніс зміни до бюджету (Павелко очолює в Раді бюджетний комітет), якими виділив 250 млн грн. на будівництво футбольних майданчиків у регіонах України. Ще 250 млн грн. до цієї програми мали бути залучені із місцевих бюджетів. У цьому році мова йде про 160 млн грн., а на 2019 рік вже заплановано 370 млн грн. з держбюджету та 370 млн грн. з місцевих бюджетів.

Журналісти також з’ясували, що «ФФУ Продакшн» поставляла газони з майже 70-відсотковою переплатою за кв м штучної трави у порівнянні з тим, за яку ціну закуповувала траву у німецької «Polytan», а також, що «ФФУ Продакшн» переплатила більше $1 млн за обладнання арабському офшору «S.D.T.», який пов’язаний з Павелко.